Задстомашната жлеза тежи едва 100 г, но при засягането ѝ от болестен процес е способна да причини една от най-силните видове болки, познати на човека. На боледуването на панкреаса никога не бива да се гледа като безобиден дискомфорт, а операциите върху този орган се извършват при строги показания.

 

Роля на панкреаса в процеса на храносмилане


Задстомашната жеза в 99% от състава си представлява тъкан, произвеждаща храносмилателни ензими – екзокринен панкреас. Едва около 1% от масата ѝ е ангажирана от ендокринни клетки във вид на Лангерхансови острови. Последните отделят поредица от хормони, най-известият от които е инсулинът.


Панкреасният сок съдържа както голямо количество вода и електролити, така и храносмилателни ензими, отговорни за разграждането на въглехидрати (амилаза, дизахаридаза и др.), протеини (трипсин, химотрипсин и др.), мазнини (липаза, холестеролестераза и др.) и други по-малки компоненти в храната.


Задстомашната жлеза играе значима роля за храносмилането на поетата храна. Обикновено количеството и вида на храната, която постъпва в стомаха диктува и активността на производството и отделяне на панкреасния сок. Ето защо в моменти, в които жлезата трябва да се щади максимално – както е след оперирането ѝ – е важно пациентът да се съобразява с препоръчителния хранителен режим.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Режим на хранене след операция на задстомашната жлеза

При този режим е нужна известна доза дисциплина – храненето се разделя на 6 приема дневно в строго определени часове и на малки порции. Пациентът трябва да дъвче бавно и продължително, а преяждането е недопустимо. Температурата на ястията не бива да е нито гореща, нито много студена. Обработването на храната е чрез варене и изпичане, пърженето е неприемливо.

  • Зърнени храни – забранени са недобре изпечените тестени изделия, както и пълнозърнест/ръжен хляб, баници, пържени закуски като мекици и пирожки, както и царевицата. Трябва да се заместят от бял хяб – да е добре изпечен, сухари, обикновени бисквити, содени питки, макаронени изделия, ориз.
  • Супи – не се консумират таратор и мазни больони. Храненето е със зеленчукови крем-супи, както и с пилешко филе или други нетлъсти меса.
  • Риба – забранени са тлъстите мазни риби – скумрия, попчета, както и рибните консерви или пък осолена или пушена риба, също така и хайвер и други морски дарове. Разрешена е нетлъста риба – пъстърва, бяла риба и др.
NEWS_MORE_BOX
  • Млечни храни и яйца – забранени са жълтък, майонеза, яйца на прах (внимание, съдържа се в много пакетирани продукти), пържени яйца, пълномаслено мляко и сметана, топени и пушени сирена. Консумират се яйчен белтък (печен или варен), обезмаслено или нискомаслено краве кисело мляко, диетична извара – безсолна и нискомаслена.
  • Месо – не се приемат никакви мазни, консервирани, солени или пикантни меса, птици, колбаси и субпродукти. Изместват се в менюто от нетлъстите меса – телешко, заешко, нетлъсто агнешко и птичето месо – без кожа.
  • Мазнини – животинската мазнина се премахва от менюто. Разрешена е рафинирана растителна мазнина в суров вид и в ограничено количество.
  • Плодове и зеленчуци – не се консумират: зеле, коприва, спанак, лапад, лобода, киселец, патладжан, домати, ряпа, репички, суров лук, фасул, грах, гъби, зеленчукови сокове, туршии, сухи плодове и зеленчуци като фурми, смокини, сини сливи, кайсии, недобре озрели кисели плодове – джанки, сливи, вишни, кайсии, цитрусови и др.

Разрешени са салати от млади марули, моркови, печени белени чушки, тиквички, картофи, белени добре узрели плодове – ябълки, праскови, ягоди, череши, круши, диня, пъпеш, компоти, плодови пюрета, а в ограничени количества – малини, капини, касис и боровинки.

  • Десерти – забранени са шоколадовите изделия, пържени сладкиши като толумбички, сладолед, баклават, тежки торти и пасти. Може да се приемат крем нишесте (но с малко количество нискомаслено прясно мляко!), плодов мус, сладка и конфитюри – диетични в ограничено количество, пчелен мед – до 50 г дневно, захар – ограничено.
  • Ядки – временно се изключват от менюто.
  • Напитки – забранени са газираните минерални води, силният чай, кафето, алкохолът, кисела боза, както и напитките не бива да са ледени. Разрешени са леките билкови чайове – мента, липа, лайка, шипка, алкални минерални води, сладка боза, заместители на кафето – от леблебия, компоти – слабо подсладени.
  • Подправки – не се използват черен пипер, дафинов лист, бахар, индийско орехче, канела , карамфил, хрян, горчица, люти и пикантни сосове, салца, кетчуп, чесън, лютив червен пипер, а готварската сол – да не надвишава общо 5 до 7 г на денонощие.

Разрешени са магданоз, копър, джоджен, чубрица, ванилия и в ограничени количества – сладък червен пипер, доматен сок, разреден лимонов сок и млечни сосове.