Всяка коремна операция, води до нарушаване на перисталтиката (движенията) на гастро-интестиналния тракт. За това изключително важен етап за успешното възстановяване след такава операция е спазването на хранителен режим. Постоперативният период е тежък, извършва се захранване на болния бавно и постепенно.

 

След операцията със сигурност ще получите подробни указания от лекарите относно хранителния режим. Има основни правила за хранене след операция на дебелото черво. Такъв вид хранене е приложимо и при гастрит, язвена болест както и след каквито и да е операции на стомашно-чревния тракт. Много пациенти споделят, че след операцията са променили коренно хранителния си режим, в някои случаи се налага промяна в начина на хранене през целия живот.


 

Много често след операция на дебелото черво, захранването започва на четвъртия ден след интервенцията. Така се дава време на дебелото черво да се възстанови и заздравее. Първите храни, с които се започва захранването са бульони и сокове и други храни, които са лесни за смилане.

 

Обща характеристика на диетата. Този хранителен режим представлява пълноценно хранене предвид приема на въглехидрати, мазнини и протеини и общата енергийна стойност. Диетата изключва силните възбудители на стомашната секреция и дразнители на стомашната лигавица, а също и такива харни, които се задържат в стомашно-чревния тракт и се смилат трудно. Храната се приготвя предимно като пюре варена или на пара. Печените храни трябва да са без коричка, меса и риба се консумират на ситни парченца. Студени и горещи ястия се изключват, употребата на сол се ограничава. Диетата препоръчва чести хранения (5 – 6 пъти на ден) на малки порции.

Ограничава се количеството на приетите течности преди лягане.

 

Целта на диетата е да се отстранят дразнителите на храносмилателния тракт, щадене на стомашно-чревния тракт при пълноценно хранене, намаляване на възпалението, по-бързо зарастване на раните, нормализиране на секреторните и двигателни функции на стомаха.

 

Трудносмилаемите храни са абсолютно забранени. Ето кои са те:
Храни, богати на груба целулоза. Такива са: пълнозърнестите храни, зеле, карфиол, маруля, краставици, домати, аспержи, картофи, варива. Ръжен и всякакъв пресен хляб също се забраняват.

 

Храни, съдържащи остри подправки и пикантни ястия. Такива подправки са джинджифил, копър, майорана, кориандър, къри, джоджен, черен и червен пипер.

 

Диетата предвижда храните да се приготвят само чрез варене или на пара. Всякакви пържени, панирани или пушени храни са строго забранени.

 

Основни храни. Мляко и млечни продукти. Забранени са солени и деликатесни сирена и сладолед. Позволени са прясно мляко, непрестояло кисело мляко, диетична извара, прясно сирене, обезсолено овче и краве сирене, пресен кашкавал, топено сирене, млечни кремове.

 

Месо, риба и яйца. Забранени са солени и пушени меса и риби, консерви, колбаси, тлъсти меса, пастърма, хайвер. Позволени са крехки и нетлъсти меса, пилешко без кожа, бяла риба, пъстърва, мерлуза, хек, треска, шаран, кефал, калкан. Яйцата също са позволени.

 

Хляб и зърнени храни. Забранени са черен хляб и царевица. Позволени са сухари, стар бял хляб, бисквитки, бял ориз, грис.

 

Захарни изделия и плодове. Забранени са: кисели и неузрели, богати на целулоза плодове, шоколад, сладолед. Позволени храни са: мед, кисели, желета, тахан халва.

 

Напитки. Забранени са всички алкохолни напитки , бира, газирани продукти, силен чай и кафе.

Позволени са чай от шипки, мляко с какао, негазирана минерална и изворна вода.

 

Плодове и зеленчуци. Забранени са всички плодове и зеленчуци, които са богати на целулоза – вишни, кайсии, грозде, диня, спанак, лапад, ряпа, зелен фасул, зеле, син патладжан, гъби, чесън, лук, праз и т.н. Позволени са узрели сладки сортове ябълки, череши, праскови, ананас, но в ограничени количества.

 

Примерно меню:

  • 1-ва закуска: 1 рохко сварено яйце с млечен крем или мляко с ориз;
  • 2-ра закуска: печена ябълка препоръчва се да е белена;
  • Обяд: Пюрирана супа от нетлъсто месо, приготвени на пара моркови и плодов мус;
  • Следобедна закуска: Попара с шипков чай, обезсолено сирене и сухари;
  • Вечеря: Варена или приготвена на пара риба (след това може да се запече за кратко във фурна) с млечен сос, малко количество картофено пюре, чай;
  • Късно вечерта може да се хапне малко количество кисело мляко.