Ясно е, че не можем да спрем стареенето и да върнем годините назад, но особено разочароващо е, когато в някои определени дни, например, видим лицето си състарено в огледалото отсреща.

От опита си знаем, че начинът на живот като печат оставя следи върху изражението ни и в преносен и в буквален смисъл. Да, вчера си позволих повечко бяло вино и сега лицето ми отекло...

Това е може би първият въпрос, който задаваме към себе си – какво не ми понесе от вчера за вида ми днес?

Да търсим вина за подпухналото лице, сиви вдлъбнати сенки, зеленикаво-сивкав цвят на кожата, мътните очи, лющещата се кожа, пресъхналите устни, акнето или мастните точици, в консумираната предходния ден храна, има резон.

Има храни, които буквално впрягат организма да остарява по-бързо, като антипод на онези, които му придават на кожата му блясък и сияние.

Трансмазнините са едни от тези хранителни продукти, които използваме за направата на други и многократно ежедневно присъстват в менюто ни. Докато преди десетилетия на тях се гледаше само като подобрител на кулинарното изделие, днес със сигурност повече се знае, за тях, че са враг на сърдечносъдовата система. Това, което винаги ни убягва, е, че вредните мазнини допринасят за възпалителните процеси в организма и от тук са причинители на преждевременното стареене.

NEWS_MORE_BOX


Не е достатъчно популярно, че освен мазнините до сърдечносъдово заболяване може да доведе и прекомерната консумация на захар, същата основна виновница за диабета.

Прекомерната консумация на захар задейства образуването на AGEs – крайни продукти на гликирането, които освен посочените вреди в здравословен аспект, носят негативен и за красотата резултат – увреждат колагена и еластичните влакна на кожата, които я придържат опъната и млада.

Кои са тези групи храни, които освен, че „задръстват” артериите ни, водят до напълняването ни и отнемат красотата ни?

1. Всички пържени храни. Максимумът консумирани трансмазнини за деня не бива да надвишава 1% от общия прием на храна, за да се радваме на тонус и красота.

2. Тестени сладкарски изделия – освен, че са богати на захар, съдържат и прекомерно трансмазнини. Възможно е сладките изкушения да се отразяват благоприятно на настроението ни за кратко, но в дългосрочен план не само че постигат точно обратното, но и ни възнаграждават за слабостта ни с бръчки...

3. Преработени меса и колбаси  - изобилстват с наситени мазнини, както и съдържат съставки, които допълнително добринасят за протичането на възпалителните процеси.

4. Червено месо – препоръчва се като вариант да се избегнат по-опасните шарени меса. За да се предпази здравето на сърцето обаче, е необходимо да се намали консумацията на наситени мазнини от всички възможни източници, включително и червено месо. За да е полезно месото, общото погълнато количество не трябва да надвишава 7% от общия калориен прием за деня.

5. Споровете за полезността и вредата на алкохола продължават. Категорично ясно е, че в големи количества алкохолът вреди на организма. Дали и доколко безопасни са ограничените? Последният въпрос все още се изяснява. Смята се, че за жените е допустимо да пийват от време на време по чаша червено вино или малка бира, при мъжете дозите са двойни. Специалисти казват, че подобни коричества са от полза за здравето на сърцето при условие, че не се страда от някакво заболяване. По-големите – задействат процесите на стареене и вредят на черния дроб.