Според Световната здравна организация над 1 милиард души страдат от хипертония – хронично повишеното кръвно налягане. Състоянието е пряко отговорно за фаталните изходи на 45% от сърдечните заболявания и 51% от инсултите. 
 
Учени от университета на Южна Каролина докладват, че завишеният прием на храни богати на калий може да помага в борбата с високото кръвно. Приемът на подобни храни усилва работата на бъбреците, които започват да отделят повече вода и сол при повишени количества калий в тялото. Ефекта е сходен с този от приема на диуретик.
 
Алиша МакДонъх, професор по клетъчна- и невробиология споделя, че според получените от нея и екипа ѝ доказателства, увеличаването на поглъщания с храната калий има значим ефект и директно подпомага за понижаването на кръвното налягане. Данните от изследването на учените са публикувани в  журнала American Journal of Physiology Endocrinology and Metabolism от 4-ти април 2017.
 
Много храни са богати на калий – ценният минерал е важен за поддръжката на електролитният баланс в тялото, отговаря за множество сърдечни функции и без него тялото не би могло да произвежда достатъчно енергия.
 
NEWS_MORE_BOX
Препоръчителният дневен прием на калий се равнява на 3500-4500 милиграма дневно, в зависимост от множество фактори. Преди да се прави опит за завишаване на приема, консултацията с лекар и по възможност диетолог е абсолютно задължителна.
 
Един среден банан съдържа близо 15% от необходимото дневно количество калий за човека. В 100 грама кисело мляко се съдържат около 250 милиграма калий, в едно авокадо – близо 1000 милиграма. В 200 грама сварени или печени, но не и пържени картофи, се намира около 30% от нужния за деня калий, а в 100 грама прясна сьомга се намират около 500 милиграма калий.
 
Според МакДонъх и учениците ѝ, способността за контрол над телесните нива на калий е от жизнена важност за сърдечното, мускулното и нервното здраве.