Консумацията на определени продукти може да ни предпази от остра респираторна вирусна инфекция или грип. Като природни антибиотици полезни срещу опасните микроорганизми са чесънът и лукът. Специалистите препоръчват червения лук за тези, които имат по-чувствителна лигавица на устната кухина и стомаха.


Полски диетолози са категорични, че за профилактика на простудните заболявания трябва да включим в менюто си възможно по-често рибената супа.


Ограничаването на консумацията на месо подпомага функциите на имунната система. През студеното полугодие е препоръчително блюдата с мазно месо да се заменят с нови рецепти, включващи мазна риба.


Незаменими в полезното хранене срещу вирусните инфекции остават да бъдат топлите зеленчукови супи и пикантните ястия. Стига стомахът да понася хапването на люти чушки, както и използването на лют червен пипер, те могат само да стимулират естествените защитни сили.


Не по-малко необходими са богатите на витамин С плодове и зеленчуци. Такива са лимоните, цитрусовите плодове, зелето, броколите, карфиолът...