Почти всички храни съдържат белтъци (протеини) в състава си. Ако техният процент е по-нисък, с тялото стават различни промени, например загуба на мускулна маса, може дори да се стигне до смърт. Завишените нива също оказват влияние. Затова е важно да контролираме какво количество протеин приемаме. 
 
Спортуващите редовно са хората, които най-често следят нивата на протеините и затова следват високобелтъчна диета. Бодибилдърите, например, се нуждаят от много повече протеини, в сравнение с хората, които имат по-ниска двигателна активност. За тяхната добра форма е важно каква храна приемат всеки ден. Повечето възрастни се нуждаят от около 0,8 гр протеин на килограм телесно тегло на ден. Количеството може да варира взависимост от възрастта, начинна на живот и някои други фактори. 
 
Хората, които водят здравословен начин на живот, винаги внимават за протеините в своето меню. За разлика от въглехидратите и мазнините, белтъкът не се съхранява в тялото, а изгаря, за да достави енергия. Около 10-35% от калориите в храната за деня на възрастен идват от протеин.
 
Ето чрез кои храни можем да си набавим протеин: 
 

Птиче месо

Проблемът на животинските протеини е, че той идва със значително количество наситени мазнини. Пилешкото и пуешкото са най-добрите източници на протеин и ниацин (витамин B3). Средното количество на протеини и мазнини в месото е около 25 грама. Ниацинът помага за помага за понижаване на холестерола и намалява риска от сърдечносъдови заболявания. 
 
Най-добре е пилешкото или пуешко месо да бъде изпечено на скара, добавено в супа или запечено на фурна. По-добре е да се приготвя с минимално количество мазнина. 
 

Риба

Повечето риби са богат източник на протеин и много други хранителни вещества, особено витамин B6 и B12. Само 85 г сьомга съдържа около 17 грама протеин. Тази риба е известна и със своите омега-3 мастни киселини, които са чудесни за нашата сърдечно съдова система и спомагат за намаляване на възпалението. Други риби, коиото са богати на белтъци, са риба тон (25 г), тилапия (22 г), сардини (21 г), пъстърва (17 г), скумрия (16,5 г), треска (15 г), костур (13 г).

Соя


Хората, които не ядат месо, могат да консумират соя, за да си набавят необходимото количество соя. Тя се оказва единственият зеленчук, който съдържа всичките 8 основни аминокиселини. В 100 грама соя има 36 грама протеин. Също така тя е богата на фибри, желязо и цинк, не съдържа холестерол. 
 
Соята не се препоръчва на хората, които имат проблем с щитовидната жлеза.
NEWS_MORE_BOX

Яйца

Едно голямо яйце съдържа около 6 грама протеин. Говорим обаче за био яйцата, в които няма хормони. Ако имаме проблеми с холестерола, трябва да ядем само по 1 яйце на ден или просто да не консумираме жълтъка.

Зърна

Пшеничните зърна са богати на протеини. 100 грама пшеница съдържа 14 грама протеин. В по-голяма част от пълнозърнестите хлябове има между 25 и 30 грама протеин.