Подаграта е хронично обменно заболяване, което се появява заради нарушения в обмяната на пикочната киселина и солите й. Засяга предимно мъже на средна възраст. Има два вида. Първичната се дължи на аномалии в ензимните системи, участващи в разграждането на нуклеопротеините, които водят до образуване на по-големи количества пикочна киселина. През този период има повишена реабсорбция и намалена секреция на пикочна киселина в бъбречните тубули. Вторичната подагра се среща като симптом на друго основно заболяване - левкози и малигнени заболявания с клетъчен разпад, хронични бъбречни заболявания в стадий на бъбречна недостатъчност.
 
Храненето е важна част от лечението на болестта, която протича без симптоми в началото. Най-често хранителният режим се изготвя след консултация с лекар. Много хора, диагностицирани с подагра, пренебрегват съветите на медиците и не се ограничават от менюто си храните, които са им забранени. В резултат на това увеличават риска за здравето си.
 
Добре е хората, имащи подагра, да преминат на специална диета. В нея не трябва да присъстват храни, съдържащи мед и захар. Алкохолът трябва да се изключи напълно (бирата оказва най-голямо влияние), заедно със захарните и газирани напитки
 
Ето кои храни да избягваме, ако имаме подагра:

Морски дарове

Добре е да избягваме морски дарове с високо съдържание на пурин. Такива са сардини, аншоа, миди, риба тон, пикша и скумрия. Ако не преустановим приема им, те ще увеличат риска от подагра с 50%.

Дреболии

Ако обичаме дреболиите, но вече знаем, че имаме подагра, трябва да забравим за пържен черен дроб, сърчица в масло, запечена агнешка главичка, шкембе. Те са с високо съдържание на пурин и могат да накарат нивата на пикочната киселина да скочат. Доказано е, че месото от по-дребните животински органи може да увеличи риска от подагра близо пет пъти. 

Червено месо


Не само дреболиите са вредни, червеното месо (говеждо, свинско) също. И в него има голямо количество пурин, което увеличава шансовете за поява на болестта.
 
NEWS_MORE_BOX

Захарни изделия 

Шоколадови бонбони, торти, пастички, желирани бонбони... Всички те са пълни с голямо количетсво фруктоза, който оказва негативно влияение върху организма при подагра. Изкуствените подсладители в храните и напитките имат способността да повишавта нивата на пикочната киселина.

Бял хляб и макаронени изделия

Подобно на сладкишите, белите хлебни и макаронени изделия са пълни с висококачествен фруктозен царевичен сироп. В хляба от пшеница също има, затова се препоръчва болните от подагра да ядат пълнозърнест.