Всички сме единодушни, че храненето има огромно значение за ежедневното ни здраве, добрата ни кондиция и бъдещия ни здравен статус. Балансът на всички хранителни вещества, наличието на нужните минерали и витамини са ключови, за да определим една диета като пълноценна и разнообразна и да я обявим за полезна.

 

Когато, обаче попаднем в рискова инфекциозна среда (пандемия), боледуваме често и продължително, подложени сме на хоспитализация, операция, сложни животоспасяващи процедури или се възстановяваме след тежко боледуване (вкл. COVID-19), се оказва, че някои хранителни вещества – протеините, имат голяма роля за хода на нашето боледуване и възстановяване.


 

Протеините са основен градивен елемент на множество процеси в човешкия организъм и имат ключово значение за устойчивостта ни на патогени, преодоляване на заболяването, скоростта и качеството на възстановяването ни и здравата ни имунна система.

 

През април 2020 г. Европейска асоциация за лечебно хранене и метаболизъм публикува специални практически препоръки* за храненето на COVID пациенти по време и след боледуване. Нуждата да се обърне нарочно внимание на този проблем е, че най-рискови са възрастните хора, с множество заболявания; че престоя в интензивно отделение води до загуба на телесно тегло; че дългото боледуване влошава храненето. Всичко това води до недохранване, което пък удължава и утежнява боледуването. Основен акцент на Ръководството е белтъчното хранене, достигането на целевите стойности на протеините и връзката им с директната прогноза за хода на заболяването. Протеините са тези, които най-рязко променят бионаличността си при боледуване (хипопротеинемията съпътства множество остри и хронични заболявания), поради което нормата за протеини на килограм тегло се повишава (спрямо нормата при здрави хора).

 

Основна препоръка в хранителния режим да се включат допълнителни белтъчни добавки. Най-добро решение са медицинските храни, които са разработени по всички стандарти на фармацевтичното производство и имат доказан състав, ефикасност и безопасност.

 

Добра възможност са еднократните дози протеини под формата на желиран десерт, който съдържа само и единствено 20 грама чист протеин в малък обем (118 мл). Обемът има значение, защото много често пациентът не може да поеме голямо количество течност/храна и ние трябва да постигнем максимални полезност и ефективност с малко количество храна с добър вкус и лесен прием от пациента. Разнообразните вкусове (четири плодови) пък дава възможност пациентът все пак да има избор и да се чувства свободен да предпочете един вкус пред друг (знаем, че често при боледуване много храни не са вкусни или приятни).

 

Полезното на този желатинов десерт е, че може да се приема като част от основно меню, като основно хранене или като междинно такова. Европейските препоръки съветват приемът на допълнителни протеини да продължи и след преболедуване, защото организмът е изправен пред ново предизвикателство – възстановяване от COVID-19. При повечето преболедували възстановителния период е удължен, съпроводен с обща слабост, намалена жизненост; понякога и с изява на късни усложнения. Особено внимание се обръща на пациентите, които са претърпели интубация – това състояние причинява временно, понякога сериозно нарушаване на преглъщането (дисфагия). То само по себе си принуждава пациентът да ограничи храненето като обем, разнообразие и това води до рик от недохранване.

 

Желеобразната консистенция е изключително подходяща за такива пациенти и реално чрез Желатин 20 те приемат нужната доза протеини без болка и с удоволствие.


Желатин 20 се разпространява в аптечната мрежа и помага в управлението на хипопротеинемията.

 

 

*ESPEN expert statements and practical guidance for nutritional management of individuals with SARS-CoV-2 infection
 

Clinical Nutrition 39 (2020) 1631e1638

 

храненето