Черният дроб е орган, изпълняващ многообразни функции. Той има отношение към синтеза на редица белтъци както и съединения, вземащи участие в процеса на храносмилане. Активно е участието на черния дроб в метаболизма и детоксикацията на организма.
 
Причините водещи до увреда на неговата структура и съответно нарушение на функциите му могат да бъдат инфекциозни (хепатитни вируси, цитомегаловирус, ехинокок), автоимунни, интоксикация (медикаменти, алкохол) и други. За възстановяването му е нужно както лечение на основното заболяване, така и назначаването на подходяща диета, която да осигури приема на необходимите вещества и същевременно да ограничи тези, които влошават състоянието на черния дроб.
 
Хепатитът представлява възпаление на черния дроб, който може да протича остро и хронично. Според фазата, в която се намира заболяването се определя и диетата. В острата фаза се препоръчва разнообразно хранене (с малки изключения), докато при хроничния хепатит, особено в случаите с развитие на цироза – диетата става значително по-рестриктивна.
 
Храненето при остър хепатит не се влияе от вида на инфекциозния причинител. Цели се набавяне на достатъчно въглехидрати, белтъци и мазнини, които са нужни за възстановяване на клетките. Ограничаване на мазнините би било грешка, поради факта, че един от основните градивни материали на хепатоцитната мембрана са липополизахаридите.
 
Само част от острите хепатити протичат със симптоми на жълтеница. Жлъчният сок има отношение към смилането и последващата абсорбцията на мазнините. Ако има нарушено оттичане на жлъчния сок към дванадесетопръстника (началната част на тънкото черво) се нарушава усвояването на мастите. Едновременно с това се затруднява усвояването на т. нар. мастноразтворими витамини – А, Д, Е и К. Неусвоените мазнини ускоряват пасажа на чревното съдържимо, водейки до проява на диария. Това е и причината техният прием да се редуцира до възстановяване на жлъчния отток.
 
Пациентите могат да консумират нетлъсто и крехко месо, каши от гриз, ориз, елда, но без бобови растения, които затрудняват храносмилането, поради богатството им на баластни вещества.
 
При болни с хепатит, следствие на алкохолна злоупотреба се наблюдава често дефицит на тиамин ( витамин В1) и фолат (витамин В9). Естествени източници на фолат са листните зеленчуци – спанак, маруля, както и пълнозърнестото брашно, яйчен жълтък, черен дроб и други. Богати на тиамин са бирената мая, слънчогледови семки, бобови растения, черен дроб и други.
 
При острите хепатити се налага ограничение на консумацията на алкохол в рамките на няколко месеца, докато при хроничен хепатит и цироза това ограничение продължава през целия живот.
NEWS_MORE_BOX
 
Ако на фона на чернодробното възпаление се развие цироза, нарастват и някои ограничения в диетата. При наличие на асцит (натрупване на течност в коремната кухина) се ограничава приемът на сол, с цел да не се повиши задържането на течности. В случаите на чернодробна енцефалопатия се ограничава приемът на белтъци, тъй като нарушената функция на черния дроб не му позволява да преработи отпадните продукти от обмяната им. Чрез кръвта те достигат до централната нервна система, където водят до увреждания.
 
Често при хроничните заболявания на черния дроб се налага заместителна терапия с витамини и фосфолипиди под формата на хранителни добавки. Чайовете трябва да се подбират внимателно, поради това, че някои билки могат да оказват неблагоприятен ефект върху черния дроб и да засилят симптомите на заболяването. 3467