Специалността на диетолога предполага, както изготвянето на режими, целящи отслабване, така и на подходящи менюта при всяко едно определено заболяване. Специализираното хранене е част от терапевтичната програма за въстановяване на организма при боледуване.Хранителни режими при заболявания на черния дроб
Специализираното хранене в зависимост от заболяването цели да се осигури на организма хранителни вещества, които да задоволят нуждите при нарушените физиологични процеси. Да се подберат продукти, осигуряващи необходимите полезни нутриени, е част от лечебния подход за възстановяването на органа.


Правилно изготвеният диетичен режим влияе положително на процеса на обмяна на веществата в организма, включително и на черния дроб – орган, в който се осъществяват активни обменни процеси и е „филтъра“ на организма ни.
Черният дроб разгражда и извежда от организма токсините, участва в синтеза на белтъците, необходими за изграждането на клетките и тъканите. При продължително придържане към специализирания хранителен режим, целящи подпомагане на черния дроб, се осигурява физиологичната норма на всички хранителни нутриенти за организма.
Само при остро заболяване на черния дроб се назначават физиологично непълноценни режими с ограничение върху определени продукти, което е мярка с временен характер.


Съществено значение при храненето при заболяване на черния дроб има кулинарната обработка. Позволени са ястия, приготвени чрез варене, задушаване или на пара.Лечебно хранене при остри хепатити
При възпаление на тъканите на черния дроб, независимо от причината, се изготвя пълноценен хранителен режим. От значение е термичната и механичната обработка на продуктите. Обръща се внимание и на състава на храната. Например, ограничена е консумацията на мазнини и готварска сол. Белтъчините и въглехидратите се приемат според калорийните нужди за деня, като се изключват продукти, които усилват процесите на ферментация и гниене  (тлъсто месо, бобови култури), стимулират отделяне на жлъчка, секреторната активност на стомаха и задстомашната жлеза, дразнещи черния дроб (пикантни ястия, подправки, пушени храни, лук, чесън, репички и други богати на етерични масла продукти, мазнини от животински произход).


Ястията се варят или се приготвят на пара. Могат да се ядат и печени, но продуктите не трябва да образуват коричка. Блюдото трябва да е с температура максимум 57-62 ˚С и минимум 15 ˚С.


Позволената сол на денонощие е 8-10 г. Необходимо е да се приема между 1 ½ -2 литра течности на ден.


Дневният порцион се разпределя на 5-6 хранения за деня.


При неусложнено протичане на заболяването диетичният режим се назначава за период от 4-6 седмици. При добро състояние на болния, след преминаване на жълтеницата, повръщането и възстановяването на апетита, се пристъпва  постепенно към разнообразно хранене


При пълно оздравяваване и нормалициране на лабораторните показатели се преминава към обичайното хранене. Обикновено това отнема 6-12 месеца.Лечебно хранене при хроничен хепатит
Специализираният режим цели да осигури прием на основните хранителни вещества, продукти с жлъчогонно действие, като ограничава продуктите, съдържащи холестерол.


Обръща се внимание на технологичната подготовка на ястията, следи се специален ритъм на хранене.


Диетиният режим се изготвя в зависимост от тежестта и протичането на храничния хепатит.


При добро състояние порционът осигурява белтъчини, мазнини и въглехидрати като се изключат продукти и вещества, които имат силен секреторен ефект върху стомаха и панкреаса – богати на етерични вещества продукти, пържени и печени храни, богати на холестерол храни, кафе, чай.

Диетата включва зеленчуци и плодове, тъй като засилват жлъчогонно действие на други хранителни вещества, подобряват функциите на червата и осигуряват максимално отделяне на холестерол с изпражненията. 


Ястията се приготвят чрез варене или на пара, зеленчуците могат да се пекат. Могат да се приготвят на фурна и месните и рибни ястия, но след като предварително се сварят.
Необходимият порцион храна за деня се поема на 5-6 пъти.


Температурата на храната е 57-62 до 15 ˚С.

Прием на вода – 1 ½ -2 литра; на сол – 8-10 г.


Препоръчително е:

  • Храненията да са приблизително по едно и също време през деня.
  • Вечер преди лягане да не се натоварва стомахът.
  • Избягвайте консумирането на сурови зеленчуци вечер.