Основните цели на храненето при псориозис са:

  • Облекчаване на симптомите;
  • Превенция на обострянията;
  • Възстановяване на клетките на кожата;
  • Намаляване на чревната пропускливост;
  • Диета, която намалява възпалението и оксидативния стрес;
  • Подсилване на имунната система;
  • Осигуряване на оптимален хранителен прием;

Установено е, че 16% от пациентите с псориазис имат повишена чувствителност към глутен. Скорошни проучвания са показали, че хранителен режим, богат на плодове и зеленчуци, включващ зехтин и фибри, в който не се консумира алкохол, рафинирани захари и червено месо има благоприятно действие при псориазис, тъй като консумацията на алкохол е свързана с влошаване на симптомите на псориазис. Други хипотези предполагат, че псориазисът се дължи на повишена чревна пропускливост - това позволява преминаването на хранителни вещества в кръвта, което предизвиква засилена имунна реакция. Консумацията на наситени мастни киселини също увеличава риска от псориазис, а плодовете и зеленчуците като добър източник на антиоксиданти намаляват риска.

 


Кои храни са препоръчителни?

  • Пълнозърнести храни - освен, ако не е установена непоносимост към глутен, пълнозърнестите храни, богати на фибри, помагат да се подобри здравето на чревния микробиом и да се намали чревната пропускливост. Важно е да се намали консумацията на захари и рафинирани въглехидрати.
  • Плодове и зеленчуци - ценен източник на фибри, минерали и антиоксиданти, които подхранват чревната флора. При псориазис се препоръчва консумацията на 8 порции плодове и зеленчуци всеки ден. 
  • Селен - основен микроелемент в организма, недостигът на селен се свързва с влошаване на симптомите на псориазис и по-чести обостряния. Ценни източници на селен са: бразилски орехи, миди, морски дарове, слънчогледово семе, сардини, риба;
  • Омега-3 - ценен елемент за намаляване на възпалението и за подобряване на заздравяването на раните. Препоръчително е да се приема 1 грам омега-3 мастни киселини всеки ден - както от храната, така и чрез прием на добавки.
  • Суроватъчен протеин - увеличава нивата на глутатион в кръвта, освен това е и ценен източник на аминокиселини,  от които цистеин и глутамилцистеин, които са важни за синтезата на глутатион - основен елемент в борбата със свободните радикали в организма.
     
  • Прием на повече белтъчини чрез храната - богати на белтъчини са яйцата, месото, морските дарове, млечните продукти, както и някои зърнени храни;

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/Dietes/Fiche.aspx?doc=psoriasis_diete