Предменструалният синдром се характеризира с множество симптоми - както физически, така и емоционални, които се проявяват няколко дни преди настъпване на менструацията. Причините за тези симптоми са нарушеният хормонален баланс, недостатъчният прием на хранителни вещества и нарушеният баланс на навромедиаторите в кръвта. Всичко това води до повишен глад преди менструация, задържане на течности и наддаване на тегло. С цел облекчаване на тези симптоми е важно да се храним балансирано е да си набавяме магнезий, калций, желязо, Омега-3 и витамин Е.
Магнезият има противовъзпалителни свойства, намалява нервността, промените в настроението, чувствителността на гърдите и менструалната болка. За превенция на увеличаването на телесното тегло се препоръчва жените да си набавят 300-400 милиграма магнезий на ден. Храните, които са ценни източници на този минерал са:
- Ядки;
- Зърнени храни;
- Варива;
- Зеленчуци;
- Риба.
Освен това е важно да се ограничи консумацията на алкохол, кафе и газирани напитки, които увеличават елиминирането на магнезия.
Варивата и зърнените изделия позволяват да се избегнат спадовете в кръвната захар, те осигуряват набавяне на бавни въглехидрати и фибри. Освен това, те допринасят за производство на серотонин - "хормонът на щастието" в мозъка, което облекчава депресивните състояния, умората и напрежението. Калцият е друг ценен минерал за справяне с предменструалния синдром, тъй като влияе на баланса на медиаторите в мозъка. Омега-3 мастните киселини благоприятстват производството на противовъзпалителни молекули, намаляват контракциите на маточната мускулатура и облекчават менструалната болка. Ценни източници на Омега-3 са:
- Сьомга;
- Пъстърва;
- Скумрия;
- Сардини;
- Риба тон;
- Херинга.
При предменструален синдром е важно да се избягват резките покачвания на кръвната захар, задържането на течности и прекомерния глад. Рафинираните продукти увеличават продължителността на симптомите и силата на менструалните болки. Ето защо е важно да избягваме следните храни:
- Бял хляб;
- Готови сладки изделия;
- Бял ориз;
- Бира;
- Млечен шоколад;
- Бисквити;
- Зърнени закуски.
Натрият е основната съставка в готварската сол. Този минерал причинява подуване, задържане на течности и повишена чувствителност на гърдите. С цел намаляване на приема на сол е важно да избягваме следните храни:
- Соев сос;
- Колбаси;
- Пушена риба;
- Мариновани храни;
- Маслини;
- Кисело зеле;
- Пържени картофи;
- Горчица.
Референции:
https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/Dietes/Fiche.aspx?doc=syndrome_premenstruel_diete