Жлъчният мехур е с крушовидна форма и има важната задача да събира и съхранява жлъчката - течността, която помага на организма да смила мазнините. За разлика от сърцето, черния дроб и бъбреците, жлъчният мехур не е необходим, за да поддържа тялото здраво и функциониращо. Дори когато не работи както трябва и се образуват камъни в жлъчката, повечето хора не знаят, че има проблем.

 

И все пак при малък процент хора камъните в жлъчката могат да предизвикат различни симптоми, като коремна болка, подуване на корема, гадене и повръщане. Когато симптомите на камъни в жлъчката са чести, повтарящи се и особено неприятни, типичното лечение е операция за отстраняване на жлъчния мехур.


 

На какви храни трябва да се наблегне?

Здравословната диета осигурява разнообразие от хранителни вещества.


Храните на растителна основа са добър източник на витамини, минерали и антиоксиданти. Те могат да помогнат за предотвратяване на заболяване на жлъчния мехур. Антиоксидантите са хранителни вещества, които помагат на  организма да се освободи от токсични съединения, известни като свободни радикали. Свободните радикали се развиват в тялото в резултат на естествени процеси и стрес от околната среда, включително преработени храни. Тъй като свободните радикали се натрупват, може да се получи оксидативен стрес. Това може да причини увреждане на клетките, което може да доведе до различни заболявания, включително рак.

 

Протеинът е от съществено значение за възстановяването и растежа на организма. Червеното месо и млечните продукти са добри източници на протеини, но те също могат да бъдат с високо съдържание на мазнини, а високият прием на мазнини може да натовари жлъчния мехур. Преработените меса и млечните продукти често са с високо съдържание на добавена сол. Подходящ вариант са нискомаслените протеинови храни. Те включват: 

 

  • Птиче месо;
  • Риба;
  • Млечни продукти с редуцирана масленост;
  • Ядки и семена;
  • Соя и соеви продукти;
  • Бобови растения, като боб и леща;
  • Млечни алтернативи, като ядково мляко.

Проучване от 2016 г. установи връзка между високия прием на растителни протеини и по-ниския риск от заболявания на жлъчния мехур.

 

Фибрите поддържат здравето на храносмилането и могат да защитят жлъчният мехур от заболявания, като засилят движението на храната през червата и понижават производството на вторични жлъчни киселини, казват експерти. Намират се в зърнени култури, плодове, зеленчуци, ядки и семена.  

 

Ненаситените мазнини, като Омега-3, могат да предпазят жлъчният мехур. Срещат се в състава на орехите, лененото семе, рибеното масло.

 

Някои храни са изследвани за техния потенциал за предотвратяване на проблеми с жлъчния мехур или намаляване на симптомите. Например консумацията на кафе с кофеин намалява риска от камъни в жлъчката както при мъжете, така и при жените. 

 

Калций, витамин С, магнезий и фолиева киселина предпазват жлъчният мехур и поддържат неговата нормална функция. 

 

Преработените храни, с добавено количество захар или сол, са предпоставка за образуването на камъни в жлъчката. Трябва да се избягват рафинираната захар и наситените мазнини.

 

Референции:

https://www.cuh.nhs.uk/patient-information/dietary-advice-for-patients-with-gallstones/

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gallstones/eating-diet-nutrition

https://www.medicalnewstoday.com/articles/317196#avoid

https://www.webmd.com/digestive-disorders/features/gallbladder-diet-foods-for-gallbadder-problems