Предиабетът е състояние, при което нивата на глюкозата в кръвта са високи - гликемия, но не в такава степен, че да се постави диагнозата диабет тип 2. Скорошни проучвания са показали, че диабетът увеличава риска от инфаркт. Ето защо е важно да променим някои елементи от начина си на живот, най-вече храненето преди да се достигне до прекалено голямо покачване на нивата на глюкозата в кръвта. Освен това, физическото натоварване също е важно за постигане на контрол на кръвната захар и благоприятстване на действието на инсулина.

 

Според препоръките на Испанската общност по диабет - SED храненето при диабет трябва да е балансирано, разнообразно и да доставя необходимата енергия и хранителни вещества. Важно е да се отбележи, че диетата трябва да има ниско калорично съдържание, но да е богата на фибри, които могат да се набавят от пресните плодове и зеленчуци, пълнозърнестите храни, ядките, сушените плодове и варивата. От друга страна, е препоръчително да се избягват готовите храни и полуфабрикатите, които съдържат високи количества добавени захари. Храненето трябва да се извършва през равни интервали от време, за да се избегнат резките спадове и покачвания на кръвната захар. Разпределението на порциите въглехидрати трябва да бъде осъществено в 5-6 хранения през 3-4 часа. Някои хранителни съставки имат ключово значение за контрола на кръвната захар:


 

Магнезий

Магнезият е важен елемент в производството на протеини и регулиране на нивата на глюкозата в кръвта, тъй като участва в метаболизма на инсулина. Диета, богата на този минерал, осигурява намаляване на риска от развитие на диабет тип 2 с до 26%. Някои храни са отлични източници на магнезий:

  • Ядки, най-много орехите;
  • Варива;
  • Зеленолистни зеленчуци - спанак, броколи и други;
  • Бяла риба;
  • Черен шоколад;
  • Кафе.

Протеини

Храните, богати на белтъчини, не влияят на нивата на кръвната захар, защото в по-голямата част от случаите не съдържат дори никакви въглехидрати. Дневният прием се определя според възрастта, теглото, структурата на тялото, нивата на физическа активност. Проучване, проведено от Университета в Йерусалим, е показало, че закуската, богата на белтъчини и мазнини, помага за намаляване на нивата на глюкозата в кръвта при диабет тип 2.

 

Въглехидрати с нисък гликемичен индекс

Въглехидратите имат най-голямо значение за промяна в нивата на кръвната захар. Важно е да се ограничи консумацията на прости захари, рафинирани брашна и готови продукти, тъй като те имат висок гликемичен индекс и предизвикват бързи покачвания на глюкозата в кръвта и инсулина, което увеличава риска от развитие на инсулинова резистентност. Препоръчително е да се консумират пълнозърнести храни и варива, тъй като са богати на фибри и осигуряват бавно покачване на кръвната захар.

 

Канелата е друга ценна храна при диабет тип 2, тъй като подобрява инсулиновия отговор, но също така допринася и за добър контрол на холестерола. Черният шоколад съдържа множество флавоноиди, които имат защитен и антидиабетен ефект. Проучване, пводенето от Университета във Вирджиния, публикувано в Journal of Agricultural Food and Chemistry, е показало, че консумацията на черен шоколад допринася за превенция на диабет тип 2 и затлъстяване.

 

Омега-3 мастните киселини са друга ключова съставка в храненето, тъй като подобряват метаболизма на въглехидратите и мазнините и намаляват риска от развитие на диабет. Проучване, публикувано  в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, е показало, че Омега-3 мастните киселини увеличават нивата на хормона адипонектин, което се свързна с понижен риск от диабет тип 2 и коронарна болест на сърцето.

 

Фибрите, независимо дали разтворими, или неразтворими, подобряват храносмилането, придават усещане за ситост и осигуряват ефективен чревен пасаж. При диабет е важно да се консумират повече фибри, тъй като това помага за забавяне на усвояването на въглехидратите в червата и допринася за контрол на кръвната захар .

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/nutricion/dieta-controlar-diabetes-que-comer-azucar-alto_1860