Нормално функциониращите бъбреци имат способността да отделят отпадните продукти и да поддържат водно-солевото равновесие в организма. При наличие на бъбречна недостатъчност тази функция е нарушена и има риск от настъпване на нежелани събития.

 

Редом с медикаментозното лечение и диализните методи в грижите за пациентите с бъбречна недостатъчност в съображение идва и правилният диетичен режим. Спазването на т.нар. бъбречна диета може да забави прогресията на бъбречното заболяване.


 

Основно тази диета се основава на принципа на прием на храна с ниско съдържание на натрий, фосфор и протеини. Редукция на приема на течности е от особено значение най-вече за пациентите на хемодиализно лечение.

 

Солта е подправката, която задължително трябва да се избягва от пациентите с бъбречна недостатъчност. Прекомерната ѝ употреба води до задръжка на течности, повишаване на артериалното налягане, а това допълнително натоварва бъбреците. Високото ниво на сол в храната предизвиква чувство за жажда, оток на лицето и крайниците и може да е отговорно за развитието на неконтролируема артериална хипертония при пациентите с бъбречна недостатъчност.

 

Особено високо е съдържанието на сол в преработените храни и полуфабрикатите. За да се ограничи приема ѝ е важно да се консумират пресни, а не преработени храни и меса и да не се досолява. Заместителите на солта, направени с калий, не са опция на избор.

 

Протеините под формата на млечни продукти и месо са неизменна част от хранителния режим на човека. За пациентите с бъбречна недостатъчност прекомерната им консумация крие риск от натоварване на бъбрека, поради затруднено отделяне на отпадните продукти от преработката им. Ето защо се препоръчва контролирано приемане на протеин с храната.

 

Важно е да се отбележи, че изключение правят хемодиализните пациенти, които имат по-високи протеинови нужди, защото част от белтъка се губи по време на хемодиализа и перитонеална диализа. При тях се препоръчва хранене с високо протеинова храна (месо, риба, птиче месо, прясно свинско месо или яйца) на всяко хранене или около 200-300 гр. всеки ден.

 

Калий - електролит, който се доставя на организма чрез приеманите храни и плодове, може да влоши допълнително увредената бъбречна функция. Той е важен за поддържане баланса на течности и електролити в кръвта, за мускулния тонус и сърдечния ритъм. Прекомерната му употреба при бъбречна недостатъчност крие риск от възникване на хиперкалиемия. Нейните клинични изяви са мускулна слабост, брадикардия и нарушение на сърдечния ритъм, а при тежки електролитни смущения и смърт, поради спиране на сърдечната дейност.

 

Затова е редно пациентите с бъбречна недостатъчност да избягват някои храни и медикаменти, които могат да повишат нивото на калия. Сред плодовете и зеленчуците с високо калиево съдържание са авокадо, картоф, банани, кайсии, спанак.

 

Фосфорът е изключително важен за нормалното развитие на костите, съединителната тъкан и за протичането на редица процеси в човешкия организъм. Той се абсорбира през тънките черва и под формата на комплекса калций-фосфор се отлага в костната тъкан. Когато обаче е увредена бъбречната функция излишъкът от фосфор не се отделя през урината. Високите му нива могат да извлекат калция от костите. В резултат, на което настъпва остеомалация и предразположеност към счупвания сред пациентите с бъбречна недостатъчност. Месото, сиренето, млякото, както и колата са с високо съдържание на фосфор. Ето защо тези храни трябва да се консумират в много умерени количества.

 

Важно е да знаем и кои са храните, които подобряват бъбречната функция и съответно да се насърчава приемът им. Ябълките са богат източник на антиоксиданти в бъбреците и подпомагат детоксикацията им. Ежедневната им консумация намалява риска от развитие на инфекции на пикочните пътища и предотвратява образуването на камъни в бъбреците.

 

Сините боровинки имат мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Те увеличават бъбречния кръвоток и подобряват способността на бъбреците да филтрират отпадните продукти. Червените боровинки са изключително подходящи при инфекции на пикочните пътища, като предотвратяват прилепването на бактериите към лигавицата.

 

Цвеклото притежава детоксикиращи и диуретични свойства и поради това се препоръчва за подпомагане функцията на бъбреците. Яйцата са чудесен източник на протеини, лутеин и витамин Д. При хора с хронична бъбречна недостатъчност е желателно да се консумира само белтъкът, тъй като жълтъкът е богат на фосфор.


Референции:

National kidney foundation, Nutrition and kidney disease