Начинът на хранене при артрозни промени в ставите изисква балансиран хранителен прием, който да допринася за гъвкавостта на ставите и понижаване на възпалението. Ключови елементи в храненето при артроза са Омега-3 мастните киселини, които намаляват възпалението. Храните, които са богати източници на тези мастни киселини не позволяват лечение на заболяването, но позволяват да се облекчат болките. Сред най-подходящите източници на Омега-3 са храни като:

  • Мазни риби - сьомга, сардини, скумрия - но те трябва да се консумират в по-малки количества при подагра;
  • Морски дарове;
  • Авокадо;
  • Спанак;
  • Масло;
  • Ядки;
  • Лешници.

Консумацията на фибри е друг съществен елемент от храненето при артроза. Важно е да се консумират пълнозърнести храни, вместо обикновен бял хляб. Освен това се препоръчва да се консумират изделия от пълнозърнесто брашно, както и да се замести бялата захар с тръстикова или друг вид по-полезна захар.

 


При артроза се наблюдават повишени процеси на възпаление в ставите. Ето защо е важно да се избягват храни като:

  • Месо;
  • Колбаси;
  • Свръхпреработени храни;
  • Кафе;
  • Полуфабрикати.

Тези храни съдържат наситени мазнини, които допринасят за повишаване на възпалението и обострят болката. Кофеинът, от своя страна, също предизвиква силен възпалителен отговор и увеличава риска от влошаване на качеството на живот при артроза.

 

Характерното при това състояние е износването на хрущяла, покриващ ставите. Ето защо е важно да намалим натоварването върху него чрез понижаване на телесното тегло. Така се намалява износването и нарушението на интегритета на хрущяла по всички стави. Освен това, загубата на телесно тегло помага да се намали възпалението, което мастната тъкан предизвиква, с което се увеличава и болката.

 

Редовният и оптимален прием на течности помага да се осигури по-добра лубрикация на ставите и да се избегнат кризите на обостряния. Ето защо е важно да се приемат поне 2 литра вода на ден. Друг важен елемент от начина на живот при артроза е прием на хранителни добавки, съдържащи противовъзпалителни вещества и антоиксиданти, които забавят стареенето на тъканите и имат естествено болкоуспокояващо действие. Такива са глюкозамин и хондроитин сулфат, които, според някои проучвания, забавят прогресията на артрозата.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/Dietes/Fiche.aspx?doc=diete-speciale-arthrose