Остеопорозата е заболяване, при което се губи костна маса, която води до повишаване чупливостта на костите. Заболяването засяга по-често жените от бялата раса, с ранен климакс, пушачки и наследствено обременени. Това заболяване се дължи на недостига на калций, в резултат на което костите изтъняват и губят плътността си. Те стават чупливи, което води до спонтанни фрактури, особено в областта на китките, гръбнака и тазобедрените стави. Жените в менопауза са най-рисковата група за развитие на остеопороза, тъй като организмът им вече не произвежда поддържащите костна маса хормони – естроген и прогестерон.

 

Рискови фактори за развитие на остеопороза. Степента на костна деминерализация е резултат на комплекс от индивидуални рискови фактори. Такива са наследственост, пол, вредни навици, физическа активност, от голямо значение е правилното хранене, някои придружаващи заболявания и др.
 


Калциев дефицит. Ключовото значение на калция за костната структура се определя от големия относителен дял на калциевия фосфат (около 50%) в състава на костите. Костите се явяват като едно калциево депо при хранителен дефицит на калциев прием. Неадекватен калциев прием чрез диетата или намалена абсорбция на калций, поради потискане от други нутриенти, дефицит на витамин D, както и естественото снижаване на абсорбцията с напредване на възрастта.

 

Несъмнено най-важният елемент за костите е калцият. Здравината им обаче не зависи толкова от него, а и от съотношението калций и фосфор във всекидневното меню. За да се усвои пълноценно този елемент, с храната трябва да се добавят магнезий, мед, цинк, витамин В6, витамин С, витамин К, фолиева киселина, както и определено количество белтъци и мазнини, помагащи на усвояването на витамин D.

 

Дефицит на витамин D. Намалената синтеза на витамин D в кожата поради недостатъчната експозиция на слънчева светлина и неадекватният прием на витамин D с храната, също се отразява негативно на калциевия баланс.

 

Висока консумация на белтък от животински произход и недостатъчен внос на белтъци.

 

Белтъците от животински и растителен произход оказват различен ефект върху метаболизма на костта. Животинските белтъци доставят киселинни прекурсори, докато приемът на растителен белтък – алкализиращи прекурсори. Високата консумация на животински белтъци предизвиква калциуретичен ефект, увеличение на костна загуба и риск за фрактури. От друга страна недохранването с белтък е фактор за недостигане на пиковата костна маса и съответно за риска от остеопороза в по-късните възрастови периоди. Белтъчната малнутриция при стари хора се явява също рисков фактор за фрактури.

 

Злоупотреба с алкохол, кафе, висок прием на сол, редовно тютюнопушене. Изследвания на хора с алкохолна зависимост подсказват директен токсичен ефект върху остеобластите и други неблагоприятни ефекти върху костната маса. Умеренетата консумация на алкохол не се свързва с увеличен риск за фрактури и намалена костна плътност. Злоупотребата с кафе и високата консумация на солени храни повишават екскрецията на калций с урината. Тютюнопушенето също редуцира костната плътност.

 

Профилактика на остеопорозата, свързана с храненето. За намаляване риска от развитие на остеопороза в зряла възраст е необходимо профилактиката да започне отрано. Достатъчен хранителен прием на калций и витамин D са ключови фактори в поддържането здравината на скелета. Отличен източник на калций са млякото, млечните храни, зелените листни зеленчуци, консервирани с костите риби, бадеми, лешници, а витамин D е витаминът, осигуряващ доброто усвояване на калция от храната. Той се съдържа в ограничен брой храни – мазни риби, особено сьомга, рибено масло, яйчен жълтък.

 

Други хранителни вещества, необходими за костното здраве са магнезий, фосфор, калий, витамин С, цинк. Те се съдържат в повечето храни и се препоръчва редовния им прием.


Профилактиката на остеопорозата чрез храненето включва оптимален прием на калций с храната, не по-малко от 400-500 мг дневно. В различните възрастови периоди от живота потребностите от калций са различни.

 

Кои храни трябва да са в менюто? На първо място, разбира се, са млякото и млечните продукти. В тях има оптимално съотношение на калций и фосфор. Пресни плодове и зеленчуци, особено зеле, броколи, карфиол, ряпа, моркови. Варивата и ядките също трябва да са част от диетата. Те съдържат мазнини и белтъци, които подпомагат усвояването на витамин D.

 

Храните, които трябва да се избягват. Не се препоръчва консумация (или се препоръчва те да се консумират ограничено) на захар, мед, тестени изделия, кафе, чай. Рафинираните продукти и кофеинът нарушават усвояването на калция. Злоупотребата с алкохол, тютюнопушене и готварска сол също са фактори, които увеличават риска от остеопороза.