Нужно е всички ние да внимаваме какво похапваме - сутрин, обед и вечер или неусетно пред телевизора. За пациентите с хипертонична болест обаче това е от още по-голямо значение. Но нека не си говорим единствено за ограничения, защото трапезата изобилства от вкусни и полезни избори. (Към първа част на материала)

 

Чесън


Медицинските свойства на чесъна са описани за първи път преди около 3000 години от китайците. Оттогава насам той е използван като антисептик, антидот срещу ухапвания от змии и по-отскоро като природен антихипертензивен препарат. Активната съставка на чесъна е алицин – тиосулфат, който в лабораторни условия потиска конвертазния ензим (именно това правят и едни от най-предписваните лекарства за високо кръвно – АСЕ – инхибиторите). 


При все това реален хипотензивен ефект се наблюдава при прием на голямо количество от активното вещество на чесъна, което е възможно при консумация на специални екстракти.


Черен шоколад

Черният шоколад е с високо съдържание на какао – над 70 %. Проучванията показват, че на какаото могат да се преписват благоприятни свойства върху стойностите на кръвното налягане и функцията на ендотела. Научният интерес към какаото се събужда след като през 1999 г. се открива, че то, както и червеното вино, са богати на флаваноли. Те повишават експресията на ензима, произвеждащ въглероден оксид при лабораторни условия, което стимулира вазодилатацията. Или с други думи – намаляване на периферното съпротивление и избягване повишаването на кръвното налягане. Тук може да се спомене едно проучване сред 22 души с трансплантирани сърца. При тях е визуализирано с коронарография как 2 часа след консумация на 40 г черен шоколад се наблюдава вазодилатация на коронарните артерии.*


Хранителни фибри

Под широкия термин хранителни фибри се има предвид съставни части на растенията, които са устойчиви на храносмилането и биват или разтворими (например пектини), както и неразтворими (зърнени) и се асоциират с понижение на холестерола, подобрение на инсулиновата чувствителност на тъканите и понижение на артериалното налягане.


Лактопептиди

Млечните продукти също са били обект на множество изследвания. Техният хипотензивен ефект може частично да се обясни с богатото съдържание на калций и витамин D,  но съществуват и лабораторни наблюдения за потискащ ефект върху ангиотензин конвертазния ензим на специфичните млечни протеини. Основни представители на лактопептидите са изолевцин-пролин-пролин и валин-пролин-пролин, които са с високи концентрации във ферментиралите млечни продукти. За съжаление тези лабораторни наблюдения не са доказани ин виво. Трябва да напомним, че ферментиралите млечни продукти, често са с високо съдържание на сол, което е противопоказно за пациентите с артериална хипертония.


Калий

Механизмът, по който калият намалява артериалното налягане е комплексен. Той стимулира ендотелното производство на азотен оксид, което води до вазодилатация и понижение на артериалното налягане. Допълнително калият има негативен ефект върху надбъбречната секреция на алдостерон, както и стимулира екскрецията на натрий с урината. Разбира се, нивото на калиевите йони в кръвта се поддържа в стриктни граници от организма. Важно е пациентите с хипертония да консумират достатъчно естествени източници на калий, за да не спадат нивата му. Нива на калия над нормата са опасни за организма и се наблюдават такива нива при болестни състояния.


Комбирани режими

Тук можем да цитираме едно изследване, което цели да обори всички песимисти, които оставят здравето си в ръцете на съдбата и обвиняват гените и не предприемат хигиенно-диетични мерки за подобряване на състоянието си. Проучването е американско и се нарича DASH**. То е сравнило хранителния режим, богат на плодове, зеленчуци, млечни продукти, калий, калций, магнезий и фибри и беден на захарни напитки с класическия американски хранителен режим сред 449 участници с кръвно налягане под 160/95 mmHg. След 8 седмици е отчетено средно намаление на систоличната стойност 5,5 mmHg и с 3 на диастоличната. Нещо повече, при пациентите с пре-хипертония средното намаление на стойностите е било с 11,4 на систолното и 5,5 за диастолното налягане. Т.е. на практика тези хора са напуснали зоната на пре-хипертонията. Изглежда въвеждането на един такъв комбиниран режим е ефективна мярка в превенцията и лечението на артериалната хипертония. Не само ефективна мярка, но тя е и достъпна, без нежелани реакции и дори приятна!

 


Източници:
* Flammer AJ, Hermann F, Sudano I, et al. Dark chocolate improves coronary vasomotion and reduces platelet reactivity. Circulation 2007 
**Appel LJ, Moore TJ, Obarzanek E, et al. A clinical trial of the effects of dietary patterns on blood pressure. DASH Collaborative research group. N Engl J Med 1997