Варикозата или заболяването, засягащо кръвоносните съдове, по-познато като разширени вени, е често срещано състояние, от което се оплакват най-вече жените, особено по време на бременност. При мъжете се среща по-рядко, но при тях са характерни и повече усложнения, тъй като обикновено те търсят медицинска помощ в напредналите стадии, докато жените възприемат проблема на първо място като естетичен и търсят решения по-рано. 


Появата на разширени вени е процес, характеризиращ се с изтъняване и деформация на венозните стени и разрушаване на венозните клапи. Увредените вени изпъкват под кожата и наподобяват възли с различна форма и големина. В 90% от случаите на варикоза са засегнати голямата подкожна вена или vena saphena magna, която е разположена във вътрешната част на бедрото и подбедрицата. Варикозата може да засегне или цялата вена, или част от нея. 


Появата на разширени вени не е само естетичен проблем, но и може сериозно да влоши качеството на живот на пациента. Свързаните с това състояние симптоми най-често са:


  • Болка в краката;
  • Усещане за умора в долните крайници;
  • Усещане за тежест в краката;
  • Зачервяване в областта на разширените вени;
  • Чувство на затопляне в областта на разширените вени;
  • Подуване на глезените в края на деня;
  • Усещане за мравучкане в засегнатата област;
  • Схващане на долните крайници през нощта. 

Все още не са изяснени докрай причините за поява на варикозата, но се смята, че има определени фактори, чието комбинирано действие би могло да доведе до това състояние. Една от основните причини е заседналият начин на живот.

 

Вените са съдовете, по които кръвта се връща към сърцето, като за разлика от артериите, венозните стени нямат собствени мускулни влакна. Еднопосочното движение на кръвта в тях се дължи на венозните клапи и на съкращението на околните мускули, което се случва по време на движение на краката.


Когато водим застоял начин на живот, кръвта се движи бавно и поради гравитацията се задържа в долните ни крайници. Това води до повишаване на налягането в кръвоносните съдове, до разширяване на венозните стени и до увреждане на венозните клапи.

 
Друга причина, която може да доведе до разширяване на вените, е наднорменото тегло. При наднормено тегло и затлъстяване тежестта, която пада върху долните крайници оказва негативно влияние върху венозните стени и клапи. Това в комбинация с намалена двигателна активност може сериозно да допринесе за развитие на варикоза.


Бременността е сред най-често срещаните причини за поява на разширени вени. Това се дължи на хормоналните промени, повишаването на обема на циркулиращата кръв в съдовете, повишаване налягането в кръвоносните съдове в долните крайници и постепенното увеличаване на размерите на плода. Тук отново можем да говорим за комбиниран ефект между няколко фактора, включително повишаване на телесното тегло и намаляване двигателната активност.  


Прекомерната консумация на сол също може да увеличи общото количество кръв в организма, поради задръжката на вода. Освен това знаем, че натрият допринася за повишаване на кръвното налягане, следователно диета, изобилстваща от солени храни би могла да доведе до поява и развитие на варикоза. 


Физическа травма на долен крайник също би могла да доведе до варикоза, ако е налице трайно нарушение на целостта на венозните стени и клапи. 


Както споменах, варикозата е не просто естетичен проблем, но и може да доведе до сериозни здравословни състояния. Последствията от хроничната венозна болест се изразяват най-често в поява на кожни проблеми като язви, екземи и други кожни изменения, кървене от вените, остър флебит и др.


Сред факторите, за които се смята, че най-много способстват появата и развитието на разширени вени, освен генетичната предиспозиция, е диетата. Така например, при пациентите, придържащи се към западната диета, в която преобладават рафинирани храни, захар, транснаситени мазнини, сол и същевременно липсват достатъчно източници на полезни мазнини, фибри, минерали и витамини, се наблюдава по-голяма честота на заболяването. За един от ключовите хранителни дефицити, увеличаващи риска от развитие на варикоза, се смята този на витамин Е, който особено по време на бременност въздейства върху венозните стени, коагулацията и фибринолизата. По този начин вените стават чувствителни към застой на кръвта и към ефектите на венозната хипертония, дължащи се по-специално на запек1.


Диетата и храненето влияят на цялостното здраве, а комбинацията от определени здравословни храни може значително да подобри кръвообращението и оттам състоянието на вените. Най-общо това са храни, които подобряват нивото на кръвната захар и кръвното налягане, намаляват болката, причинена от хронични състояния, като фибромиалгия, съдействат за подобряване еластичността на кръвоносните съдове, за оптималната циркулация на кръвта и съдействат за контролиране на здравословното телесно тегло.

 

Следва продължение

 

Референции:
1. Melet JJ. La place de l'alimentation parmi les facterus de risque des maladies veineuses [The importance of nutrition among the risk factors in varicose veins]. Phlebologie. 1981 Jul-Sep;34(3):469-88. French. PMID: 7027283.