Тромбофилията е вродено (генетично) или придобито (имунологично) състояние, при което се наблюдава дисбаланс на протеините в кръвта, известни като фактори на съсирване, които контролират образуването на кръвен съсирек. Тромбофилията е състояние, при което кръвта има повишена тенденция да се сгъстява и има риск от образуване на съсиреци. 


Повечето хора, страдащи от тромбофилия, нямат симптоми. Симптоми може да се появят, когато вече е на лице съсирек и според това къде се намира той, може да се наблюдават следните признаци:

 


  • Болка, подуване, парене, зачервяване – при съсирек в ръце или крака;
  • Болки в стомаха, повръщане, диария – при съсирек в корема;
  • Недостиг на въздух, замаяност, болка, потене – при съсирек в сърцето;
  • Недостиг на въздух, кашлица, болка в гърдите – при съсирек в белите дробове;
  • Проблеми със зрението, главоболие, затруднен говор – при съсирек в мозъка. 

Кръвните съсиреци могат и да се движат свободно в кръвоносната система, което ги прави особено опасни, тъй като могат лесно да достигнат до жизненоважните органи. Ако съсирекът стигне до дробовете, той може да спре притока на кръв и да причини белодробна емболия.
Ако имате поставена диагноза тромбофилия, е важно да се консултирате със специалист за прием на медикаменти за разреждане на кръвта, особено ако планирате бременност или сте бременна. 


Около 15% от бременностите се губят и 1% от жените преживяват повтарящи се спонтанни аборти (повече от три последователни спонтанни аборта). Влиянието на тромбофилията по време на бременност е популярна изследователска тема при повтарящи се спонтанни аборти (1). Както придобитата, така и наследствената тромбофилия са свързани с риск от неуспешна бременност. Антифосфолипидният синдром е единствената тромбофилия, за която е известно, че има пряк неблагоприятен ефект върху бременността. В исторически план клиничните изследвания, изучаващи лечението на тромбофилия при повтарящ се спонтанен аборт, са с ограничена стойност поради малкия брой участници, лошия дизайн на изследването и хетерогенността. 


Освен прием на медикаменти за превенция образуването на съсиреци можете да предприемете някои стъпки за подобряване на житейските и хранителните си навици, за да намалите риска от образуване на кръвен съсирек и запушване на кръвоносен съд. 


Ако страдате от наднормено тегло или затлъстяване, следва да предприемете стъпки за редукция на теглото и поддържането му в оптимални за вашият ръст граници. Наднорменото тегло и затлъстяването оказват допълнителен натиск върху вените в таза и краката и увеличават шансовете от образуване на кръвен съсирек.


Балансираната диета е важен фактор за управляване на теглото, тъй като помага за редукция на възпалението и кръвното налягане, които от своя страна са фактор за образуване на кръвен съсирек. Включете в менюто си повече противовъзпалителни храни, богати на антиоксиданти храни, биофлавоноиди и омега-3 мастни киселини като куркума, джинджифил, чесън, зеленолистни зеленчуци, авокадо, риба, чиа


Възпалението е механизъм, чрез който тялото се лекува от увреждане на клетки и тъкани, причинено от случайни нашественици като химикали, цветен прашец, микроби, вируси или други. Известно е, че някои храни, особено когато се консумират редовно, могат да причинят хронично възпаление в тялото. Хроничното възпаление вече е сериозен проблем, тъй като може да доведе до увреда на органи и системи, да попречи на кръвта да се движи и да се съсирва правилно. За да намалите риска от възпаление и образуване на кръвни съсиреци, ограничете приема на следните храни:

 

  • Рафинирани, преработени храни като бял ориз, бял хляб, сладкиши;
  • Пържени храни, фаст фуд;
  • Газирани и подсладени напитки;
  • Червено месо, колбаси и всякакви преработени меса;
  • Трансмазнини като маргарин, палмово масло.

Бъдете особено внимателни с алкохола. Въпреки че може да чуете препоръки, че една малка чаша червено вино може да разреди кръвта ви и е полезна за сърцето, консумацията на алкохол като цяло води да повишаване броя на тромбоцитите в кръвта, с което може да увеличи риска от кръвни съсиреци.   


Препоръчително е да замените рафинираното бяло брашно и белия ориз с пълнозърнести храни с високо съдържание диетични фибри, тъй като съдействат за намаляване на рисковите фактори, свързани с развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. Консумацията на варива съдейства за намаляване на холестерола в кръвта, който отново е свързан с възпалителни процеси и сърдечно-съдови заболявания (2).  


Има конкретни храни, хранителни вещества и билки, които спомагат за разреждане на кръвта. Такива са джинджифил, куркума, чесън, гинко билоба, алое, вечерна иглика, мелатонин, витамин Е (3).


Джинджифилът е противовъзпалителна храна, за която е установено, че може да спре съсирването на кръвта, тъй като съдържа естествена киселина, наречена салицилат. Аспиринът, известен още като ацетилсалицилова киселина, е синтетично производно на салицилат и мощен разредител на кръвта.


За да получите антикоагулантния ефект на естествените салицилати, може да използвате пресен или сушен джинджифил редовно при печене, готвене, в прясно изцедени сокове и в чай.


Чесънът има не само естествени антибиотични и антимикробни свойства, но и според проучване от 2018 г на Food Science and Biotechnology чесънът на прах демонстрира антитромботична активност при плъхове (4). Антитромботичният агент е вещество, което намалява образуването на кръвни съсиреци. Преглед на проучвания от 2020 г. установи, че добавките с чесън помагат за намаляване на кръвното налягане и имат лек антитромботичен ефект (5).


Маслото от вечерна иглика е известно с лечебните си свойства при редица заболявания като ревматоиден артрит, симптоми на менопаузата, сърдечно-съдови проблеми и др. Вечерната иглика е била известна като „кралският лек за всичко“ в Европа през 1600 г. Изследване от 2017 г. при мишки показва, че приемането на масло от вечерна иглика може да помогне за предотвратяване на предизвикана от лекарства тромбоза (6).


Гинко билоба е много популярна билкова добавка по целия свят, която участва в състава на медикаменти и хранителни добавки за заболявания на кръвта и проблеми с паметта. Според проучване от 2019 г. в Bioorganic Chemistry, няколко съединения в Ginkgo biloba могат да блокират тромбина, ензим, който причинява съсирването на кръвта (7).


Ограничете приема на храни с богато съдържание на сол, тъй като водят до повишаване на натрия в кръвта, което води до риск от хипернатремия и тромбоза. Повишените нива на натрий могат да бъдат причинени от намаляване на приема на вода или прекомерна загуба на вода, което може да бъде причинено от изпотяване, повръщане или диария.


Следете нивата на хидратация на тялото си, като обръщате внимание на цвета на урината – ако е тъмно жълта или кехлибарена, може да е сигнал за дехидратация. При това положение кръвта се сгъстява, затруднява се нейната циркулация и това може да увеличи риска от поява на тромби. 


Изключително важни са редовните физически упражнения, тъй като те спомагат за поддържане на оптимално телесно тегло и за правилната циркулация на кръвта. Залежаването от друга води до затлачване на кръвоносните съдове и увеличава риска от образуване на тромби. 

 

Референции:

1. Kelly McNamee, Feroza Dawood, Roy G. Farquharson, Thrombophilia and early pregnancy loss, Best Practice & Research Clinical Obstetrics & Gynaecology, Volume 26, Issue 1, 2012, Pages 91-102, ISSN 1521-6934,
https://doi.org/10.1016/j.bpobgyn.2011.10.002.
2. Bazzano, L.A., Thompson, A.M., Tees, M.T., Nguyen, C.H., and Winham, D.M. Non-soy legume consumption lowers cholesterol levels: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2011;21(2):94-103.
3. Abebe W. Review of herbal medications with the potential to cause bleeding: dental implications, and risk prediction and prevention avenues. EPMA J. 2019 Jan 8;10(1):51-64. doi: 10.1007/s13167-018-0158-2. PMID: 30984314; PMCID: PMC6459456.
4. Kim, L., Lim, Y., Park, Sy. et al. A comparative study of the antithrombotic effect through activated endothelium of garlic powder and tomato extracts using a rodent model of collagen and epinephrine induced thrombosis. Food Sci Biotechnol 27, 1513–1518 (2018). https://doi.org/10.1007/s10068-018-0469-z
5. Ried K. Garlic lowers blood pressure in hypertensive subjects, improves arterial stiffness and gut microbiota: A review and meta-analysis. Exp Ther Med. 2020 Feb;19(2):1472-1478. doi: 10.3892/etm.2019.8374. Epub 2019 Dec 27. PMID: 32010325; PMCID: PMC6966103.
6. Mosaad, S.M., Zaitone, S.A., Ahmed, A.A.M. et al. Evening primrose oil or forskolin ameliorates celecoxib-enhanced upregulation of tissue factor expression in mice subjected to lipopolysaccharide-induced endotoxemia. Naunyn-Schmiedeberg's Arch Pharmacol 390, 483–492 (2017). https://doi.org/10.1007/s00210-017-1342-y
7.  Tian-Ran Chen, Ling-Hua Wei, Xiao-Qing Guan, Chao Huang, Zhe-Yi Liu, Fang-Jun Wang, Jie Hou, Qiang Jin, Yi-Fan Liu, Pei-Hao Wen, Shui-Jun Zhang, Guang-Bo Ge, Wen-Zhi Guo, Biflavones from Ginkgo biloba as inhibitors of human thrombin, Bioorganic Chemistry, Volume 92, 2019, 103199, ISSN 0045-2068, https://doi.org/10.1016/j.bioorg.2019.103199