Ендометриозата е хронично състояние, при което ендометриални клетки растат извън матката и понякога могат да засегнат яйчниците, фалопиевите тръби и други тъкани и органите в таза. Ендометриозата често е болезнена, а нейните симптоми обикновено се влошават около менструалния цикъл на пациента. Най-характерните симптоми са:

 

 • Болка в таза и/или кръста; 
 • Повишена болка по време на менструация и полов акт;
 • Болка при движение на червата и уриниране;
 • Диария или констипация; 
 • Подуване на корема;
 • Обилна менструация или кървене между менструациите;
 • Умора.

 


Освен че влошава качеството на живот, понякога ендометриозата може да засегне репродуктивните способности на жената. Лечението на ендометриоза понякога изисква оперативна намеса, прием на медикаменти за облекчаване на симптоматиката и промяна в хранителния режим. Все още няма еднозначно лечение, което да гарантира дълготраен успех и изцяло премахване на проблема, но чрез правилна терапия и грижата за жената, симптомите могат да се облекчат и да се ограничи рискът от безплодие.


Настоящите научни изследвания сочат, че диетата и начинът на живот могат да повлияят на възпалителните процеси в тялото, активността на естрогена, менструалния цикъл и метаболизма на простагландините. Следователно могат да повлияят на риска от развитие на ендометриоза. 


Рискове за развитие и влошаване на ендометриозата  

Определени житейски навици и прием на някои храни могат да повлияят на прогресията на ендометриозата и да увеличат риска от нейното развитие. Въпреки че все още няма достатъчно изследвания, които еднозначно да свързват консумацията на дадена храна с развитието на ендометриоза, има някои данни, които подсказват наличието на корелация между хранителния план заболяването.


Пример в това отношение е спазването на диета с високо съдържание на трансмазнини. Изследвания са установили, че ендометриозата е по-разпространена сред жени, които консумират повече трансмазнини. Те се съдържат предимно в пържените, преработените и т.нар. фаст фуд (бързи храни)1.


Високите нива на естроген са рисков фактор за развитие на ендометриоза. Изследванията показват връзка между диетата и честотата на естроген-зависими заболявания (напр. рак на гърдата и рак на ендометриума). Следователно можем да предположим, че диетичните нива на естроген в кръвта също могат да играят роля в етиологията на ендометриозата2


Други изследвания показват повишен риск от развитие на ендометриоза при висок прием на червено месо2. Един от възможните патогенни фактори, засягащи както ендометриозата, са нивата на простагландин. Омега-6 мастните киселини, приемани с храната, са предшественици на провъзпалителните простагландини PGE2 и PGF2α, които вероятно увеличават спазмите на матката и причиняват болезнените симптоми. Въпреки това, PGE3 и PGE3α, приемани с храната под формата на Омега-3 мастни киселини, са свързани с по-ниски нива на възпаление и следователно с по-малка болка. Рискът от ендометриоза е изследван по отношение на седмичната консумация на продукти от червено месо като основни източници на наситени мастни киселини. Данните показват, че консумацията на шунка, говеждо и други видове червено месо е свързана със значително по-висок риск от ендометриоза.


Проучване, включващо 207 жени с ендометриоза, показва, че 75% от тях са имали намаляване на болката след премахване на глутена от диетата3. Болките в таза засягат до 39% от жените, диагностицирани с ендометриоза. Етиологията на болезнената ендометриоза не е напълно разбрана. Не са публикувани категорични данни относно безглутенова диета, прилагана за постигане на облекчаване на болезнени симптоми, свързани с ендометриоза. 


Поради връзката между ендометриозата и нивото на естрогените е възможно консумацията на соя или фитоестрогени като цяло, съдържащи се в храната, да бъде свързана с по-висок риск от развитие на ендометриоза2. Консумацията на соя е често срещана в Япония и югозападна Азия. Ето защо в Япония е проведено проучване случай-контрола, оценяващо тази връзка, върху популация от 138 жени, сред които 79 са били диагностицирани с ендометриоза. Значителна корелация между по-високите нива на изофлавони [генистеин (р = 0,01) и даидзеин (р = 0,007)] в урината и появата на ендометриоза е демонстрирана в групата жени, страдащи от напреднала ендометриоза (стадий III–IV), но не и в групата жени с ендометриоза I–II стадий2.


Храната може да съдържа химични съединения от замърсени среди, особено хлорирани въглеводороди, включително полихлорирани бифенили (PCB). Такива съединения са склонни да се биоакумулират в липидите, съдържащи се особено в месото, черния дроб и млечните продукти. По същия начин пестицидите могат да се консумират заедно със замърсени плодове и зеленчуци. Горните съединения също могат да бъдат причислени към рисковите фактори за ендометриоза2.


Храните, които могат да повлияят на регулирането на хормоните, особено баланса на естрогена, могат да повлияят отрицателно при ендометриоза. Освен това се препоръчва ограничаването на храни, които насърчават възпалението в тялото и могат да усилят болката. Такива храни са алкохол, кофеин, глутен, червено месо, наситени и транс мазнини. 


Храни, които могат да въздействат благоприятно при ендометриоза

Както при много други състояния, в които има болка и възпаление, и при ендометриозата се препоръчва придържане към разнообразен и балансиран хранителен режим, богат на хранителни вещества, съдействащи за баланса на половите хормони, за поддържане на добро интестинално здраве и за намаляване на възпаленията. Такива храни най-общо са: 

 

 • Храни, богати на фибри, като плодове, зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни. Те подобряват чревната перисталтика, поддържат нивата на полезните бактерии в червата и спомагат за облекчаване на симптоми като констипация и диария;
 • Храни, богати на желязо, като тъмни листни зеленчуци, броколи, боб, леща, грах, зърнени храни, ядки и семена. Те съдействат за поддържане на нивата на хемоглобина и предпазват от развитие на желязодефицитна анемия, която е често срещана при жените с ендометриоза поради обилното кръвотечение;
 • Храни, богати на незаменими мастни киселини, като сьомга, сардини, херинга, пъстърва, орехи, чиа и ленени семена. Те притежават противовъзпалително въздействие и съдействат за регулиране на хормоналния баланс;
 • Богати на антиоксиданти храни, открити в цветни плодове и зеленчуци, като портокали, горски плодове, грозде, нар, черен шоколад, спанак и цвекло. 

 

Тъй като всяко тяло е уникално и реагира на състоянието по различен начин, всяка една дама следва да следи своите индивидуални симптоми при консумацията на една или друга храна. Много полезно е воденето на дневник на храните, които се консумират и начинът, по който тялото реагира на тях чрез засилване или отслабване на конкретни симптоми. 


В допълнение към здравословното хранене, приемът на хранителни добавки също може да помогне за облекчаване на симптомите. Има данни, които показват намалени нива на болка при дами, приемащи витамини Е и С под формата на хранителна добавка4. При жените с ендометриоза, които приемат тези добавки, се отчита намаление на маркерите на периферния оксидативен стрес и подобряване маркерите на антиоксидантите.


Куркуминът също може да помогне при лечението на ендометриоза според проучване, което е установило, че куркуминът инхибира ендометриалните клетки чрез намаляване на производството на естрадиол5. Освен под формата на хранителни добавки, куркуминът може да се приема директно чрез храната чрез добавяне на куркума към ястията или чрез консумация на чай от куркума. 


Независимо, че все още етиологията и ефективното лечение на заболяването все още не са напълно изяснени, в практиката и клиничните изследвания има достатъчно данни за позитивното въздействие на промените в начина на живот и хранене, в общото оздравяване на тялото и изключване на провъзпалителните субстанции от менюто и бита на жената за облекчаване симтоматиката и превенцията на ендометриоза.

 

Референции:
1. Stacey A. Missmer, Jorge E. Chavarro, Susan Malspeis, Elizabeth R. Bertone-Johnson, Mark D. Hornstein, Donna Spiegelman, Robert L. Barbieri, Walter C. Willett, Susan E. Hankinson, A prospective study of dietary fat consumption and endometriosis risk, Human Reproduction, Volume 25, Issue 6, 1 June 2010, Pages 1528–1535, https://doi.org/10.1093/humrep/deq044
https://academic.oup.com/humrep/article/25/6/1528/2915756
2. Joanna Jurkiewicz-Przondziono1,2, Magdalena Lemm3, Anna Kwiatkowska-Pamuła4, Ewa Ziółko4, Mariusz K. Wójtowicz2, Influence of diet on the risk of developing endometriosis, Department of Obstetrics and Gynaecology, Medical University of Silesia, Poland, Department and University Ward of Internal Medicine, School of Public Health in Bytom, Medical University of Silesia, Poland
https://journals.viamedica.pl/ginekologia_polska/article/view/GP.a2017.0017/42966
3. Marziali M, Venza M, Lazzaro S, et al. Gluten-free diet: a new strategy for management of painful endometriosis related symptoms? Minerva Chirurgica. 2012 Dec;67(6):499-504. PMID: 23334113.
http://europepmc.org/article/med/23334113  
4. Santanam N, Kavtaradze N, Murphy A, Dominguez C, Parthasarathy S. Antioxidant supplementation reduces endometriosis-related pelvic pain in humans. Transl Res. 2013 Mar;161(3):189-95. doi: 10.1016/j.trsl.2012.05.001. Epub 2012 May 31. PMID: 22728166; PMCID: PMC3484190.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3484190/
5. Zhang Y, Cao H, Yu Z, Peng HY, Zhang CJ. Curcumin inhibits endometriosis endometrial cells by reducing estradiol production. Iran J Reprod Med. 2013 May;11(5):415-22. PMID: 24639774; PMCID: PMC3941414.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3941414/