Ето кои храни вземат участие в лечебното хранене при алергии:

(Към първа част на материала Храна и здраве с Яна Данаилова: Хранене при алергии | Puls.bg)


Джинджифил


Коренът джинджифил може да помогне по естествен начин за намаляване на симптомите на възпаление по време на алергичната реакция, като зачервяване или подуване. В продължение на хиляди години джинджифилът е бил използван като естествен лек за редица здравословни проблеми, като гадене и болки в ставите. Също така е доказано, че съдържа антиоксидантни - противовъзпалителни фитохимични съединения. Учените активно изследват как тези съединения могат да бъдат полезни за борба със сезонните алергии. В едно проучване върху животни от 2016 г., се е установило, че джинджифилът потиска производството на провъзпалителни протеини в кръвта на мишки, което води до намаляване на симптомите на алергия1.


Няма разлика в противовъзпалителния капацитет на пресния джинджифил спрямо изсушения, така че може да се добавя, както под формата на сушена подправка в ястия, супи и смутита, така и като прясно изцеден сок в чай. 

 

Куркума

Също добре известна като противовъзпалително средство благодарение на нейната активна съставка, куркумин, която е свързана с намаляване на симптомите на много заболявания, причинени от възпаление, и може да помогне за минимизиране на отока и дразненето, причинени от алергичен ринит. Въпреки че ефектите на куркумата върху сезонните алергии не са изследвани задълбочено при хора, проучванията при животински модели са обещаващи. Изследване показва, че лечението с куркума намалява алергичния отговор2.


Куркумата може да се приема под формата на тинктури, чайове, като подправка в ястия или под формата на хранителни добавки. Важно е винаги да се комбинира с черен пипер или пиперин, който увеличава бионаличността на куркумина с до 2000%.

 

Пчелен прашец 

Изследванията показват, че пчелният прашец има противовъзпалителни, противогъбични и антимикробни свойства за организма. В едно проучване е установено, че пчелният прашец инхибира активирането на мастните клетки, което е от решаващо значение за предотвратяване на алергични реакции3. Антиалергичното действие на пчелния прашец се проявява чрез инхибиране на Fc епсилон RI-медиирано активиране на мастоцити, което играе важна роля не само в ранната фаза, но и в късната фаза на алергичните реакции. Освен това има някои доказателства в подкрепа на теорията, че консумацията на местен пчелен прашец помага на човек да изгради резистентност на тялото към цветния прашец, към който е алергичен. 

 

Витамин С

Доказано е, че консумацията при деца на храни с високо съдържание на витамин С намалява алергичния ринит, дразненето на горните дихателни пътища, причинено от цветен прашец от цъфтящи растения4. Така че специалистите препоръчват по време на сезонните алергии хората да включат в менюто си повече храни, богати на витамин С, като домати, червени чушки, портокали, грейпфрути, лимони, лайм, горски плодове и др.

 

Лук

Лукът е естествен източник на кверцетин, биофлавоноид, за който някои изследвания показват, че действа като естествен антихистамин, намалявайки симптомите на сезонни алергии5. Тъй като лукът съдържа и редица други противовъзпалителни и антиоксидантни съединения, се препоръчва в лечебната диета при алергични реакции. 


Суровият червен лук има най-висока концентрация на кверцетин, следван от белия лук. Трябва да се знае, че по време на термична обработка намалява съдържанието на кверцетин в лука, така че се препоръчва консумацията му в сурово състояние като добавка в салати, супи и сосове. Лукът също така е храна, богата на пребиотици, които подхранват чревните бактерии и поддържат баланса на микробиома, с което допълнително се грижат за имунитета и общото здраве.


Освен премахването на храни, потенциални алергени, и добавянето на храни, чиито съставки имат свойството да облекчават симптомите, може да се приложи и противовъзпалителна диета. Тя се изразява най-общо в премахването от менюто на провъзпалителни храни, каквито са високо преработените храни - рафинирани, захар, преработени меса, кофеин и алкохол. Същевременно се добавят в менюто противовъзпалителни съставки, каквито са: 

 

  • Кверцетин. Това е фитонутриент, който се намира в лук, ябълки, цитрусови плодове и горски плодове;
  • Витамин С. Притежава антихистаминов ефект. Съдържа се в цитрусовите плодове, горските плодове, доматите и червените чушки; 
  • Омега-3 мастни киселини. противовъзпалителни и се намират в студеноводни мазни риби като сьомга, както и в орехи и ленено семе6.

Преминаването към противовъзпалителна идея следва да се направи още преди настъпването на сезонните алергии, както и веднага щом, бъдат установени друг вид алергии.


При наличие на сезонни алергии, освен лечебната диета и приема на медикаменти за облекчаване на симптомите, следва да се променят временно някои от житейските навици, за да се намали експозицията на алергените. Така например се препоръчва пациентът да стои на закрито през сухите и ветровити дни. Най-подходящото време за излизане навън е след обилен дъжд, който помага за изчистване на цветния прашец от въздуха. Освен това трябва да се избягва престоя сред тревни площи и всички дейности, свързани с него като косене на трева и други градински задължения.


След като страдащ от сезонна алергия човек се прибере отвън, следва да свали първо дрехите си и да си вземе душ, за да премахне всички следи от цветния полен. Препоръчва се прането да не се простира на открито, а прозорците да не се отварят, когато въздухът е сух и духа вятър, както и през нощта, тъй като тогава насищането на въздуха с полени е високо. Вместо това може да се използва климатичната инсталация, тъй като съвременните климатици имат филтри и улавят прах и фини частици. Желателно е мебелите и пода да се почистват редовно у дома с екологично чисти препарати без химикали, които също биха могли да провокират симптоматиката.

 
В периодите на силна симптоматика и когато пациентът трябва да излезе навън, се прилагат специфични медикаменти, които се предписват от лекар7. Такива са: 

 

  • Перорални антихистамини, които помагат за облекчаване на кихане, сърбеж, хрема и сълзене на очите;
  • Орални или назални деконгестанти. Оралните деконгестанти могат да осигурят временно облекчение от запушването на носа. Назалните спрейове имат същото действие, но се препоръчва тяхното използване само няколко дни по ред, тъй като дългосрочната им употреба може да влоши симптомите, като причини запушване.
  • Спрей за нос. Може да се назначи спрей с натриев хлорид за облекчаване на симптомите на алергия. Той няма сериозни странични ефекти и е най-ефективен, ако се използва още преди да започнат симптомите.
  • Комбинирани лекарства. Някои лекарства за алергия комбинират антихистамин с деконгестант.

Благоприятно въздействие има редовното промиване на носа с физиологичен разтвор. Това е ефективен начин за облекчаване на запушването на носа и директно отмива слузта и алергените от него. 


За финал, или като синтез на ефективните мерки за справяне с алергичните реакции, важно е да помним, че отстраняването на алергена от средата на пациента е от ключово значение за успешна терапия. Спешните случаи на остра алергична реакция налагат незабавна медицинска намеса и е добре хората с установени силно изразени алергии да носят протовоалергични средства, за да предотвратят животозастрашаващи ситуации. Храната е мощно природно средство, което подпомага тялото да се справи и превъзмогне свръхреакцията на организма към алергените, но решението винаги е комплексно и всеки случай на изразена алергична реакция налага консултация със специалист.

 

Референции:
1.    Kawamoto Y, Ueno Y, Nakahashi E, Obayashi M, Sugihara K, Qiao S, Iida M, Kumasaka MY, Yajima I, Goto Y, Ohgami N, Kato M, Takeda K. Prevention of allergic rhinitis by ginger and the molecular basis of immunosuppression by 6-gingerol through T cell inactivation. J Nutr Biochem. 2016 Jan;27:112-22. doi: 10.1016/j.jnutbio.2015.08.025. Epub 2015 Sep 1. PMID: 26403321.
2.    Kurup VP, Barrios CS. Immunomodulatory effects of curcumin in allergy. Mol Nutr Food Res. 2008 Sep;52(9):1031-9. doi: 10.1002/mnfr.200700293. PMID: 18398870.
3.    Ishikawa Y, Tokura T, Nakano N, Hara M, Niyonsaba F, Ushio H, Yamamoto Y, Tadokoro T, Okumura K, Ogawa H. Inhibitory effect of honeybee-collected pollen on mast cell degranulation in vivo and in vitro. J Med Food. 2008 Mar;11(1):14-20. doi: 10.1089/jmf.2006.163. PMID: 18361733.
4.    Seo JH, Kwon SO, Lee SY, et al. Association of antioxidants with allergic rhinitis in children from seoul. Allergy Asthma Immunol Res. 2013;5(2):81-87. doi:10.4168/aair.2013.5.2.81
5.    Mlcek J, Jurikova T, Skrovankova S, Sochor J. Quercetin and Its Anti-Allergic Immune Response. Molecules. 2016 May 12;21(5):623. doi: 10.3390/molecules21050623. PMID: 27187333; PMCID: PMC6273625.
6.    Carol White, MS, dietetic intern, and Debra A. Boutin, MS, RD, chair and dietetic internship director, Department of Nutrition and Exercise Science at Bastyr University https://bastyr.edu/news/health-tips/2011/09/nutrition-allergies#:~:text=The%20cornerstones%20of%20an%20anti,dairy%20products)%2C%20except%20fish. 
7.    Mayo Clinic, Seasonal allergies https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hay-fever/in-depth/seasonal-allergies/art-20048343