Хипофизната жлеза е сред основните ендокринни органи, регулиращи много телесни функции и почти всички останали жлези с вътрешна секреция. Тя е съвсем малка, с размери на грахово зърно, и се намира в основата на мозъка. Нейните функции обаче са от огромно значение за общото физиологично здраве на всеки човек. Всяко нарушение в нейните функции, промяна в размера или образувани на хипофизата  могат да окажат сериозно влияние върху здравето и могат да застрашат живота в една или друга степен.


Аденомите на хипофизата са едни от най-често срещаните туморни образувания на хипофизната жлеза и се регистрират след провеждане на изследване с ядрено-магнитен резонанс. В по-голяма част от случаите те са доброкачествени, но при всеки един от тях има риск от растеж и прерастване в злокачествено образувание. Нарастващите тумори притискат околните тъкани и органи: главен мозък, очи, нерви, което води до специфична неврологична симптоматика и може да наруши техните функции, но и не само. 


Известни са няколко състояния, свързани с поява и растеж на аденоми на хипофизата:Хипопитуитаризъм, при което образуванието притиска здравата тъкан на хипофиза и това води до намаляване на нейната хормонална секреция. Това състояние от своя страна оказва влияние на щитовидната, надбъбречната и на половите жлези и се характеризира с намалено либидо, репродуктивни проблеми, липса на менструация и намалена секреция на тироид-стимулиращия хормон (TSH). 


Ако са налице хормонално активни тумори, се наблюдава хормонална свръхпродукция. Свръхсекрецията на растежен хормон се характеризира със свръхрастеж на тялото, известно като гигантизъм или акромегалия, с прекомерно нарастване на някои части от лицето, крайниците и вътрешните ограни. Повишената секреция на АКТХ - адренокортикотропен хорон може да доведе до развитие на синдром на Кушинг (хиперкортицизъм), пролактиномът в прекомерни количества води до хипогонадизъм, инфертилитет и галакторея (изтичане на секрет от гърдите).


Здравето на хипофизата зависи изключително много от храната, която приемаме, особено при децата. Диетата на всеки човек трябва да е балансирана и разнообразна, за да не се допуснат хранителни дефицити, които биха могли да компрометират синтеза на хормон на растежа. В това число влизат разнообразни сезонни плодове и зеленчуци, храни богати на фибри, протеини, омега-3 мастни киселини и мононенаситени мазнини. Сред най-важните витамини за оптималното функциониране на хипофизата са витамините А, Е и D


От друга страна следва да се избягват рафинираните храни, захарта, преработените храни, съдържащи изкуствени съставки и да се ограничи приемът на натрий. Храната трябва да е богата на антиоксиданти, които намаляват вредното въздействие на свободните радикали и патогенезата. 


Дефицитът в синтеза на някой от хипофизните хормони, наричан хипопитуитаризъм, може да причини увеличаване на висцералната мазнина, дислипидемия, намаляване на мускулната маса и развитие на метаболитен синдром, което от своя страна води до промени в липидния профил, абдоминално затлъстяване, високо кръвно налягане и инсулинова резистентност1. Храненето в този случай следва да включва повече пресни плодове и зеленчуци, пълноценни протеини, полезни мазнини, богати на фибри храни и респективно намаляване на храните с висок гликемичен индекс, всички подсладени храни и напитки, трансмазнините и хидрогенизираните мазнини, преработени месни храни. 


Вече имаме достатъчно статистика и данни, че диетата е ключов фактор на епигенетичната среда, допринасящ за поява и развитие на туморни образувания в човешкото тяло. Важен механизъм за развитие на много видове рак се медиира от повишените нива на хормони, особено естрогени. Мастната тъкан се счита за един от основните източници на екстрагландуларен естроген. Намаляването на теглото намалява нивата на естроген, вероятно поради намаляване на телесните мазнини, като по този начин намалява риска от рак на хормоналните тъкани2


Диетичните фибри могат да променят риска от рак чрез повлияване на метаболизма, рециркулацията и екскрецията на естрогена. Туморите на хормоналните тъкани са най-честите тумори. Случаите на тумори на млечната жлеза и предния дял на хипофизата имат значителна и положителна корелация с телесното тегло. Намаляването на телесното тегло чрез намален калориен прием или други средства като упражнения, значително намалява честотата на тези тумори.* 


Диетата и свързаното с нея телесно тегло се считат за основните фактори за тумори на хормонални тъкани като млечни и хипофизни жлези при гризачи, особено плъхове. Промяната на диетата и намаляването на приема на калории може значително да намали честотата или да забави развитието на тумори на хормонални тъкани при хора и при опитни живорински модели. Именно заради това, оптимизирането на телесното тегло чрез диета и повишена физическа активност е сред промените, към които следва да се пристъпи при лечение на аденом на хипофизата.


При невроендокринните тумори на хипофизата, активирането или инхибирането на някои от биохимичните пътища, включително сигнализиране на витамин D, сигнализиране на NFKB, оксидативен стрес, сигнализиране на PI3K-AKT-MTOR, ангиогенеза, възстановяване на ДНК, сигнализиране на MYC и сигнализиране на MAPK, играе важна роля в хода на заболяването.

 

Всички храни и хранителни добавки съдържат активни съставки и имат специфично молекулярно действие върху различни биохимични пътища. Следователно, докато приемът на определени храни и хранителни добавки, като част от диетата, може да подпомогне специфично лечение на невроендокринни тумори на хипофизата, консумацията на някои други храни и добавки може да доведе до неблагоприятни взаимодействия с лечението или да увеличи прогресията на болестта.


Храненето при онкологични заболявания винаги е специфично и зависи от множество фактори, сред които вида на рака, лечението и приеманите добавки (ако има такива), възрастта, пола, ИТМ, начинът на живот и всяка налична генетична информация. Илюстративен пример е хранителният протокол при невроендокринни тумори на хипофизата, при лечение с флуороурацил.

 

Храни, които трябва да се избягват при лечение с флуороурацил

Зелен боб

Зеленият боб съдържа активни съставки като фолиева киселина, витамин С, ферулинова киселина и други. Фолиевата киселина инхибира въздействието на флуороурацил върху хипофизните невроендокринни тумори чрез активиране на специфичен биохимичен път, наречен PI3K-AKT-MTOR сигнализация. Следователно, не се препоръчва консумацията на зелен фасул при лечение с флуороурацил за този рак.


Карфиол

Карфиолът съдържа активни съставки като фолиева киселина, витамин С, индол-3-карбинол и други. Фолиевата киселина пречи на въздействието на флуороурацил върху хипофизните невроендокринни тумори чрез активиране на същия специфичен биохимичен път, наречен PI3K-AKT-MTOR сигнализация. 

 

Препоръчителни храни при лечение с флуороурацил

Кайсия

Кайсията съдържа активни съставки като салицилова киселина, модифициран цитрусов пектин, кверцетин. Приемът на салицилова киселина заедно с лечение с флуороурацил за невроендокринни тумори на хипофизата води до намаляване на специфичен биохимичен път, който се нарича възстановяване на ДНК, и това е много положителен и търсен ефект. 

 

Цвекло

Цвеклото съдържа активни съставки като витамин Е, транс-транс-фарнезол, витамин С. Приемът на витамин Е заедно с лечението с флуороурацил за невроендокринни тумори на хипофизата води до намаляване на същия специфичен биохимичен път, възстановяване на ДНК. Следователно консумацията на цвекло и кайсии при лечение с флуороурацил за този рак е силно препоръчителна.


Хипофизната жлеза се нуждае от големи количества манган, което означава прием на повече зеленолистни и зелени зеленчуци, както и пълнозърнести храни. Към тях следва да се добавят храни и хранителни добавки в случай на дефицит, съдържащи витамини D и E, или това са ядки, високопротеинови меса, риба, яйца и семена.


Смята се, че има храни, които спомагат за намаляване размера на туморите на хипофизата. Добавянето на тези храни в диетата и редовната им консумация може да окаже положително въздействие и заедно с останалата назначена терапия да намалее риска от злокачествено заболяване и фатален край.

 

Храни, богати на фолат
Нормалните клетки могат да се превърнат в ракови, ако има аномалии в тяхната ДНК. Консумацията на богати на фолиева киселина и витамин B-комплекс храни помага за образуването и възстановяването на ДНК. Изследвания показват, че дефицитът на фолат може да увреди ДНК, което увеличава риска от някои видове рак. От друга страна оптималните нива на фолиева киселина могат да бъдат ефективна защита срещу растежа на ракови клетки.

 

Куркума
Тази позната подправка с характерен оранжев цвят съдържа компонент, наречен куркумин, за който се смята, че може да съдейства за редуциране на туморните клетки и за намаляване на риска от рак. Куркуминът е химическо съединение, за което е доказано, че свива и забавя разпространението на определени видове ракови клетки.

 

Зелен чай 
Катехините са антиоксиданти, намиращи се в листата на чаеното растение Camellia sinensis. Те са чудесни за превенция на рак, тъй като предпазват клетките от увреждане от свободните радикали. Проучванията показват, че катехините могат да намалят растежа на туморните клетки. Следователно, редовната консумация на зелен чай е свързано с по-нисък шанс за развитие на рак.

 

Кръстоцветни зеленчуци 
В случая от тази група храни могат да се консумират зеле, ряпа, броколи и къдраво зеле. Изследвания показват, че противораковите свойства на тези зеленчуци, които се дължат на богатото им съдържание на витамин С, витамин К, манган и сулфорафан, могат да помогнат за защитата на ДНК от увреждане, причинено от свободните радикали и са в състояние да забавят растежа на раковите клетки. Сулфорафанът от кръстоцветни зеленчуци може значително да инхибира растежа на раковите клетки и да стимулира тяхната смърт.

 

Храни, богати на антиоксиданти 
Това са голяма част от ярко оцветените червени, оранжеви и лилави плодове като домати, боровинки, къпини, малини, ягоди и др. Антиоксидантите доказано могат да спрат свободните радикали да увреждат клетките, както и да предотвратят разпространението или растежа на тумори.

 

В заключение, храната е ключов детерминант на човешкото здраве, включително и за здравето на хипофизата и балансираната, здравословна диета следва да бъде неизменен компонент както на ефективната превенция, така и на успешното лечение на тумори и аденоми на хипофизата. 

 

Референции:
1.    Rothen RE, de Freitas BB, Leães CGS, da Costa Oliveira M, Busnello FM, Pereira-Lima JFS. Nutritional intervention in patients with hypopituitarism secondary to pituitary adenomas with metabolic syndrome. Diabetol Metab Syndr. 2015 Nov 11;7(Suppl 1):A118. doi: 10.1186/1758-5996-7-S1-A118. PMCID: PMC4653378.
2.    Rao GN. Influence of diet on tumors of hormonal tissues. Prog Clin Biol Res. 1996;394:41-56. PMID: 8778807.
3.    https://addon.life/2021/04/14/3-foods-to-avoid-diet-symptoms-treatment-pituitary-neuroendocrine-tumors/
4.    https://vispdocs.com/foods-that-shrink-benign-tumors/

*Касае се за лабораторни модели