Диабет тип 2 е заболяване, което се характеризира най-общо с неспособността на тялото да използва произвеждания от панкреаса инсулин правилно. 


Това е най-често срещаният тип диабет и въпреки че е по-разпространен сред пациенти на средна и напреднала възраст, все по-често засяга млади хора, дори деца, най-вече поради световната пандемия от затлъстяване още от ранна детска възраст.


Функцията на синтезирания от панкреаса хормон, наречен инсулин, е да внесе глюкозата  от кръвопотока в клетките, където тя да бъде трансформирана в енергия. Панкреасът на хората, които страдат от диабет тип 2 или инсулинова резистентност произвежда инсулин, но инсулиновите рецептори на клетките губят своята чувствителност и глюкозата остава в кръвта, вместо да бъде транспортирана в клетката. Това резултатира в повишени нива на глюкоза в кръвта и съответно до по-висок синтез на инсулин. Завишените нива на инсулин, обаче, не могат да преодолеят инсулиновата резистентност на рецепторите и глюкозата продължава да се натрупва в кръвта. Това води до драстично повишение нивата на кръвната захар. Причините за това явление могат да бъдат много, като най-често се касае за комбинация от няколко фактора, сред които:

 

 • Генетична предиспозиция. Неблагоприятна генетична конформация на гените, кодиращи синтеза на инсулин могат да доведат до хиперинсулинемия;
 • Наднормено тегло. Наднорменото тегло или затлъстяването може да причини инсулинова резистентност, особено ако човек страда от тъй нареченото централно напълняване с натрупване на висцеларни мазнини в областта на ханша и талията.
 • Метаболитен синдром. Хората с инсулинова резистентност често имат група състояния, включително висока кръвна захар, абдоминално напълняване, високо кръвно налягане, дислипидемия и повишени триглицериди.
 • Твърде много глюкоза от черния дроб. Когато кръвната захар е ниска, черният дроб стартира процеса на глюконеогенеза. След хранене кръвната захар се повишава, дейността на черния дроб обикновено се забавя и съхранява глюкозата за по-късно. Но при някои хора тази функция на черния дроб е увредена и тялото им продължава да синтезира допълнителни нива на глюкоза.
 • Лоша комуникация между клетките. Понякога клетките изпращат грешни сигнали или не приемат съобщенията правилно. Когато тези проблеми влияят върху това как клетките произвеждат и използват инсулин или глюкоза, верижна реакция може да доведе до диабет.
 • Увреда в бета клетките на панкреаса. При смущения в синтеза на инсулин може да се наруши метаболизмът на глюкозата в кръвта. Системно високите нива на кръвна захар могат да доведат до увреда на клетки, тъкани, органи и системи.

 

Има много фактори, които могат да повишат риска от развитие на диабет тип 2. Колкото повече от тези фактори се касаят за даден човек, толкова по-голям е рискът от заболяване:

 • Възраст 45 или повече години; 
 • Фамилна предразположеност или пряк роднина, диагностициран със заболяването (родител, сестра или брат с диабет тип 2); 
 • Преддиабетни състояния;
 • Сърдечносъдови заболявания;
 • Високо кръвно налягане, дори ако се лекува и е под контрол;
 • Нисък HDL ("добър") холестерол;
 • Високи триглицериди;
 • Наднормено тегло или затлъстяване;
 • Гестационен диабет по време на бременност;
 • Синдром на поликистозните яйчници;
 • Депресия;
 • Ниска или липсваща двигателна активност;
 • Тютюнопушене;
 • Хроничен стрес;
 • Липса на достатъчно сън. 

Ако имате висок риск от развитие на диабет тип 2, балансираната диета и редовните физически упражнения могат да ви помогнат да управлявате нивата на кръвната си захар и теглото. От своя страна добре балансираният хранителен план може да помогне за постигане и поддържане на по-здравословно тегло, да намали риска от усложнения като увреждане на нервите и съдовете, развитие на сърдечни заболявания и инсулт1.

 

В световен мащаб диабет тип 2 е едно от най-често срещаните заболявания, като броят на засегнатите постепенно се повишава. Изчислено е, че около 366 милиона души по света или 8,3% във възрастовата група 20-79 години са страдали от диабет тип 2 през 2011 г., като се очаква тази цифра да нарасне до 552 милиона (9,9%) до 2030 г. 


Диабет тип 2 е тежко заболяване, което е свързано с усложнения, засягащи качеството на живот. Повече от 50% от хората с диабет умират от сърдечносъдови заболявания (предимно инсулт) или от бъбречна недостатъчност, която изисква диализа или бъбречна трансплантация. Също така е основна причина за слепота, поради увреждане на ретината при възрастни пациенти, наричана диабетна ретинопатия (DR). Хората с диабет от тип 2 имат повишен риск от ампутация на долния крайник, поради развитие на диабетно стъпало, който може да бъде 25 пъти по-голям отколкото риска при пациенти, които не страдат от заболяването. 


Голям брой проучвания са открили значителна връзка между физическата неактивност и диабет тип 2. На първо място се предполага, че физическата активност повишава чувствителността към инсулин. В подробен доклад, публикуван от Health and Human Services, САЩ, 2015 г. се съобщава, че физическата активност значително подобрява анормалния глюкозен толеранс, когато е причинен основно от инсулинова резистентност, отколкото когато е причинен от дефицит на количества циркулиращ инсулин 2.

 

Второ, физическата активност вероятно има съществена роля за предотвратяване на прогресията на диабет от тип 2 по време на началните етапи, преди да се наложи инсулинова терапия. Защитният механизъм на физическата активност изглежда има синергичен ефект с инсулина. По време на една продължителна сесия на физическа активност контрахирането на скелетните мускули повишава абсорбцията на глюкозата в клетките. Този ефект увеличава притока на кръв в мускула и засилва транспорта на глюкоза в мускулната клетка. 


На трето място е установено, че физическата активност намалява интраабдоминалната мазнина, която е известен рисков фактор за инсулинова резистентност. В някои други проучвания физическата активност е обратно пропорционално свързана с разпределението на абдоминалните мазнини и може да намали процента на адипозна тъкан в тялото3


Начинът на живот и факторите на околната среда са основните причини за изключително увеличаване на честотата на диабет тип 2. Оттук следва, че ако променим из основи хранителните си и двигателните навици, бихме могли да намалим значително риска от възникване на заболяването, както и риска от свързаните с него усложнения и фатален край.


Промяната в хранителния режим трябва да започне задължително с изключване на няколко групи храни, които имат отношение към покачването на кръвната захар и натрупването на излишни мазнини, особено в областта на корема и талията. Ограничаването на консумацията на храни с високо съдържание на наситени мазнини, трансмазнини и добавена захар помага за управление на нивата на кръвната захар и за предотвратяване на усложнения, свързани с диабета според проучване от 2019 г.4


Основните групи храни, които трябва да се премахнат от менюто на човек, страдащ от или предразположен към развитие на диабет тип 2, са:

 

 • Тлъсто месо (мазни парчета свинско, говеждо и агнешко, кожа от домашни птици, пуешко или патешко месо);
 • Пълномаслени млечни продукти (пълномаслено мляко, масло, сирене, заквасена сметана);
 • Сладкиши (бонбони, бисквити, печени изделия, сладолед, десерти);
 • Подсладени със захар напитки (сок, студен чай, газирани и спортни напитки);
 • Подсладители (трапезна захар, кафява захар, мед, кленов сироп, сироп от агаве, меласа);
 • Преработени храни (чипс, снаксове, пуканки за микровълнова фурна, преработено месо, полуфабрикати);
 • Трансмазнини (растителни продукти, пържени храни, сметана за кафе без млечни продукти, частично хидрогенирано масло).

 

По отношение на въглехидратите, варивата, плодовете и зеленчуците, трябва да се следи гликемичния индекс (GI) на всяка храна и да се избират храни с нисък GI. Някои богати на въглехидрати храни повишават по-бързо и рязко кръвната глюкоза след консумацията им в сравнение с други такива храни. Следователно имат висок гликемичен индекс, а тези, които повишават умерено и бавно кръвната захар, имат нисък GI. Гликемичният индекс най-общо представлява съотношението межди нивото на кръвната захар след консумацията на дадена храна, съдържаща 50 грама въглехидрати, спрямо референтна храна, съдържаща същото количество въглехидрати (например глюкоза). Това съотношение е изразено в проценти и според стойностите, храните се разделят на три основни групи:

 • Храни с нисък GI < 55;
 • Храни със среден GI 56-69;
 • Храни с висок GI >70.

 

Следователно е важно да се познават стойностите на гликемичния индекс на отделните видове храни и да се избягват тези с висок и среден гликемичен индекс. Това касае с най-голяма сила комбинацията на храните и тяхното приготвяне. Препоръчително е зеленчуците и плодовете да се консумират сурови, а обработката на останалите хранителни продукти да бъде максимално щадяща, без пържене или продължителна топлинна обработка, която може да доведе до съществени изменения в качеството на крайния продукт.  


За превенция или лечение на диабет тип 2 трябва да се следва диета, богата на храни, предоставящи есенциалните хранителни вещества, каквито са фибри, витамини и минерали, от които тялото се нуждае. Също така редовен балансиран прием на полезни за сърцето мазнини, каквито са мононенаситени и полиненаситени мастни киселини. Те могат да помогнат за намаляване нивата на холестерола и за поддържане здравето на сърцето5.


По същия начин консумацията на много храни с високо съдържание на фибри може да подобри контрола на кръвната захар и да помогне да се чувствате сити за по-дълго, за да предотвратите прекаляване с количеството приета храна. Това ще помогне и за контрола на телесното тегло и ще предотврати натрупването на излишни килограми и мазнини в областта на ханша и талията. 


Изключително съществено значение има правилната комбинация между храните и балансираният прием на въглехидрати и протеини, който също може да спомогне за избягване преяждането и прекомерната консумация на храни, рязко повишаващи кръвната захар. Бавното и спокойно хранене, като съществен житейски навик за подобряване здравословното състояние на стомашно-чревния тракт и оттам на цялото тяло, спомага за контрола над апетита и усвояването на кръвната захар. Хранене под стрес или в условия на хроничен стрес крие риск от преяждане и прекомерен прием на бързи въглехидрати. 


Има някои храни, за които са налични научни доказателства относно техния ползотворен ефект върху кръвната захар. Ежедневната им консумация може да помогне с естествени средства да регулираме нивата на кръвната захар, особено в случаите на предразположеност към развитие на диабет тип 2. 

 

Очаквайте списък на храните с ползотворен ефект върху кръвната захар следващата сряда.

 

Библиография:

1. Sami W, Ansari T, Butt NS, Hamid MRA. Effect of diet on type 2 diabetes mellitus: A review. Int J Health Sci (Qassim). 2017;11(2):65-71. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5426415/ 
2.Charokopou M, Sabater FJ, Townsend R, Roudaut M, McEwan P, Verheggen, Methods applied in cost-effectiveness models for treatment strategies in type 2 diabetes mellitus and their use in Health Technology Assessments: a systematic review of the literature from 2008 to 2013. Curr Med Res Opin. 2016; 32(2):207-18.
3. Cole G, Leonard B, Hammond S, Fridinger F. Using stages of behavioral change constructs to measure the short-term effects of a worksite-based intervention to increase moderate physical activity. Psychol Rep. 1998;82:615–8. [PubMed]
4. Feingold KR, Anawalt B, Boyce A, et al., editors., Nutritional Recommendations for Individuals with Diabetes, South Dartmouth (MA): MDText.com, 2019
5. Liu AG, Ford NA, Hu FB, Zelman KM, Mozaffarian D, Kris-Etherton PM. A healthy approach to dietary fats: understanding the science and taking action to reduce consumer confusion. Nutr J. 2017;16(1):53. Published 2017 Aug 30. doi:10.1186/s12937-017-0271-4