От хилядолетия е известно, че храната не само служи като енергиен източник, за да обезпечи всички физиологични, биологични и химични процеси на организма, но също така може да въздейства върху психоемоционалния статус, да стимулира работата на отделни органи и системи, да повлиява благотворно функциите им, както и дори да има целебен ефект. Затова и множество научни изследвания са насочени към разгадаване тайните на едни или други храни и техните ценни съставки. Това в най-голяма степен се отнася и за храните, така наречени афродизиак.


Афродизиакът е храна или вещество, което възбужда сексуалното желание и инстинкт, увеличава сексуалната чувственост и наслада или ефективността по време на полов акт. Познати са десетки вещества, които се използват за повишаване на либидото и подпомагане на сексуалните функции. 


Тези вещества често се извличат от съвсем обикновени храни, билки или подправки и много хора предпочитат да ги консумират в естествената им форма, за да се възползват от стимулиращите им функции. Множество са храните и билките, определяни като афродизиак, но малцина са тези, чиито свойства са подкрепени с научни изследвания. Представям тези, за които има научно потвърдени сведения, че притежават специфичните свойства, функции и въздействие на храни - афродизиакМака 

Мака е много популярен, сладък кореноплоден зеленчук, с множество безспорни ползи за здравето. В Южна Америка хората обикновено го използват за повишаване на плодовитостта, а прякорът му е „перуанската виагра“. Расте главно в планините на централно Перу и от ботаническа гледна точка е свързан с кръстоцветните зеленчуци като броколи, карфиол и зеле. 


Проучвания установяват повишаване на либидото и еректилната функция след консумация на мака (1), а четири други проучвания доказват, че може да повиши либидото и при хората (2, 3, 4, 5). В повечето проучвания участниците ежедневно приемат по 1,5–3,5 грама мака за 2 до 12 седмици. Изследванията сочат, че като цяло мака се понася добре и има малко странични ефекти. Въпреки че доказателствата върху ползите от мака върху либидото са добри, нужни са допълнително подробни изследвания, за да се дефинират безопасните дози и дългосрочните ефекти.

 

Сминдух

Едногодишно растение, култивирано по целия свят, но най-популярно в аюрведичната медицина като противовъзпалително и засилващо либидото средство. Установено е, че тази билка съдържа съединения, които тялото може да използва за синтез на полови хормони, като естроген и тестостерон (6).


В едно малко проучване мъже, приемали по 600 mg екстракт от сминдух на ден в продължение на 6 седмици, съобщават за повишена сексуална възбуда и подобряване сексуалните функции. Сминдухът съдържа също така магнезий, цинк и пиридоксин, които биха могли да допринесат за резултатите. 


По подобен начин, малко проучване изследва ефектите от дневна доза от 600 mg екстракт от сминдух при жени, които са съобщили, че имат ниско сексуално желание. Резултатите от проучването показват значително увеличение на сексуалното желание и възбудата в изследваната група, в която участниците са приемали сминдух в продължение на 8-седмично проучване, докато в контролната група не се е наблюдавала никаква промяна (9).

 

Цинк

Цинкът е микронутриент, с ключова роля за множество биохимични процеси в човешкото тяло, критичен е за оптималната функция на множество органи и системи: имунна система, храносмилателна, опорно-двигателна, централна нервна система, включително и репродуктивна система. Дефицитът на цинк може да доведе до хормонален дисбаланс и репродуктивни дисфункции (7, 8).

 

Шафран 

Шафранът е подправка, която се добива от цветето Crocus sativus. Произлиза от Югозападна Азия и е една от най-скъпите подправки в света заради редица ценни качества, които притежава. Шафранът често се използва като алтернативно средство за лечение на депресия, намаляване на стреса, за подобряване на настроението и най-вече като афродизиак, особено при хора, приемащи антидепресанти.

 

Проучване, изследващо ефекта на шафрана върху група мъже, приемали по 30 mg шафран на ден в продължение на 4 седмици, доказва, че подправката може да подобри еректилната функция при мъжете (10), а изследване при жени показва по-високи нива на възбуда в сравнение с тези в плацебо групата (11).

 

Докато храните, повишаващи сексуалните желания и функции будят интереса на хората и учените от векове, храните, които могат да подобрят репродуктивните способности са обект на още по-засилен интерес. Около 15-20 % от двойките в световен мащаб изпитват затруднения в създаването на свое собствено поколение.

 

Докато при някои проблемите се решават лесно с подходящо лечение и промени в житейските навици, при други това се оказва невъзможно и се налага асистирана репродукция, която не винаги е успешна. При всички положения се налага преразглеждане на хранителния режим, както на жената, така и на мъжа, за да се подобрят шансовете за зачеване и успешно износване на плода.


Някои от храните, които доказано подпомагат репродуктивните функции и здравето на жената са:


Храни, богати на антиоксиданти

Антиоксидантите като фолиева киселина и цинк могат да подобрят плодовитостта както при мъжете, така и при жените. Те деактивират свободните радикали в тялото, които могат да увредят както сперматозоидите, така и яйцеклетките. Приемът на фолиева киселина, който е задължителен, ако жената планира зачеване, както и по време на цялата бременност, е свързан с по-високи нива на имплантиране, безпроблемна клинична бременност, ограничаване риска от спина бифида и синдром на Даун, както и раждането на здраво и добре развито бебе.


Плодовете, зеленчуците, ядките и зърнените храни изобилстват от полезни антиоксиданти като витамини С и Е, фолиева киселина, бета каротин и лутеин, именно заради това се препоръча техния ежедневен прием в балансирани количества и в богато разнообразие. 

 

Храни, богати на фибри

Фибрите помагат на тялото да отдели излишните хормони и да поддържа баланса на кръвната захар. Някои видове фибри могат да помогнат за премахването на излишния естроген, като се свързват с него в червата и способстват за отстраняването му от тялото като отпадъчен продукт.


Според проучване от 2009 г. консумацията на 10 грама повече зърнени фибри на ден е свързано с 44% по-нисък риск от овулаторно безплодие при жени на възраст над 32 години (12). Богати на фибри са всички плодове и зеленчуци, варива, ядки и пълнозърнести култури. 

 

Растителни източници на протеини

Замяната на някои животински протеини (като месо, риба и яйца) с растителни източници на протеини (като боб, ядки и семена) е свързана с намален риск от безплодие. Проучване показа, че когато 5 процента от общите калории идват от растителен вместо от животински протеин, рискът от овулаторно безплодие намалява с повече от 50 процента.


Добре е да се разнообразяват източниците на протеини в менюто и задължително да се включват растителни такива, чието разнообразие е голямо: боб, леща, нахут, грах, зеленчуци, киноа, просо, елда, гъби, ядки и семена. 

 

Храни, богати на желязо

Меню, богато на източници на желязо, може да намали риска от овулаторно безплодие, според резултатите от The Nurses' Health Study II, което проследява 18 500 медицински сестри, опитващи се да забременеят. Дефицитът на желязо е свързан с развитие на анемия и може да наруши функциите на органи и цели системи, включително и тези на репродуктивната система. 


Богати на желязо храни са боб, леща, спанак, коприва и пълнозърнести храни. Ако към тях се добави витамин С от цитрусови плодове, чушки, домати и тиква, например се подобрява усвояването на желязото.

 

От гледна точка на храните, които биха могли да попречат на успешното зачеване и износване на плода е редно да се споменат следните:

 

Трансмазнини

Те са свързани с повишен риск от овулаторно безплодие поради отрицателните им ефекти върху инсулиновата чувствителност. Трансмазнините често се срещат в хидрогенирани растителни масла и обикновено присъстват в храни като маргарин, пържени храни, преработени продукти и печени изделия. Проучванията са установили, че диета с високо съдържание на трансмазнини и по-ниско съдържание на ненаситени мастни киселиние свързана с безплодие както при мъжете, така и при жените.

 

Рафинирани въглехидрати

Включват всички пакетирани сладки храни и напитки, преработени зърнени храни, тестени изделия от рафинирано брашно, бял ориз и паста. Тези въглехидрати са с висок гликемичен индекс (GI), усвояват се много бързо, предизвиквайни скокове в нивата на кръвната захар и оттам на инсулина.


Инсулинът е химически подобен на хормоните на яйчниците, които помагат на яйцеклетките да узреят. Системно повишените нива на серумен инсулин могат да инхибират синтеза на репродуктивни хормони, като например лутеинизиращ хормон, и това може да допринесе за невъзможността на узряване на яйцеклетката и липсата на овулация.

 

Кофеин 

Връзката между кофеина и репродуктивното здраве не е много убедителна, но едно по-старо проучване от 1997 г. предполага, че жените, които консумират повече от 500 милиграма кофеин дневно, се нуждаят от средно 9 и половина месеца повече време, за да забременеят. От друга страна се знае, че прекомерната консумация на кофеин по време на бременността не е препоръчителна, ето защо с оглед репродуктивното здраве на жената и това на плода, ако се планира забременяване, се препоръчват алтернативи на кафето и енергийните напитки като билкови чайове и прясно изцедени сокове, 

 

Алкохол

Консумацията на алкохол може да повлияе негативно върху способността за забременяване и износване на здраво бебе. Проучване от 2004 г., включващо 7393 жени, установило, че високият прием на алкохол е свързан с повишен риск от безплодие (14).


Храната е ключов детерминант на човешкото здраве, включително и на сексуалното и репродуктивно здраве на човека и е значим компонент от цялостния интердисциплинарен подход за поддържане телесната хомеостаза, ефективна здравна превенция и недопускане на болестния процес.

 

Библиография:
1. B L Zheng, K He, C H Kim, L Rogers, Y Shao, Z Y Huang, Y Lu, S J Yan, L C Qien, Q Y Zheng, Effect of a lipidic extract from lepidium meyenii on sexual behavior in mice and rats https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10736519/ 
2. Zenico Т, Cicero A F G, Valmorri L, Mercuriali M, Bercovich E, Subjective effects of Lepidium meyenii (Maca) extract on well-being and sexual performances in patients with mild erectile dysfunction: a randomised, double-blind clinical trial  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19260845/
3. Brooks N A, Wilcox G, Walker K Z, Ashton J F, Cox M B, Stojanovska L, Beneficial effects of Lepidium meyenii (Maca) on psychological symptoms and measures of sexual dysfunction in postmenopausal women are not related to estrogen or androgen content  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18784609/ 
4. G F Gonzales 1, A Córdova, K Vega, A Chung, A Villena, C Góñez, S Castillo, 2002, Effect of Lepidium meyenii (MACA) on sexual desire and its absent relationship with serum testosterone levels in adult healthy men https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12472620/ 
5. Mark Stone 1, Alvin Ibarra, Marc Roller, Andrea Zangara, Emma Stevenson, 2009, A pilot investigation into the effect of maca supplementation on physical activity and sexual desire in sportsmen https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19781622/ 
6. S Sreeja, V S Anju, S Sreeja, 2010,  In vitro estrogenic activities of fenugreek Trigonella foenum graecum seeds https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20571172/ 
7. Steels E, Rao A, Vitetta L, 2011, Physiological aspects of male libido enhanced by standardized Trigonella foenum-graecum extract and mineral formulation https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21312304/ 
8. Ali Fallah, Azadeh Mohammad-Hasani, and Abasalt Hosseinzadeh Colagar, 2018, Zinc is an Essential Element for Male Fertility: A Review of Zn Roles in Men’s Health, Germination, Sperm Quality, and Fertilization https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6010824/ 
9. Amanda Rao, Elizabeth Steels, Gavin Beccaria, Warrick J Inder, Luis Vitetta, 2015, Influence of a Specialized Trigonella foenum-graecum Seed Extract (Libifem), on Testosterone, Estradiol and Sexual Function in Healthy Menstruating Women, a Randomised Placebo Controlled Study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25914334/ 
10. Amirhossein Modabbernia 1, Hamid Sohrabi, Abbas-Ali Nasehi, Firoozeh Raisi, Sepideh Saroukhani, Amirhossein Jamshidi, Mina Tabrizi, Mandana Ashrafi, Shahin Akhondzadeh, Effect of saffron on fluoxetine-induced sexual impairment in men: randomized double-blind placebo-controlled trial, 2012, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22552758/ 
11. Ladan Kashani, Firoozeh Raisi, Sepideh Saroukhani, Hamid Sohrabi, Amirhossein Modabbernia, Abbas-Ali Nasehi, Amirhossein Jamshidi, Mandana Ashrafi, Parisa Mansouri, Padideh Ghaeli, Shahin Akhondzadeh, 2012, Saffron for treatment of fluoxetine-induced sexual dysfunction in women: randomized double-blind placebo-controlled studyhttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23280545/ 
12. J E Chavarro, J Rich-Edwards, B A Rosner, W C Willett , 2007, A prospective study of dietary carbohydrate quantity and quality in relation to risk of ovulatory infertilityhttps://www.nature.com/articles/1602904?utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&utm_content=en_textlink&utm_campaign=3_nsn6445_deeplink_PID100090071&CJEVENT=fc2a68a48a6911ec81ec006c0a180512 
13. Jorge E. Chavarro, M.D., Sc.D., Janet W. Rich-Edwards, M.P.H., Sc.D., Bernard A. Rosner, Ph.D., Walter C. Willett, M.D., Dr.P.H., Protein intake and ovulatory infertility https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3066040/ 
14. Eggert J, Theobald H, Engfeldt P, 2004, Effects of alcohol consumption on female fertility during an 18-year periodhttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14967377/