Кетогенната диета представлява нисковъглехидратна диета, която е широко използвана в борбата със затлъстяването. Тя е и алтернативен допълнителен начин за доставяне на енергия от кетонови тела (водоразтворими молекули) кaто се преобразуват в тялото.


Последните научни изследвания подчертават, че кетогенната диета е обещаваща стратегия за лечение при затлъстяване, диабет и сърдечна дисфункция. Също така, проучванията подкрепят кето добавките като потенциално решение за осигуряването на устойчиви източници на енергия, която е необходима за тренировъчните режими.


Въпреки широката си популярност кетогенната диета остава спорен въпрос в медицинската и научната общност. Изследванията показват, че минаването на кетогенната диета може да доведе до неочаквани странични ефекти, включително променени липидни профили в кръвта (триглицериди, общ холестерол, нископлътностни и високоплътностни липопротеини, носещи холестерол), нарушения на глюкозната хомеостаза, повишена мастна тъкан, умора и стомашно-чревен дистрес (коремни спазми, образуване на газове, оригване, киселини в стомаха).Кетогенната диета е нисковъглехидратна, високомазнинна, умерено протеинова диета, която обикновено доставя приблизително 80% калории от мазнини, 15% калории от протеини и 5% калории от въглехидрати.


Има и ранни проучвания, които показват, че кетогенната диета може да е от полза за някои видове рак, болестта на Алцхаймер, епилепсия и други заболявания. Здравословни храни при кетогенна диета може да включват голямо разнообразие от продукти.

 

Морската храна - рибата и мидите са много благоприятни при кето храненето. Сьомгата и други риби са богати на витамини от група В, калий и селен, но практически бедни на въглехидрати. Въпреки това въглехидратите в различните видове миди варират. Например, докато скаридите и повечето раци не съдържат въглехидрати, други видове миди съдържат.


Сьомгата, сардините, скумрията и други тлъсти риби са много богати на омега-3 мастни киселини, за които е установено, че понижават нивата на инсулин и повишават инсулиновата чувствителност (способността на тялото да регулира кръвната захар чрез отделяне на инсулин) при хора с наднормено тегло. В допълнение, честият прием на риба е свързан с намален риск от много болести и подобрено психично здраве.


Някои зеленчуци като кръстоцветните - зеле, броколи и карфиол са с ниско съдържание на въглехидрати, но с високо съдържание на много хранителни вещества, включително витамин С и минерали.


Зеленчуците и другите растения съдържат фибри, които тялото не усвоява като други въглехидрати. Повечето зеленчуци съдържат много малко общото количество от усвоими въглехидрати. Те също така съдържат антиоксиданти, които спомагат за защитата от свободни радикали, които представляват нестабилни молекули, които могат да причинят увреждане на клетките. Кръстоцветните зеленчуци като зеле, броколи и карфиол също са свързани и с намаления риск от рак и сърдечни заболявания.


Има стотици видове сирена и всички те са с много ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини, което ги прави много подходящи за кетогенна диета.

 

Сиренето е с високо съдържание на наситени мазнини, но не е доказано, че увеличава риска от сърдечни заболявания. То също съдържа конюгирана линолова киселина,  която е свързана със загубата на мазнини. Консумацията на сирене редовно може да помогне за намаляване на загубата на мускулна маса и сила, които се случват при стареенето.


Авокадото е с високо съдържание на витамини и минерали, включително калий. По-високият прием на калий може да помогне за улесняване на прехода към кетогенна диета. Също така авокадото може да помогне за подобряване на нивата на холестерола и триглицеридите.


Библиография:
Joshi S., Ostfeld R.J., McMacken M. The Ketogenic Diet for Obesity and Diabetes-Enthusiasm Outpaces Evidence.
Paoli A. Ketogenic Diet for Obesity: Friend or Foe? Int. J. Environ. Res. Public Health.