Екстрактът от боровинки и касис предпазва от заразяване с вирусите на морбили и херпес в клетъчни култури.

 

От дълго време някои растителни екстракти и естествени вещества се считат за полезни за укрепване на имунната система или дори за подпомагане на лечението при различни заболявания, включително вирусни инфекции.


 

Изследователите от Translational Center for Regenerative Therapies на Fraunhofer в Института Fraunhofer за силикатни изследвания ISC и Института по вирусология и имунобиология към Julius-Maximilians-Universität Würzburg (JMU) са използвали за целите на изследването различни клетъчни модели и системи за вирусна инфекция.

 

Клетките са се заразявали с различни вируси и е било анализирано дали определени вещества потискат размножаването на вирусите.

 

Сътрудничеството на двете изследователски групи е довело до разработването на така наречените 3D модели на инфекция на клетъчни култури, които са позволили да се осъществят много изследвания на инфекции с различни вируси.

 

Изследователите са извършили анализи на антивирусния ефект на растителните екстракти.

 

За целите на изследването са били използвани клетъчни линии, разработени за изследвания върху специфични вирусни инфекции.

 

В първата фаза на проучването са били проведени анализи на токсичността на кандидатите за растителни лекарства, за да се определи дали и в какви концентрации веществата се понасят от клетъчните култури.

 

За следващите тестове за ефикасност срещу вируси са използвани само веществата и концентрациите, идентифицирани като клетъчно съвместими.

 

Проучването е извършено с вирусите на херпес и морбили, които са били модифицирани по такъв начин, че заразените клетки са флуоресцирали в зелено.

 

По този начин е установено, че веществата, които потискат инфекцията от вируси, са карали по-малко клетки да светят в зелено при наблюдение под ултравиолетова светлина.

 

Така броят на заразените клетки в културите може да се управлява чрез автоматизирано преброяване.

 

Антивирусен ефект

В проучванията към клетъчните системи са били добавени девет потенциални кандидати за активни съставки и е бил изследван ефектът върху процеса на инфекция.

 

Резултатите в лабораторни условия са показали, че смес от екстракти от касис и боровинки с високо съдържание на антоцианин и съответните отделни екстракти имат антивирусни свойства срещу вирусите на морбили и херпес.

 

Двете изследователски групи също така са успели да идентифицират активните антивирусни компоненти в екстрактите.

 

Данните показват, че естествените вещества могат да допълнят конвенционалните антивирусни терапии.

 

Вирусите на морбили са били инхибирани, но не и вирусът, който се използва във ваксината срещу морбили.

 

Проучването е показало много ключови резултати за ефикасността на растителните екстракти върху вируси в лабораторни условия.

 

Това е така, защото някои от изследваните вещества инхибират инфекцията с вируса на морбили, но не и вируса на ваксината срещу морбили, който се използва за ваксинация.

 

Референции:

https://dx.doi.org/10.1186/s12906-022-03661-7