Индийски учени устанавиха, че канелата помага за регулирането на кръвната заха,рпише в. „Индия Таймс“.

 

Учените провели своите изследвания сред група от 14 напълно здрави доброволци, при които нивото на глюкозата в кръвта било изследвано преди и след ядене на сладкиши с канела.


 


Индийските изследователи са установили, че наличието на подправката в храната може значително да подобри процеса на храносмилане.
 

 

За да потвърдят хипотезата си, учените повториле експерименталното проучване сред пациенти страдащи от диабет.

 


След месец и половина на хравителен режим, вклячващ високо съдържание на канела,диабетиците също показали по-добри резултати при изследването на кръвната захар.

 


Авторите на изследването приемат, че приемът на 2 грама канела дневно намалява нивото на кръвната захар до 29% след 40-ия ден.

 


Тъй като екстрактът от канела има силен антиоксидантен ефект, се наблюдава и понижение на нивото на холестерола и триглицеридите, съответно с до 30%.

 


Оказало се, че канелата ими и други здравословни свойства - намалявя болкоте при артрит, стомашнита киселини, има антибактериално и противовъзпалително действие, смъква високото кръвно налягане. Добавено към друго растително масло, канеленото масло може да се използва за масаж при ревматични болки, при ухапване от насекоми, при синини, при слаби и често кървящи венци.

 


В минимални количества канеленото масло стимулира кръвообращението, което е особено полезно при преохлаждане, простуди, болести на ставите и гръбначния стълб и храненето на клетките на стареещата кожа, възпрепятства образуването на целулит, подобрява кръвоснабдяването на корените на косата. Канелата е класическа противоотрова, облекчаваща състоянието при отравяния - хранително, алкохолно, никотиново. Полезна е при заболявания на стомаха, червата, черния дроб, регулира храносмилателния процес, отстранява неприятния дъх.