Канелата може да обърне някои патологични изменения в мозъка, които се получават при страдащи от болест на Паркинсон, съобщават учени от медицинския център на университета Ръш, Чикаго, САЩ.


Болестта на Паркинсон е сравнително често наблюдавана при хора над 50-годишна възраст, като се забелязва растяща тенденция на случаите в световен мащаб. Това дегенеративно заболяване на нервната система засяга 15% от населението над тази възрастова граница и се среща при един на 100 души над 60 години.


Засяга се специфична мозъчна част, отговорна за движението, но също така влияеща на психичното ни състояние, емоциите и склонността ни към зависимости.По неизвестни причини засега клетките в тази структура умират, при което започват да се проявяват специфичните за болестта симптоми като тремор и скованост на крайниците, забавеност в движенията и придвижването, губи се равновесие. Наблюдават се чести промени на настроението и промени в личността. Проявяват се на по-късен етепа неволни изпускания, запек, трудно преглъщане, проблеми със съня.


Канелата е позната в китайската и индийската традиционна медицина от векове с антивъзпалителното си и антиоксидантно действие и е използвана от източните терапевти за лечения на подобни състояния. Съвременните изследвания потвърждават редица нейни ползи като нормализиране на кръвната захар, облекчаване на болката, понижаване на лошия холестерол, защита от някои видове ракови изменения и отлагане на остаряването във времето.

NEWS_MORE_BOX

 

Изследователите от Ръш университета разбират, че даваната в храната на мишките канела се разгражда на няколко малки молекули, едната от които е натриев бензоат. Де факто той стига до мозъка и спира мозъчните увреждания, характерни за Паркинсон, загуба на DJ-1 протеини и неврони и помага за нормализиране на нивата на допамин, при което въпросните индивиди значително подобряват способностите си да се движат. Допаминът е невротрансмитер, който значително влияе на насторението ни и неговите ниски нива се свръзват с депресия и неспособност за изпитване на удоволствие.

 

Имайки предвид риска от заболяването с напредването на възрастта няма да навреди, ако по вкусен начин се погрижим за себе си. Канелата може да се добави към много десерти и напитки.

 

Препоръчително е да се консумира повече при стрес, лошо насторение, депресия и изброените състояния на висока кръвна захар, висок холестерол. За по-голяма полза за здравето ръководителят на изследването д-р Калипада Пахан препоръчва цейлонска канела пред китайска, въпреки че при метаболизирането и на двата вида се получава натриев бензоат, но първата е по-чиста, докато втората съдържа кумарин, който е с хепатотоксично действие и натоварва черния дроб.