Уролитиазата е заболяване, което протича с образуване на камъни в бъбреците или други органи на отделителната система. От него могат да страдат хора на всякаква възраст (от новородени до възрастни хора). От възрастта на пациента обикновено зависи видът на камъните. Като основна причина за уролитиаза се посочва нарушената обмяна на веществата и особено промяната на водно-солевия и химичния състав на кръвта. Но бъбречно-каменната болест не би се развила, ако няма предпоставка за това. Такива предразполагащи фактори са:

  • Наследствена обремененост, заболявания на стомашно-чревния тракт (гастрит, язва, колит) и пикочо-половата система (пиелонефрит, простатит, цистит);
  • Нарушени функции на щитовидната жлеза;
  • Остеомиелит, остеопороза и други заболявания на костната система;
  • Обезводняване на организма в следствие на натравяне и др.

Целта на диетата при уролитиаза е да възстанови киселата реакция на урината и да се предотврати утаяването на камъни.

 


Обща характеристика. По калоричност, съдържание на белтъчини, мазнини и въглехидрати, менюто отговаря на физиологичните норми. Диетата ограничава приема на храни, богати на калций и такива с алкализиращо действие. Преобладават храни, подкисляващи урината (хляб и тестени изделия, житни култури и риба). Кулинарната обработка и температурата са обичайните.

 

Препоръчителен е обилен прием на течности, ако няма други противопоказания. Приемайте минимум 2л течности на ден. По този начин се понижава концентацията на минералите, формиращи камъните в организма.

 

Диетата препоръчва понижаване на количеството готварска сол. А също и храни, съдържащи много сол, каквито са обработените меса, консервираните храни, чипсове и снаксове и т.н. По-ниските количества натрий в диетата подпомагат намаляване количеството калций в урината.


Проучванията са категорични: „изключването на поне две от богатите на калций храни за деня чувствително намаляват шанса за формиране на калций съдържащи конкременти. За сравнение, една чаша прясно мляко съдържа около 300 мг калций.

 

Оксаловата киселина и оксалатите също способстват образуването на камъни в бъбреците. Те се съдържат предимно в растителните храни като спанак, ягоди, пшенични трици, ядки и чай. Избягвайки тези храни, намалявате риска от формиране на оксалатни конкременти.

 

Тялото преобразува витамин C в оксалати, което засилва образуването на песъчинки и камъни. На хората, които са склонни към образуване на конкременти се препоръчва да избягват храните, богати на витамин С, а също и задължителна консултация с лекар, ако се налага прием на допълнителни витамини и минерали.

 

Захарта също може да способства образуването на камъни в бъбреците. По тази причина пациентите с такива проблеми трябва да избягват честият прием на продукти, съдържащи рафинирана захар.

 

Червените меса и яйцата в големи количества също способстват образуването на калциеви конкременти. Те съдържат пурини, които се разграждат до пикочна киселина. Така се засилва екскрецията на калций и се потиска излъчването на цитрати с урината.

 

Фибрите, които се намират в зърнените култури като ръж, ечемик и ориз спомагат за намаляване на екскретирания чрез урината калций. Фибрите подпомагат изхвърлянето на калция да се извършва чрез екскрементите.

 

Когато в бъбреците се формират предимно оксалатни образувания диетата забранява приема на храни като шоколад и напитки като чай и кафе.

 

Позволени храни. Супи – може да се консумират супи от нетлъсти меса, рибени и гъбни бульони, боб, леща, грах и т.н.

 

Меса и риба. Всички видове меса са позволени, но червените меса трябва да се избягват, а ако се консумират, трябва да са в ограничени количества. Риба също може да се консумира в умерени количества. Диетата не позволява прием на консервирана риба.

 

Яйцата трябва да се ограничат до 3, максимум 4 за седмицата. Плодове и сладкиши. Диетата препоръчва прием на плодове, които ще подкислят урината. Такива са ябълки, червени боровинки, компоти, желета и т.н. Диетата забранява прием на пресните плодове с кисело мляко.


Мазнини. От маслата са позволени използването на краве масло, натурални растителни масла (олио, зехтин). Ограничава се използването на мазнини от меса.