Лятото е сезонът на стомашно-чревните вирусни инфекции. Тези инфекции протичат с висока температура, повръщане и разстройство и продължават средно между 2-3 и 5-6 дни. Те могат да преминат леко, но и много тежко, особено при бебета и малки деца. Обилното повръщане и диарията могат да доведат до загуба на електролити и силно обезводняване. Лечението е симптоматично, т.е. дават се лекарства, които да повлияят симптомите – повръщане, разстройство и високата температура.

 

Важна част от лечението е рехидратацията. Когато повръщането е спряло е необходимо да започнем захранване. Диетата в следващите няколко дни е от изключително значение за бързото възстановяване. Когато позивите за повръщане са силно обострени консумирането на храна и течности трябва да става само с лъжичка – без пиене от чаша (или шише при бебетата), ядене на парченца и т.н. Минимум 6 часа след последното повръщане консумирането на течности и храни трябва да става само с лъжичка.


 

При децата много често захранването се оказва проблемно. Ако детето категорично отказва да се храни, не го насилвайте и се опитайте да му дадете повече течности, в които сте сложили рехидратиращи лекарства.

 

Храненето, докато отмине неразположението, трябва да е съобразено с това да се приемат храни, които не дразнят стомаха и са лесни за храносмилане. От друга страна трябва да се консумират такива храни, които да засилят организма, осигурявайки му необходимите хранителни вещества.

 

Първоначалното захранване трябва да започне с храни с течно-кашава консистенция. Подходящи са ориз и картофи. С тях можете да правим крем супи заедно с други недразнещи зеленчуци като обелена тиквичка, сладък картоф или морков. Използването на подправки не е желателно. Бананите също са подходяща храна, ако гаденето все още не се е успокоило подходящ е намачкан банан на малки хапки с лъжичка. Не бързайте със солетите и препечените филийки. Те могат да останат за втория ден.

 

Животинските продукти, особено месата, не се препоръчват в първия ден на захранването. Ако имаме апетит и повръщането е спряло можем да хапнем малко количество пилешко месо - например супа. Месото трябва да бъде без абсолютно никаква мазнина и кожа.

 

От втория ден ден можем да започнем да се храним и с кисело мляко, което е източник на добри бактерии, които ще подпомогнат дейността на стомаха. Важно е млякото да не е имитиращ продукт и да е било съхранявано правилно, за да не се стигне до обостряне на симптомите.

 

Абсолютно забранени храни са: мазните храни – пържени меса, зеленчуци, сосове и мазни заливки, алкохолни напитки и кофеинови продукти. Последните спомагат за допълнителна дехидратация на организма и биха усложнили състоянието. Избягвайте и храните, съдържащи подсладители като сорбитол захарин, стевия и др. При някои хора те действат лаксативно. При диария трябва да се избягват заместителите на захарта, а те се намират в безалкохолни напитки, дъвки, бонбони и т.н.

 

Забранени са и храните, богати на целулоза и газообразуващите храни. Такива са зеле, броколи, карфиол, диня, круши, сливи. А също и варивата като боб, леща, грах и т.н. По принцип суровите зеленчуци и плодове (с изключение на банан и ябълка) не се препоръчват по време на диария.


Бъдете внимателни с храни, които са лесноразваляеми или имате съмнения, че не са били съхранявани правилно. Това важи с особена сила за месо, яйца и млечни продукти.

 

Препоръчителни храни. Докато дейността на стомаха се урегулира обикновено минават няколко дни. През това време можете да се храним със сварени картофи, ориз, крем супи с картоф, морков, тиквичка и малко количество масло. Оризът и оризовата вода са лесни за смилане и са богати на въглехидрати, които снабдяват организма с въглехидрати. Тестените продукти също са подходящи такива - например кус-кус и различни видове паста.

 

Пригответе си пилешка супа като месото трябва да е без никакви мазнини и кожа. Месата трябва да се варят на бавен огън, продължително време. Ябълките също са подходящи за консумация при диария. Може да се консумират под форма на пюре, каша или сок. Те съдържат пектин, който подобрява функцията на стомашно-чревния тракт и е източник на витамини и ценни минерали.