Пробиотиците са бактерии, които подпомагат поддържането на баланса между микроорганизмите, съставляващи микрофлората на червата и ограничават растежа на патогенните.

 

Чревната микрофлора съдържа около 400 вида от този вид бактерии, като най-голямата група от тях представляват лактобактериите като Lactobacillus acidophilus. Тези микроорганизми се съдържат и в някои храни, които консумираме – добре известно е, че в киселото мляко има  лактобактерии, заради което е и препоръчвано като храна, поддържаща имунитета и при проблеми със стомашно-чревния тракт. Подобен е и случаят с маята, която е един вид колония от определен вид гъбички.


 

Не всички пробиотици могат да се използват при стомашно-чревни проблеми. Все още учените изучават свойствата на отделните видове срещу определени забовявания.

 

За сега е известно, че помагат за следните случаи: при и срещу диария, метеоризъм, спазми при прием на антибиотици. По принцип антибиотиците унищожават микрофлората ни, на което обикновено се дължат проблемите от страна на храносмилателната ни система при лечение с тях. Това предразполага към развитието на чревни инфекции. Консумацията на продукти или приемът на добавки, които осигуряват тези полезни микроорганизми за възстановяване на чревната микрофлора.

NEWS_MORE_BOX

 

Ниското количество или липсата на микроорганизмите, отделящи млечна киселина, се отразява и на други органи. Обикновено става причина за чести вагинални и уринарни инфекции. Имунитетът на организма като цяло зависи до голяма степен от полезните микроорганизми, населяващи червата. Веществата, които отделят не само уравновесяват локалната среда, но и влизат в някои метаболитни процеси. Пробиотиците подпомагат контролирането на имунния отговор. Особено полезни са при възпалителни чревни заболявания, като улцерозен колит и болест на Крон. Все още се изучава ползата им срещу рак на дебелото черво, кожни инфекции и синдрома на раздразненото черво.

 

Продукти, съдържащи пробиотици, се използват от хилядолетия. До този момент не е известно те да вредят на здравето, в смисъл да са причина за развитие на заболяване. Вярно е, обаче че все още не се знае дали те са препоръчителни при малки деца, възрастни хора и въобще хора с отслабена имунна система, поради което експертите препоръчват да се внимава с консумацията на съдържащите ги продукти при тези групи.

 

Препоръчително е все пак да се приемат с храните, отколкото под формата на хранителни добавки. Така че, за да се чувствате добре, хапвайте редовно истинско натурално кисело мляко.