Какво е алергия към кашу?

Въпреки че технически е семе, кашуто обикновено се класифицира като ядка. Кашуто може да бъде открито в костилката (месест плод) на тропическите дървесни видове, известни като Anacardium occidentale.

 


Алергията към кашу възниква, когато имунната система на човек реагира на протеините, които се съдържат в кашуто, причинявайки симптоми на алергия. Алергията към кашу е често срещана алергия към ядки. Приблизително 20% от всички хора, алергични към ядки, са алергични към кашу.

Какви са симптомите на алергията към кашу?

Симптомите на алергията към кашу са същите като тези, които се появяват при други видове хранителни алергии. Те включват:

  • Копривна треска или кожна реакция, известна като ангиоедем;
  • Стомашно-чревни симптоми, като болка в корема, гадене, повръщане и диария;
  • Сърбеж по кожата;
  • Респираторни симптоми, като задух, кашлица и хрипове;
  • Кихане;
  • Дрезгав глас или стягане в гърлото;
  • Сърбящи, подути или сълзящи очи;
  • Подуване на лицето или гърлото;
  • Спадове на кръвното налягане

Какви са усложненията от алергия към кашу?

Алергичните реакции понякога могат да бъдат тежки по природа и да доведат до по-сериозни симптоми, които изискват незабавна медицинска помощ. Когато се появят сериозни симптоми, може да настъпи анафилаксия (животозастрашаваща алергична реакция). Анафилаксията представлява тежка алергична реакция, която се проявява със симптоми като:

  • Затруднено дишане;
  • Замаяност или припадък;
  • Хрипове;
  • Учестен пулс;
  • Безпокойство или объркване;
  • Загуба на съзнание

Какви са рисковите фактори за появата на алергия към кашу?

Съществуват няколко рискови фактора, свързани с развитието на алергия към кашу. Те включват:

  • Алергия към друг вид ядки. Ядките често имат силна кръстосана реактивност, когато две различни храни имат достатъчно сходни протеини, които причиняват алергични реакции. По-специално, шамфъстъка има кръстосана реакция с кашу;
  • Алергия към фъстъци. Тъй като фъстъците съдържат подобни протеини като кашуто, човек с алергия към фъстъци вероятно също ще бъде алергичен към кашу;
  • Наследствени фактори. В някои случаи наличието на най-близки членове на семейството, които са алергични към ядки, може да увеличи риска от развитие на алергия при даден човек

Как се поставя диагнозата за алергия към кашу?

Диагностицирането на алергия към кашу включва същите диагностични параметри като други видове хранителни алергии, включително други ядки. Обикновено поставянето на диагнозата започва със снемане на анамнеза (медицинска история) за алергични реакции след консумация на кашу. Други тестове за алергия към кашу включват:

  • Радиоалергосорбентен тест (RAST). RAST тестът е кръвен тест, който търси специфични антитела, произведени в отговор на алергени (вещества, които причиняват алергични реакции);
  • Кожен прик тест. Този тест се извършва от медицинско лице. При него след накапване на алергена върху ръката с игла се прави специфично убождане, за да се провери дали има реакция;
  • Орално хранително предизвикателство. При него човек със съмнение за алергия към кашу, трябва да консумира кашу в контролирана среда, за да се види дали има реакция. Това предизвикателство се извършва под пряко медицинско наблюдение в случай на тежка алергична реакция.

Колко чести са тежките алергични реакции при алергии към кашу?

Алергиите към кашу често се свързват с по-тежки реакции от други видове хранителни алергии. Проучванията показват, че до 74% от хората, алергични към ядките, изпитват анафилаксия, дори ако експозицията е била минимална.

В какво се състои лечението при алергия към кашу?

Най-важното е алергичната реакция към кашу да бъде напълно избегната. Това означава, че кашуто и потенциално всички други храни с кръстосана реактивност трябва да се избягват напълно, за да се предотвратят симптомите на алергия.

 

Антихистамините могат да се приемат при леки симптоми на алергия веднага щом възникне потенциална алергична реакция. В случаи на анафилаксия, пациентите с алергии към кашу ще се нуждаят от мощни форми на лечение. Те могат да включват:

  • Инжекция с епинефрин (EpiPen);
  • Кортикостероиди;
  • Кислород в болницата;
  • Още антихистамини

Кои храни трябва да бъдат избягвани, за да бъде предотвратена алергична реакция?

Заедно с кашу, може да се наложи избягване на консумацията на други видове ядки. Това е особено валидно за шамфъстъците, тъй като те имат висока кръстосана реактивност с кашу. Много хранителни продукти съдържат скрити съставки, които могат да включват кашу. Необходимо е да се внимава с предварително опаковани храни, които нямат прикрепен етикет „без ядки“.

 

Ядковите масла, както и олиотата и екстрактите също трябва да се избягват, тъй като има вероятност те да съдържат протеиновия алерген, който причинява симптоми при хора с алергия към кашу.

 

Също така алергичният човек трябва да се пази от продукти, върху които има предупредителен етикет за алергия към ядки. Това често включва бисквити, торти, сладолед и сосове.

 

Въпреки че може да бъде трудно за алергичния човек да не може да консумира кашу и други ядки, има други хранителни продукти, които са безопасни за консумация и имат също толкова добър вкус. Те могат да включват семена, соеви зърна, нахут. Бобовите растения като нахут и соя могат да бъдат печени и осолени, което им придава добра хрупкавост и вкус. Това ги прави чудесна алтернатива на кашуто.

 

Референции:
1. Weinberger T, Sicherer S. Current perspectives on tree nut allergy: a review
2. National Health Service. Anaphylaxis
3. Chan ES, Greenhawt MJ, Fleischer DM, Caubet JC. Managing cross-reactivity in those with peanut allergy
4. Jeong K, Lee SY, Ahn K, et al. A multicenter study on anaphylaxis caused by peanut, tree nuts, and seeds in children and adolescents