Пантотеновата киселина, известна още като витамин В5, стимулира производството на кафява мастна тъкан както в клетъчни култури, така и при лабораторни модели.

 

Това е установило ново проучване, публикувано в American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism


 

Учените са идентифицирали пантотеновата киселина като ефективен активатор на кафявата мастна тъкан, който може да предотврати затлъстяването и може да представлява обещаваща стратегия за клинично лечение на затлъстяването и свързаните с него метаболитни заболявания.

 

За разлика от по-разпространената бяла мастна тъкан, кафявата мастна тъкан изгаря калории, за да произвежда топлина.

 

При определени условия бялата мастна тъкан може да се превърне в кафява мастна тъкан.

 

Учените са изследвали поведението на кафявата мастна тъкан и методите за превръщане в бяла мастна тъкан, с надеждата да намерят лечение на затлъстяването.

 

Изследователският екип е избрал витамин B5 измежду съединения, които са показали такъв потенциал, поради неговата безопасност и достъпност.

 

Те са третирали клетъчни култури от човешка тъкан с витамин В5.

 

След шест дни при клетките се е наблюдавало повишаване на редица маркери, които показват увеличение на митохондриите - част от клетката, която изгаря калории и която кафявата мастна тъкан съдържа в по-голямо количество, в сравнение с бялата мастна тъкан.

 

Оцветяването на тъканта също е показало увеличение на кафявата мастна тъкан.

 

След това те са хранили лабораторните модели с диета с високо съдържание на мазнини и са им давали в продължение на 11 седмици или витамин B5, или физиологичен разтвор като контрола.

 

При лабораторните модели, които са се хранили с диета с високо съдържание на мазнини и са приемали витамин B5, са се наблюдавали намалени нива на мазнините не само като цяло, но по-специално, те са имали по-малко мазнини точно под кожата и в черния дроб в сравнение с тези, които не са приемали витамин B5.

 

Двете групи са имали сравнимо количество мускулна маса - знак, че загубата на тегло се е дължала на намаляване на мазнините.

 

В допълнение към загубата на мастна тъкан, лабораторните модели, приемали витамин B5, също са показали значително намаляване на нивата на мастна дегенерация в черния дроб, по-ниски нива на инсулин в кръвта и подобрен глюкозен толеранс.

 

Витамин В5 има терапевтичен потенциал за лечение на затлъстяване и диабет тип II, заключават изследователите.

 

Витамин В5 предпазва от затлъстяване чрез активиране на кафявата мастна тъкан.

 

Референции:

https://dx.doi.org/10.1152/ajpendo.00293.2021