Лектини и фитинова киселина в соята

Лектините и фитиновата киселина, считани за антинутриенти, тъй като могат да затруднят усвояването на някои минерали, се намират в изобилие в суровите соеви зърна, но почти не се срещат в готовите за консумация соеви продукти като тофу.

 


Соевите лектини почти напълно се унищожават от топлината.

 

Накисването на соевите зърна във вода за 12 часа значително намалява нивата на фитиновата киселина.

 

Колкото по-дълго се накисват соевите зърна, толкова по-ниско е съдържанието на фитинова киселина.

 

Соевите зърна винаги се накисват и варят за производство на тофу.

 

Следователно готовото тофу съдържа само остатъци от фитинова киселина и лектини.

 

Според изследователите, умерената консумация на соеви продукти при здрави хора не носи никакви рискове за здравето.

 

Освен това все повече изследвания показват, че умерената консумация на фитинова киселина и лектини има дори положителен ефект за здравето, тъй като е доказано, че имат противовъзпалителни и противоракови свойства.

 

Соя и хормонален баланс

Друго често обвинение срещу соята и продуктите от нея е свързано с нейния ефект върху хормоналния баланс.

 

Соевите продукти съдържат вещества с подобно действие или фитохормони, при соята това са изофлавоните.

 

Действието на изофлавоните обаче е много по-слабо от това на естрогена, произвеждан от самия организъм.

 

100 g сурови соеви зърна съдържат 128 mg изофлавони.

 

След обработка, само 23 mg изофлавони могат да бъдат намерени в 100 g тофу.

 

Други храни също съдържат изофлавони, но в по-малки количества.

 

За сравнение, 100 g фъстъци съдържат само 0,26 mg изофлавони, боб мунг - 0,19 mg, и леща - 0,01 mg.

 

Соя и рак на гърдата

Някои проучвания показват, че приносът на фитоестрогените от соята може да увеличи риска от хормонално зависими ракови заболявания.

 

Според проучвания, ефектът на соята върху риска от рак зависи от това как се консумира.

 

Ако изофлавоните се приемат самостоятелно във високи дози като хранителна добавка, растежът на някои тумори може да бъде стимулиран, но храните, в които изофлавоните действат по отношение на други съединения, имат регулаторен ефект, който всъщност може да служи за превенция на рака на гърдата.

 

Това показва проучване, публикувано в Molecular Nutrition & Food Research, от Университета на Илинойс.

 

Соя и менопауза

По време на менопаузата хормоналният баланс се променя, което води до типични симптоми като горещи вълни.

 

Соевите фитоестрогени могат да помогнат.

 

Изофлавонът генистеин намалява честотата на горещите вълни и ги прави по-леки, без да причинява странични ефекти.

 

Проучване, публикувано в British Journal of Clinical Pharmacology, показва, че защитният ефект на генистеин срещу горещи вълни е по-голям, когато жените редовно консумират соя преди началото на менопаузата.

 

Соя и рак на простатата

Консумацията на соя също намалява риска от рак на простатата, показват проучвания.

 

Най-голям ефект е установен от прием на тофу, в сравнение с други соеви продукти.

 

Хората, които редовно приемат 240 g или повече тофу на седмица, са имали по-нисък риск от развитие на рак на простатата, отколкото хората, които приемат по-малко от 100 g тофу.

 

Соя и остеопороза

Остеопорозата е заболяване на костите, при което те стават порести и нестабилни, което ги прави по-склонни да се счупят.

 

Рисковите фактори могат да включват диета с ниско съдържание на магнезий, хормонален дисбаланс, дефицит на витамин D и витамин K, дефицит на омега-3, твърде малко физическа активност и много други.

 

Соята съдържа оксалати и фитинова киселина, които възпрепятстват усвояването на калция.

 

По този начин, се счита, че тя може да стимулира появата на остеопороза, но проучванията показват друго.

 

Особено при жени в менопауза, изследванията показват, че соята може да укрепи костите, благодарение на изофлавони и съдържанието на калций и магнезий.

 

Соя и холестерол

Холестеролът се намира главно в животинските мазнини и до голяма степен се произвежда от самия организъм.

 

Соята е растителна храна и не осигурява никакъв холестерол, освен това вероятно има понижаващ холестерола ефект.

 

Установено е, че соевият протеин понижава нивата на LDL холестерола средно с 3,2% и общия холестерол с 2,8%. 

 

Източници:

https://www.cuerpomente.com/alimentacion/5-beneficios-probados-para-salud-soja_9589

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25820259/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31754945/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27161216/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25316502/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19838933/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15309425/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31006811/