Серия от скорошни проучвания добавят повече доказателства за ползите от омега-3 мастните киселини, особено на EPA и DHA мастните киселини.

 

Тези две омега-3 се срещат в рибата, в хранителните добавки с рибено масло и в маслото от водорасли.


 

Организмът може да ги синтезира от алфа-линоленова киселина, която се намира в изобилие в ленените и чиа семената, орехите и конопените семена.

 

Намалява болката

Петгодишен изследователски проект, ръководен от Научния център на Тексаския университет в Сан Антонио, е идентифицирал нов начин на действие на омега-3, който може да намали болката.

 

Преглед на предишни проучвания показва, че комбинацията от ниски нива на омега-3 мастни киселини и високи нива на омега-6 насърчава невропатичната болка и възпаление.

 

Диетата на европейското население осигурява излишък от омега-6, които се намират в рафинираните растителни масла, използвани за пържене и в свръхпреработените храни, включително пържени картофи и всички видове сладкиши в търговската мрежа.

 

Възпалителните ефекти на излишните омега-6 мазнини са добре разкрити, но връзката с невропатичната болка е новооткрита.

 

Диабетната невропатия - болка в крайниците от увредени нерви е известно усложнение на заболяването, което може да се влоши при излишък от омега-6.

 

Дори хора без диабет, които консумират много омега-6, също могат да развият подобна клинична картина.

 

Дисбаланс в приема на мастни киселини също допринася за болка, причинена от артрит, травма и хирургични интервенции.

 

Счита се, че болката може да се облекчи чрез консумация на повече омега-3 и по-малко омега-6 мастни киселини.

 

Облекчаване на мигрената

Пациентите с мигрена могат да намалят честотата и тежестта на пристъпите чрез ограничаване приема на провъзпалителни омега-6 и увеличаване на приема на омега-3, според проучване, публикувано в The British Medical Journal и проведено от изследователи от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил.

 

Тази промяна в диетата може дори да позволи на някои хора да намалят приема на лекарства срещу мигрена, казват авторите.

 

Ползата от тази диетична промяна може да бъде подобна на тази от някои лекарства, но без странични ефекти.

 

Проучването подчертава, че това се отнася за приема на омега-3 от храни, но не и от хранителни добавки.

 

Психологичен баланс и по-добро настроение

Британско изследване е проучило действието на различни видове омега-3 добавки при повече от 300 участници на възраст между 25 и 49 години.

 

Резултатите показват, че добавките, богати на мастната киселина EPA, са най-ефективни за подобряване на умствения капацитет и паметта.

 

В друго изследване се установява, че по-високите нива на EPA и DHA корелират с по-ниски шансове за развитие на депресия.

 

 

Сърдечносъдово здраве

Анализ на по-ранни проучвания, включващи повече от 149 000 души, е установил, че приемането на добавки с EPA намалява сърдечните пристъпи, необходимостта от сърдечна операция и леталния изход от сърдечносъдови заболявания.

 

Въпреки че добавките с EPA и DHA са полезни, все пак за EPA е установено, че е най-полезен.

 

По-голяма продължителност на живота

 

По-високите нива на омега-3 мастни киселини предсказват по-здравословен и по-дълъг живот, според резултатите от продължилото десетилетия Framingham Heart Study, на което се основават много препоръки за поддържане на здравето на сърдечносъдовото здраве.

 

Изследователите са стигнали до заключението, че нивата на омега-3 в кръвта са толкова важни за сърдечносъдовото здраве, колкото кръвното налягане, холестерола, тютюнопушенето и наличието или отсъствието на диабет.

 

Източници:

https://www.cuerpomente.com/alimentacion/5-beneficios-para-salud-acidos-grasos-omega-3_8830

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34140694/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34526307/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34113957/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34932079/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34505026/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29559306/