Редовният прием на храни, богати на флавоноиди, е ефективен начин за удължаване на продължителността на живота, казва Синюан Джанг, диетолог от Пенсилванския държавен университет и водещ автор на изследването, публикувано в списание Neurology.

 

Изследването е включвало 599 жени и 652 мъже.


 

Участниците са били диагностицирани с болест на Паркинсон малко преди началото на изследването.

 

Продължителността на живота, въпреки болестта на Паркинсон, е била приблизително 70% по-висока при тези пациенти, които са спазвали диета, богата на флавоноиди.

 

В проучването е наблюдавано и влиянието на други рискови фактори, които биха могли да повлияят на продължителността на живота, като възраст и дневен калориен прием.

 

Повече антоцианини и флавоноиди

 

За два от флавоноидите - антоцианини и флаваноли, резултатът е бил следният - степента на преживяемост е била 66% по-висока в групата на участниците, приемали повече антоцианини и 69% по-висока в групата на участниците, приемали повече флаваноли.

 

Диета, съдържаща 673 mg флавоноиди на ден, се счита за богата на флавоноиди.

 

Диета с ниско съдържание на флавоноиди съдържа само 134 mg флавоноиди на ден.

 

Проучването не изследва как флавоноидите намаляват риска от летален изход.

 

Хроничното невровъзпаление, установено при болестта на Паркинсон, може да бъде намалено чрез антиоксидантните свойства на флавоноидите, поясняват изследователите.

 

Флавоноидите взаимодействат с някои ензими, като по този начин забавят разграждането на нервните клетки и ни предпазват от когнитивен спад и депресия.

 

Тези патологични изменения са свързани с повишен риск от летален изход при болестта на Паркинсон.

 

Подходяща диета при Паркинсон

 

Около 10 милиона души по света за засегнати от болестта на Паркинсон, и по още 60 000 души се диагностицират със заболяването всяка година.

 

Типични симптоми на това невродегенеративно заболяване са нарушения на равновесието, тремор в ръцете и повишено напрежение в мускулите.

 

Болестта на Паркинсон може да има усложнения, като например когнитивни увреждания и депресия, които увеличават риска от летален изход.

 

Точно тук правилното хранене може да противодейства на това и да увеличи продължителността на живота.

 

Какво още е важно при болестта на Паркинсон?

 

Освен диетата, богата на флавоноиди, редовната физическа активност също е много важна при болестта на Паркинсон.

 

Спортът може значително да допринесе за подобряване на симптомите или забавяне на заболяването.

 

Здравето на червата и балансът на чревния микробиом също имат важно значение.

 

Публикуваните научни изследвания показват, че състоянието на чревната флора може да участва в развитието на заболяването.

 

Храни, богати на флавоноиди

  • Ябълки;

  • Банани;

  • Череши;

  • Малини;

  • Грозде;

  • Къпини;

  • Круши;

  • Сливи;

  • Праскови;

  • Кайсии.

 

Източници:

https://www.cuerpomente.com/alimentacion/flavonoides-reducen-riesgo-muerte-por-parkinson_9517

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35082171/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20480037/