Затлъстяване и рак

Диетата има важна допълваща роля в лечението на рак.

 


Проучванията показват, че затлъстяването увеличава риска от рецидив на рак на гърдата.

 

Предполага се, че има връзка между адипоцитите - мастните клетки и фибробластите на раковите клетки.

 

Тези два типа клетки работят заедно, за да създадат туморна среда, която благоприятства метастазите, пояснява изследователят Пол Маклийн.

 

Подходът към пациентите с цел контрол на телесното тегло и намаляване на обема на мастните клетки, ще ги направи по-малко склонни към възпаление.

 

Така бихме могли да нарушим това взаимодействие с фибробластите, свързани с рака, и да променим микроархитектурата, която кара тумора да прогресира, обяснява изследователят.

 

Раковите клетки се нуждаят от възпалителна среда, за да растат, а затлъстяването благоприятства тази среда.

 

Периодично гладуване и рак

Диетата за контрол на телесното тегло може да помогне за намаляване на риска от рецидиви при рак на гърдата.

 

Освен загубата на тегло, в днешно време много се говори за конкретни предложения като периодично гладуване или ограничаване на калорийния прием.

 

Преглеждайки научните доказателства, изследователите посочват, че има данни, показващи, че периодичното гладуване намалява токсичността на химиотерапията.

 

Това би намалило щетите, които тези терапевтични подходи причиняват на имунната система.

 

Силната имунна система е ключът към справянето с евентуален рецидив на тумора.

 

Ограничен калориен прием и рак

Когато говорим за ограничение на калориите, става въпрос за умерено ограничение - приблизително 20%, в сравнение с нормалната диета.

 

Скорошно проучване от Йейлския университет е показало, че ограничаването на калориите забавя стареенето на тимуса - жлезата, която произвежда бели кръвни клетки - ключови клетки на имунната система.

 

По този начин, теоретично, ограничаването на калориите също би помогнало за ограничаване на заболявания като рак, тъй като тези белите кръвни клетки са ключови за силата имунната защита.

 

Въз основа на научните доказателства досега, както периодичното гладуване, така и ограничаването на калориите са две модерни диетични стратегии, могат да помогнат за предотвратяване на рецидиви при рак на гърдата.

 

Намаляване на рецидивите

Прилагането на тези диетични стратегии може да бъде полезно при жени с рак на гърдата, които са изложени на по-висок риск от рецидиви. 

 

Днес вече има геномни тестове като HER2DX, разработени от изследователи в болницата, Университета в Барселона и онкологичния институт на Вал д'Еброн, които позволяват да се установи тежестта на HER2+ рак на гърдата и рискът от рецидив.

 

При жени, които са изложени на по-висок риск от рецидиви, прилагането на определени диетични стратегии може да помогне за намаляването им, въпреки че това по никакъв начин няма да замени лечението на рак.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/oncologia/dieta-evitar-recaidas-cancer-mama_6842

https://www.science.org/doi/10.1126/science.abg7292