Пациентите с диабет тип 2 могат да имат до 12 пъти по-висок риск от развитие на сърдечносъдови проблеми.

 

Високите нива на кръвната захар представляват риск за сърдечносъдовото здраве.


 

Терапевтичните средства, предназначени да контролират нивата на глюкозата в кръвта, не са напълно ефективни за предотвратяване на сърдечни усложнения при тези пациенти.

 

Биоактивните вещества, които се съдържат в някои храни, имат кардиопротективен ефект, който може да бъде много полезен в тези случаи.

 

Въз основа на това, изследователите на CSIC са разработили смес от какао и рожков без захар, която предпазва от развитието на диабетна кардиомиопатия.

 

Тази смес засилва ефекта си в комбинация с метформин - най-широко използваното лекарство при лечението на диабет тип 2.

 

Изследването, публикувано в списание Antioxidants, вече е тествано в лабораторни условия и дава посока към разработване на терапевтични подходи, които комбинират ефект както върху диабета, така и върху сърдечното здраве.

 

Диабетна кардиомиопатия

Диабетната кардиомиопатия е едно от последствията от лошо контролирания диабет.

 

Високите нива на глюкоза в кръвта причиняват метаболитни промени в сърдечните клетки, които могат да доведат до сърдечна недостатъчност.

 

Диабетната кардиомиопатия е терминът, използван за описание на сърдечната недостатъчност, която може да засегне пациентите с диабет.

 

При сърдечна недостатъчност, сърцето не изпомпва ефективно кръвта.

 

Това заболяване се класифицира според страната на засягане на сърцето и тежестта на сърдечната недостатъчност.

 

В случай на диабетна кардиомиопатия, дисфункцията засяга лявата камера.

 

Лявата страна на сърцето получава богата на кислород кръв от белите дробове и я изпомпва до останалата част от тялото.

 

Ако тази страна е засегната, се появяват задух и умора, наред с други симптоми.

 

Ползите от какаото

Въпреки че в момента се предлагат множество лекарства за контрол на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2, в повечето случаи лечението не успява да предотврати сърдечни усложнения.

 

Биоактивните съединения в диетата, като полифенолите, имат доказана ефикасност при предотвратяване на сърдечносъдови заболявания без неблагоприятни странични ефекти, пояснява главният изследовател на изследването Мария Анхелес Мартин от  Центъра за биомедицински изследвания на диабета и свързаните с него метаболитни заболявания.

 

Полифенолите са вещества от растителен произход, които имат антиоксидантни, противовъзпалителни и кардиопротективни свойства.

 

А една от храните, най-богати на полифеноли, е какаото.

 

Натуралното какао съдържа повече от 50 биоактивни съединения като флаваноли и флавоноли, които са молекули от семейството на флавоноидите.

 

Предишни проучвания показват, че какаото има благоприятен ефект върху кръвното налягане и разширяването на кръвоносните съдове.

 

Въпреки това, в чисто състояние, вкусът му е горчив и повечето хора не го предпочитат.

 

Този вкус обикновено се модифицира чрез добавяне на захари, като по този начин се създават продукти с по-лош хранителен профил и са противопоказани за пациенти с диабет.

 

Тук рожковът има интересна роля, защото той е богат е на полифеноли и фибри и се оказа добър вариант за комбиниране с какао.

 

По този начин се разработва смес с високо съдържание на биоактивни съединения и с по-малко горчив вкус, обяснявт изследователите.

 

Подробности за проучването

За да провери кардиопротективния ефект на какаото, смесено с рожков, върху диабет тип 2, научният екип, в който са участвали изследователи от CIBER и Университета в Мадрид, е проследил ползите от тази смес при лабораторни модели с диабет.

 

Установило се е подобряване на нивата на кръвната захар, както на гладно, така и след хранене.

 

По подобен начин сместа от какао и рожков предпазва сърцето от повишен оксидативен стрес и възпаление, свързано с диабет тип 2, което предотвратява развитието на диабетна кардиомиопатия, поясняват изследователите.

 

В допълнение, изследователите са открили, че сместа от рожков и какао, комбинирана с метформин, подобрява защитата срещу сърдечни усложнения.

 

Откритието дава възможност за подобряване на лечението, следвано от пациентите с диабет, особено за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/medicina-general/mezcla-cacao-algarroba-proteger-corazon-diabeticos_7025

https://www.mdpi.com/2076-3921/11/2/432