Проблемът с контрола на телесното тегло е най-широко застъпен в 21-ви век. Отговорникът за наднорменото тегло е съдържанието на мазнини в подкожната тъкан и прекалено голямата мускулна маса, надскачаща рамките на физиологичните и анатомични критерии. Вторият тип проблем се среща най-често при културистите и хората, които се занимават професионално със спорт, ангажиращ анаеробния метаболизъм и съответно анаболизъм на мускулите. В тяхната ситуация това е начин на живот и поведение, което се калява като дух в продължение на години, часове и много месеци в уморителни тренировки. Това далеч не означава, че този модел на поведение следва да бъде за подражание, тъй като това изисква прием на високо концентрирана храна на чисти белтъчини и многократно лишение от въглехидратни и мазнини смеси, включително и прием на някои медикаменти, които в последствие могат да доведат до значително влошаване на сърдечния статус на спортиста.

Наднорменото тегло е фактор допринасящ, а в много случаи и базов, за развитие на много заболявания - сърдечносъдови дефицити, ендокринни, неврологични, патология на опорно-двигателния апарат и други. В организма съществува система, която се грижи за нормалния разход на мазнини под формата на енергия за естественитему  ежедневни енергийни нужди.

Това са основните жизнени процеси, за да може да се продължи и осъществи нормалният живот на човека - дишане, сърдечна дейност, функционалност на ендокринологичния и неврологичен апарат. Тази система е изградена от сложно устроени биохимични л-карнитинови совалки. Вероятно следва аналогия с химия препарат л-карнитин, който на пазара се разпространява под формата на различни търговско представени фармацевтични таблетни или течни форми.

Продуктът се предлага като високоефикасен препарат за отслабване. Тази субстанция доставя де ново синтезирани л-карнитинови совалки в съответната форма. Задачата на тези обекти е да захванат дадена мастна киселина от адипоцитите, които са мастни клетки в подкожната мастна тъкан, и да ги транспортират до митохондриите на мускулната клетка, където става тяхното изгаряне и образуване на макровръзки и молекули с АТФ, които са основната енергийна единица в организма. При разграждането на сложни съединения се отделят АтФ-молекули, които доставят енергия на клетката за ежедневните й нужди - дишане, обмяна на вещества и други. Количеството на л-карнитинови совалки е генетично обусловено. По такъв начин се определят и двата типа хора с генетично обусловена долна и горна граница за телесното тегло.

Поднормените телесни маси имат повишено ниво на совалки, което осигурява усилен разход на мазнини. Хората с наднормени телесни маси имат, съответно, по-малко количество совалки от физиологичната норма, което рефлектира на разхода на мазнини за ежедневните енергийни нужди на тялото. Този тип хора трябва да се стремят към прием на храни с нисък гликемичен индекс и храни, богати на витамини от група В, особено витамин В12. Този витамин, цианкобаламин, влиза в цикъл за директен биохимичен синтез на л-карнитинови совалки.
 

Търсеният витамин се среща в най-голямо количество в бананите, зелените и червени ябълки, градинските домати и праскови. Важно е да се отбележи обаче, че бананите и прасковите имат значително завишено ниво на калий, което при свръхдозиране в приема на плодовете може да доведе до фатални последствия за сърдечния статус на човек. Хиперкалиемията е опасно състояние, което може да причини тотален мускулен блок в сърдечната мускулатура, а това предизвиква задръжка на сърдечния цикъл на ниво диастола. Следващите няколко фази водят до тежка необратима сърдечна смърт. Нетоксично завишените дози на калий пък от своя страна може да доведат до тежки спазми в чревната мускулатура, което да провокира появата на неприятните симптоми като гадене, повръщане и диария, която в определени случаи може да е силноболезнена.

При хората с наднормено тегло се препоръчват  храни с нисък гликемичен индекс. Подбират се въглехидратните храни и се създава хранително меню спрямо часовото време за хранене и количеството въглехидрати, които има в храната. За хора във фаза на изчистване препоръчителният дневен прием на храна е 5-6 пъти по 150-200 г.

NEWS_MORE_BOXВъглехидратите от своя страна се делят на прости и сложни. Простата захар е най-големият враг на човешкото тяло. Това е така, защото тя довежда до директно блокиране на катаболните процеси в организма и помага при стимулирането на панкреаса да се отделя инсулин, което от своя страна води по директен начин до преминаване в анаболна фаза на метаболизма. Катаболните фази са изключително важни, тъй като при тях протичат явления на разграждане, докато при анаболните фази на метаболизма протичат фази на изграждане на човешкото тяло. Описано по по-прост механизъм, приемът на 5 грама проста захар са достатъчни да унищожат всеки един балансиран цикъл на хранене по време на диета и преминаването й в обратната фаза - натрупване и изграждане на тялото. Точно поради тази причина спортистите от професионалните лиги по културизъм дозират много точно простата захар и повече залягат на сложните въглехидрати, за да имат точно, ясно и бързо блокиране на катаболните феномени след тренировка, тъй като тяхната тренировка се насочва към изграждане на тялото, а не към редукция на телесно тегло. В последствие правилно дозираните сложни въглехидрати, водещи до блокиране на катаболните процеси в тялото, стимулират отделяне на инсулин, което съпровожда метаболизъм към преминаване във фаза на изграждане. Това е важно за тях и съответно те прибавят високо количество белтъци в хранат си, с което си подсигуряват тяхното директно използване като градивен елемент на тялото, а не като източник на енергия, както се случва при тежък въглехидратен недоимък.

Сложните въглехидрати се срещат в хранителни продукти като картофи, ориз, хляб, макаронени изделия и други. Целулозата е вид сложен въглехидрат, който има важен принос в диетата, защото в човешкия организъм целулозата не може да бъде разградена и тя директно претърпява евакуация през ректума - право черво. Хората в режим за редукция на телесното тегло трябва да целят прием на храни, които имат повече целулоза - зеле, моркови, ориз и други. Оризът е най-добрият въглехидратен източник за хранене. Неговото естествено съотношение на белтъци към въглехидрати е почти 1:1. Белтъците в ориза са растителни и доставят част от незаменимите аминокиселини, които организмът е неспособен да синтезира самостоятелно. От въглехидратната част, 60% са в полза на скорбяла, 25-30% целулоза и останалото са фибри. Това е и причината, когато човек преяде с ориз да му се подуе коремът. За сметка на това, при нормален прием, оризът запълява стомашната кухина, евакуира се по-бавно и дава сигнал по аферентен път към мозъка за ситост.

Белтъците са също особено важен компонент на правилния хранителен рацион. В приема на белтъчини се цели съотношение 50:50 или 70:30 животински към растителни. За препоръчване е източник на животински белтъчини да телешко, риба, пиле или яйца, защото се смята, че те са най-пречистени от наситени мазнини, поради естественият им природен хранителен режим.

Мазнините са следващият особено важен компонент на правилната и качествена медицинска диета. Най-важните мазнини за правилното хранене на човек са полиненаситените мастни киселини. Те участват в регулиране на обменните процеси и ускоряването на метаболизма. Могат да се срещнат в различни представители на животинския и растителен свят, като в най-голямо количество се намират в рибата, зелените маслини и ядките. Спорен е въпросът кои ядки задържат най-голямо количество чисти растителни протеини и полиненаситени мастни киселини, които са толкова важни за човек, целящ редукция на телесната маса и ускоряване на метаболизма по естествен начин. Учените диетолози доказват, че лешниците съдържат най-голямо количество полиненаситени мастни киселини и растителни белтъчини. В класацията следват бадеми, кашу и най-накрая фъстъци, които имат сигурно съдържание на сатурирани мастни киселини от групата на холестероловите мазнини. Мъжете е важно да прибягват до приема на фъстъци, защото холестероловите сатурирани мазнини влизат в директен синтез на тестостерон и други андрогени.

Хранителният рацион трябва да бъде ясно представен и описан, за да може да не заблуди нуждаещият се от помощ. На практика това не е характерната крайно ограничителна диета. Правилният хранителен рацион цели да се постигне ефект при всеки човек, независимо от половите и расови предлежания, защото е ясно че черната раса притежават многократно пъти по-ускорен метаболизъм и много по-високо ниво на тестостерон от бялата раса, например. Поради тази причина това налага точно и ясно дозиране и прецезиране на хранителния внос през дните от седмицата с точно описани часове и грамажи на всяка отделна порция. В посочения случай започваме от ден Понеделник и приключваме в Неделя, като всеки, който реши да спазва изложения хранителен рацион трябва да подходи към него от съответния ден на седмицата, от който е решил да започне своята визуална и телесна промяна.
 

Седмичен режим


 

1. Понеделник - ден за белтъчини и мазнини

 

 • Закуска - овесени ядки, накиснати в 2% прясно мляко или прясно изцеден сок от ябълки или моркови.
 • Междинна закуска - две варени яйца, като за предпочитане е да се използват само двата белтъка и само единия жълтък. В случая се цели избягване вноса на вредни мастни киселини, които в яйчните жълтъци са в много високо количество.
 • Обяд - изчистено пилешко филе на скара, придружено от вкусни сезонни зеленчуци. Предлага се за рационална и комбинацията със стандартна салата от нарязани домати и краставици.
 • Следобедна закуска - две малки или една голяма ябълка, по възможност зелена, тъй като тя има много по-нисък гликемичен индекс и по-богато съдържание на пектин.
 • Вечеря - задушени зеленчуци, по желание с добавка от малко сирене и зеленчукови подправки.


2. Вторник - ден за белтъчини и въглехидрати

 

 • Закуска - от стандартен тип, овесени ядки с прясно мляко или прясно изцеден плодов сок.
 • Междинна закуска - две малки ябълки или една голяма, средно около 100-150 грама.
 • Обяд - Пилешко филе, поставено на скара или изпечено във фурна, гарнирано със салата от прясно сварен боб или консервиран грах.
 • Следобедна закуска - 50-70 грама лешници, бадеми, кашу или фъстъци.
 • Вечеря - тук се предоставя възможно за избор между чисто пилешко филе, салата от пресни сезонни зеленчуци, задушени зеленчуци или салата от боб/грах или друго растение от бобовия вид. Може да бъде придружена от филийка ръжен хляб, поръсена с овесени ядки.


3. Сряда - ден за чисти въглехидратни храни

 

 

 • Закуска - от стандартен тип или два банана
 • Междинна закуска - тя може да бъде с кроасан или друго тестено изделие, с максимална тежест 150-200 грама.
 • Обяд - готвен ориз, спагети, макарони или друга изпечена храна, с представители на храни, носещи сложни въглехидрати и много целулоза.
 • Следобедна закуска - две малки или една голяма зелена ябълка, с максимално тегло 100-150 грама.
 • Вечеря - Варени картофи, гарнирани със сирене, по възможност не повече от три-четири варени или печени картофа, а сиренето е за предпочитане да бъде по-нискомаслено и в не много висока концентрация.


4. Четвъртък - ден за белтъчини!

 

 • Закуска - задължително от стандартен тип, като се препоръчва овесените ядки да бъдат накиснати в чай, топла вода или нискомаслено прясно мляко, предвид високо въглехидратно съдържание на плодовите сокове.
 • Междинна закуска - чаша топло прясно нискомаслено мляко, подсладено с лъжичка мед.
 • Обяд - Може да се помести в менюто риба, пилешко или телешко месо, на скара или изпечено с гарнитура от пресни или задушени зеленчуци с нисък гликемичен индекс, каквито са домати, краставици, чушки, моркови, зеле и други.
 • Следобедна закуска - 50-70 грама лешници, поради високото съдържание на растителни белтъчини и полиненаситени мастни киселини.
 • Вечеря - чисти задушени зеленчуци с филийка ръжен хляб, поръсен с овесени ядки или поставен десерт със зелена ябълка.


5. Петък - ден за растителни белтъчини

 • Закуска от стандартен тип, овесени ядки с чай или накиснати в топла вода.
 • Междинна закуска - две варени яйца, като за предпочитане са двата белтъка и само единия жълтък.
 • Обяд - Боб/грах или друг представител на бобените растения. Зеленият фасул и лещата са много подходящи за гарниране с нискомаслено кисело мляко през този ден.
 • Следобедна закуска - плодове - банани, ябълки, портокали или други по-кисели плодове.
 • Вечеря - менюто за този хранителен интейк се препоръчва да бъде подобно на обедното, като превалирането да бъде към готвените растителни храни.

 

 

6. Събота - ден за разтоварване от диетата
 

В този ден се препоръчва само закуската да се запази по стандартната схема, за да се съхрани правилна схемата за запаметяване в клетката начинът, по който се блокират сутрешно завишените нива на катаболните хормони и да не се блокира рязко процесът на разграждане. В тези ден са допустими и всякакви сладки изделия, тестени храни и експерименти с метаболните прояви на човешкия организъм, но по възможност преди 15 часа следобедно време, когато се счита, че нивото на катаболни хормони проявяват значителен серумен спад.
 

 

7. Неделя - разтоварващ ден от съботното натоварено за тялото меню

 • Закуска - по стандартен режим
 • Междинна закуска - две малки или една голяма зелена или червена ябълка
 • Обяд - чисто месо, съответно пилешко, риба или телешко, комбинирано със задушени зеленчуци или салата от грах, боб или зелен фасул.
 • Междинна закуска - два яйчни белтъка и един жълтък.
 • Вечеря - задушени зеленчуци или чиста салата от свежи сезонни зеленчуци, гарнирани с нискомаслено сирене.


Към всяко едно хранене от дните с повишен белтъчен и мазнинен прием може да се прибави филийка от така наречения оризов хляб или оризовка. Те са богати на чисти въглехидрати, но и на много растителни белтъчини и влакнини, което блокира възможността да се наруши качествено създаденият баланс на диетата за редукция на телесно тегло и същевременно с това да се постигне добър хранителен ефект.

Месната храна може да се сменя редовно, според вкуса и възможностите. Изборът нека да пада между риба, пиле и чисто телешко месо. Ползата на ядките е спорна, според личните предпочитания на диетолози, изборът между лешници, бадеми и чисто кашу.

Отделните хранителни приеми са разделени между закуска, която е редно да се провежда между 07:00 и 08:00 ч. сутринта, поради силно завишеното ниво на катаболни хормони.

Междинната закуска е важна, за да не усеща липса на храна организмът и по този начин при директен скок върху обяда, да не се запази ефект на тъканно съхранение на храна, което се осъществява под формата на мазнини енергийни депа в подкожието. Следобедната закуска също е важна, като е редно да се поддържа нисковъглехидратен прием в следобедните и вечерни часове, защото е доказано, че след 15:00 ч. следобяд, организмът преминава в анаболна фаза, когато хормоналните представителни на разграждащата метаболна фаза са силно занижени. Тяхната висока активност е от 04:00 ч до 15:00 ч. В този порядък е редно да се отбележи, че всяка отделна хранителна порция е редно да побира между 150-200 грама, което да подаде сигнал за ситост на мозъка, но и не кара тялото да страда от липса на хранене.