Mикробната ферментация на диетичните фибри в чревния тракт може да предпази от развитието на алергични кожни заболявания.

 

Това е показало проучване, проведено от Университета в Монаш.


 

Изследването е довело до нови открития за оста черво-кожа и потенциално може да доведе до разработването на нови терапевтични подходи за предотвратяване или лечение на алергии.

 

Късоверижните мастни киселини предпазват от алергия

Проф. Бен Марсланд от Катедрата по имунология в Централното клинично училище, заедно с швейцарски учени от Университетската болница в Лозана (CHUV), са установили, че ферментацията на фибрите в червата от бактерии и последващото производство на късоверижни мастни киселини (SCFA), по-специално бутират - маслена киселина, предпазва от развитието на атопичен дерматит при лабораторни модели.

 

Изследването е публикувано в сп. Mucosal Immunology.

 

Въпреки че е установено, че чревният микробиом участва във функционирането на имунната система, неговото влияние върху здравето на кожата все още не е добре проучено.

 

Предишното проучване на изследователите се е фокусирало върху местните ползи за здравето от късоверижните мастни киселини в червата, както и в отдалечени места като белите дробове и сърдечносъдовата система.

 

За целите на проучването, изследователите са хранели лабораторните модели с диета с високо съдържание на ферментиращи фибри или са им давали пречистени късоверижни мастни киселини.

 

Последващите анализи са показали, че и двата подхода са значителто предпазващи срещу алергично възпаление на кожата.

 

Изследователите са оцветили маслената киселина с изотопи и са проследиха разпределението ѝ в организма.

 

Учените са установили, че са необходими само няколко минути, за да достигне маслената киселина до кожата, където засилва метаболизма на кератиноцитите, подготвяйки ги да узреят и да роизвеждат структурните компоненти, които са от съществено значение за здравата кожна бариера.

 

Кожната бариера е била подсилена срещу алергени като акари от домашен прах, които могат да проникнат в кожата и да активират имунната система, което води до алергична реакция.

 

Какви са ползите срещу алергия?

Активното подобряване на бариерната функция на кожата може да има защитни ефекти срещу причиняващи алергии фактори на околната среда и може би дори други кожни състояния, които се развиват при увредена или отслабена кожна бариера.

 

Късоверижните мастни киселини могат да се прилагат орално или директно върху кожата като крем, заобикаляйки червата, поясняват учените.

 

Фактът, че късоверижните мастни киселини могат да се прилагат локално и да се понасят добре, отваря възможности за разработване на превантивни стратегии и лечение на кожни заболявания.

 

Дерматитът е хронично кожно заболяване, което причинява сърбеж и засяга както деца, така и възрастни.

 

Други кожни заболявания, при които може да имат връзка с червата, са акне, розацея или псориазис.

 

Какви са ползите от диетата, богата на фибри?

Храните, необходими за производството на маслена киселина, са зеленчуци, пълнозърнести храни, плодове, семена като лен, бобови растения, като леща, грах и нахут, но също картофи и ряпа.

 

Някои храни съдържат бутират като например масло гхий - пречистено масло, козе или овче мляко и някои ферментирали храни като кисело зеле.

 

Референции:

https://www.cuerpomente.com/salud-natural/tratamientos/fibra-alergias_10169

https://www.nature.com/articles/s41385-022-00524-9