Трябва ли да спрем да консумираме млечни продукти?

Ако се установи, че след прием на мляко се появяват стомашно-чревни проблеми, е необходима консултация със специалист преди предприемане на каквито и да било промени в храненето.

 


Могат да се извършат различни тестове, за да се потвърди диагнозата.

 

Избягването на млечни продукти, без да бъдат подходящо заместени, може да доведе до дефицит на хранителни вещества и особено на калций и витамин D, което увеличава риска от остеопороза

 

Ето защо е от изключителна важност да се компенсира набавянето на необходимите хранителни вещества.

 

Как да заместим млечните продукти?

При препоръка за изключване на млечните продукти от начина на хранене е необходимо да се набавят други източници на калций:

  • Плодове;
  • Ядки;
  • Зеленолистни зеленчуци;
  • Сусам;
  • Бобови растения;
  • Сардини.

Ако непоносимостта е "частична", могат да се предприемат други промени в начина на хранене и в приема на млечни продукти.

 

Напоследък все повече се предлагат на пазара млечни продукти, които не съдържат или съдържат малко количество лактоза.

 

Това са храни, обработани с ензима лактаза и следователно пациентите, които имат непоносимост към лактоза, ще могат да я усвояват по-добре.

 

Освен това съдържат високи количества калций.

 

Тези ползи са валидни и за обогатеното с калций соево мляко.

 

Препоръчва се млякото да се приема с фибри

Ако млякото се приема заедно с други твърди храни или храни, богати фибри, храносмилането се забавя, което улеснява действието на наличната лактаза.

 

Киселото и ферментиралото мляко съдържат по-малко лактоза поради действието на бактериите, които я метаболизират и по този начин помагат за усвояването на лактозата.

 

Сиренето и изварата също съдържат тази захар в по-малка степен.

 

Важно е да се отблележи, че много пакетирани продукти, които въпреки че не са млечни, съдържат и лактоза.

 

Такива са например:

  • Сухари;
  • Студени меса и колбаси;
  • Пюрета, кремове и консервирани супи;
  • Сладолед;
  • Сладки изделия.

Непоносимост към протеините на кравето мляко

Други причини, които могат да доведат до непоносимост към млечни продукти, са непоносимостта или алергията към протеина на кравето мляко.

 

Обикновено се раждаме с непоносимост към този протеин и тя изчезва с течение на времето, въпреки че в някои случаи продължава и впоследствие.

 

За разлика от непоносимостта към лактоза, тя не само причинява храносмилателен дискомфорт, но могат да се развият и други симптоми, като например:

  • Дерматологични прояви;
  • Подуване на устните и клепачите;
  • Астма.

При поява на тези симптоми е необходима спешна консултация със специалист и назначаване на подходящо лечение, което обикновено включва антихистамини.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/medicina-general/intolerancia-lactosa-causas-sintomas-alternativas-leche_1264