Инсулинът е хормон, който се отделя от панкреаса при обогатяване на кръвта със захар след консумация на храна. Благодарение на него кръвната захар се усвоява от клетките. Ако това не се случи, кръвната захар остава високо, което в дългосрочен план е нанася увреда на кръвоносните съдове, бъбреците, нервите, очите на първи план.

 

В организма ни кръвната захар и нивото на инсулина постоянно се балансират. Възникват обаче състояния, при които тази система се нарушава. Явлението е познато като инсулинова резистентност, наличието на който е сериозен рисков фактор за развитие на диабет.


Какво точно се получава при инсулинова резистентност? Най-просто казано, клетките на организма губят чувствителността към инсулина. А той е „пропускът“ за преминаването на глюкозата от кръвта в клетката. Клетките обаче са като жените. Привикват към едно ниво инсулин и престават да му откликват. За да се отворят, организъм им изпраща още малко повече инсулин, което в последствие, уви, не води в случая до нищо добро...

 

За да предотвратят развитието на болестния процес хората с инсулинова резистентност трябва да контролират ефективно нивата на инсулин. Това се постига успешно с подходящо хранене.

 

Ето няколко съвета в тази насока:

 

1. Консумирайте храни, които поддържат кръвната ви захар ниска. Това естествено означава да забравите продуктите, богати на прости въглехидрати. В тази група влизат не само захарните и сладкарски изделия, но и тези произведени от бяло брашно. Храните, които са подходящи при нарушения на въглехидратната обмяна са с нисък гликемичен индекс, което означава, че с усвояването им, конкретно, въглехидратите се разграждат до глюкоза бавно и продължително време, което не причинява на организма рязък скок на инсулин. Ако сте забелязали след хапването на пълнозърнеста филия с масло, сирене и домат имате много по-дълго време тонус, отколкото ако хапнете една вафла, която за минути ще ви изстреля енергия, но също и толкова бързо ще ви доведе до съненост или вълчи глад.

 

Кои храни са с нисък гликемичен индекс:

авокадо, банан, горски плодове, фъстъчено масло, овесени ядки, неподсладено кисело мляко. Разбира се, и много други. Полезно е да добавяте към ястията си чесън, оцет, канела и дори мед – но не консумиран самостоятелно и в големи количества.

NEWS_MORE_BOX

 

 

2. Кои продукти обаче трябва да се избягват, за да не се получава инсулинов скок? Всички, които са произведени от и със захар – бонбони, шоколади, локум, халва. Подсладените напитки и изсушените плодове, също попадат в тази категория.

 

3. За да се предпазите от диабет, наистина е важно да поддържате нисковъглехидратна диета. Тя освен това ще ви помогне да поддържате, и дори редуцирате, теглото си, ще спомогне контрола на кръвното налягане и най-важното ще ви поддържа тонизирани през целия ден. За целта е важно храненията да са разпределени през определени времеви интервали, като за закуска се приемат най-много калории с тенденция към намаляването им до вечерта. Въглехидратите, въпреки че са сложни, все пак се консумират в първата половина на деня.

 

Кои режими са подходящи: т.нар. Средиземноморска диета, режимът на Аткинс. Това са режими, които са изградени предимно на консумация на зеленчуци и плодове, ядки, риба и морски дарове и ограничено количество тестени изделия.