Хипотиреоидизмът е ендокринно заболяване, при което се наблюдават ниски нива на хормони на щитовидната жлеза. Хранителният режим при понижена функция на щитовидната жлеза подпомага контрола на телесното тегло и набавянето на необходимите хранителни вещества, с цел поддържане на нормална функция на жлезата. За да се избегне наддаването на телесно тегло, подходящият хранителен режим трябва да е богат на йод и хранителни вещества, които участват в синтеза на тиреоидни хормони – селен, витамин В12 и витамин D.
Дневната нужда от йод за възрастни е 150 микрограма. Някои храни са ценни източници на йод:
- Морски дарове;
- Водорасли;
- Риба;
- Мляко и млечни продукти;
- Йодирана сол;
Селенът допринася за правилното функциониране на щитовидната жлеза, поради което неговият прием е ключов елемент в хранителния режим при хипотиреоидизъм. Ценни източници на селен са:
- Бразилски орехи;
- Мазни риби;
- Морски дарове;
- Месни продукти;
- Яйца;
- Гъби шийтаке;
- Пълнозърнести продукти.
Витамин В12 има важно значение за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Установено е, че при 30% от пациентите, засегнати от хипотиреоидизъм, се наблюдава недостиг на витамин В12. Храните, богати на този витамин са:
- Миди;
- Морски дарове;
- Риба;
- Свинско, телешко и пилешко месо;
- Яйца;
- Млечни продукти;
- Соево мляко и продукти;
- Пълнозърнести продукти.
Недостигът на витамин D също често се свързва с понижена функция на щитовидната жлеза. Ето защо е важно да си го набавяме в достатъчни количества чрез консумация на:
- Соево мляко и продукти;
- Мазни риби;
- Масло;
- Жълтък;
- Гъби шийтаке;
Някои храни трябва да се избягват при хипотиреоидизъм. Такива са струмигенните хранителни продукти, които забавят функциите на щитовидната жлеза и нарушават абсорбцията на йод, който е ключов елемент в производството на хормони на щитовидната жлеза. Такива храни са:
- Брюкселско зеле;
- Зеле;
- Карфиол;
- Броколи;
- Сладки картофи;
- Фъстъци;
Диетата при хипетиреоидизъм трябва да включва минимално количество мазнини. Това има значение както за контрола на телесното тегло, така и за намаляване на сърдечносъдовия риск. Препоръчва се консумация на обезмаслени млечни продукти, както и ограначиване на някои по-мазни храни, които добяват допълнителни калории. Такива са:
- Масло;
- Олио и ядкови масла;
- Сосове;
- Винегрети.
Референции:
https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/Dietes/Fiche.aspx?doc=diete-hypothyroidie