Подаграта е свързана с пристъпи на болки в ставите. По-често засяга мъжете. Причината за подагра е високото ниво на пикочна киселина, което се произвежда от разграждането на пурините.
Основните стъпки за намаляване на нивата на пикочната киселина при подагра са:
- По-ниска консумация на храни с високо съдържание на пурини;
- Прием на достатъчно витамин С;
- Поддържане на здравословно тегло;
- Избягване на наситените мазнини;
- Ограничаване на консумацията на алкохол;
- Подобряване на инсулиновата чувствителност.
Подаграта се дължи на високо ниво на пикочна киселина в кръвта. Това състояние се нарича хиперурикемия. Пикочната киселина е отпадъчен продукт, който метаболизмът обикновено произвежда в ограничевни количества. При излишък пикочната киселина се отлага под формата на кристали в ставите. След това тези отлагания предизвикват възпалителни процеси, които причиняват болка. Пикочната киселина е крайният продукт от разграждането на пурините.
Съществува тясна връзка между инсулиновата резистентност, храните с високо съдържание на пурин, хиперурикемията и пристъпите на подагра.
Затлъстяването и метаболитният синдром са рискови фактори за подагра. Контролът на телесното тегло може да помогне за намаляване на риска от пристъпи на подагра.
Въпреки това, твърде бързата загуба на тегло и високият прием на белтъчини могат да стимулират производството на пикочна киселина.
Препоръчителна е постепенна загуба на тегло.
Как да намалим нивото на пикочната киселина чрез храненето?
Важно е да приемаме храни с ниско съдържание на пурини, за да се намалят нивата на урея и пикочна киселина. Приемът на витамин С, Омега-3 и други полезни храни помагат за предотвратяване на пристъпите на подагра и подобряват качеството на живот.
Храни с ниско съдържание на пурини
- Чай, кафе, вода;
- Сирене;
- Плодове;
- Бадеми;
- Обезмаслени млечни продукти;
- Зелени зеленчуци;
- Яйца;
- Хляб и зърнени храни, с изключение на пълнозърнест хляб;
- Зеленчукови супи.
Няколко проучвания са показали, че ниското съдържание на мазнини в млечните продукти може да помогне за намаляване на риска от подагра.
Също така се препоръчва да се разпредели приемът на протеини, въглехидрати и мазнини през целия ден и да се консумират 3 балансирани хранения.
Смята се, че приемът на витамин С е свързан с нивата на пикочна киселина.
Най-добрите източници на витамин С са:
- Червен пипер;
- Папая;
- Киви;
- Портокал;
- Манго;
- Броколи;
- Брюкселско зеле;
- Ягоди;
- Грейпфрут.
Защо е важно да приемаме достатъчно течности?
Добрата хидратация помага за намаляване на пристъпите на подагра.
Препоръчително е да се приемат поне 2 литра вода на ден, защото обезводняването е рисков фактор, който може да предизвика пристъпи на подагра.
Достатъчното количество благоприятства елиминирането на пикочната киселина.
Омега 3
За разлика от наситените и трансмазнините, които увреждат здравето на черния дроб, Омега-3 помагат в борбата с възпалението и са важна част от диетата при подагра.
Препоръчителни са растителните източници на Омега-3, тъй като морските източници на Омега-3 са храни, които обикновено са с високо съдържание на пурини.
Храни, богати на Омега-3
- Ленено масло;
- Ядково масло;
- Масло от рапица;
- Авокадо;
- Чиа и ленено семе.
Референции:
https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/Dietes/Fiche.aspx?doc=diete-goutte