Подаграта е свързана с пристъпи на болки в ставите. По-често засяга мъжете. Причината за подагра е високото ниво на пикочна киселина, което се произвежда от разграждането на пурините.

 

Основните стъпки за намаляване на нивата на пикочната киселина при подагра са:


  • По-ниска консумация на храни с високо съдържание на пурини;
  • Прием на достатъчно витамин С;
  • Поддържане на здравословно тегло;
  • Избягване на наситените мазнини;
  • Ограничаване на консумацията на алкохол;
  • Подобряване на инсулиновата чувствителност.

Подаграта се дължи на високо ниво на пикочна киселина в кръвта. Това състояние се нарича хиперурикемия. Пикочната киселина е отпадъчен продукт, който метаболизмът обикновено произвежда в ограничевни количества. При излишък пикочната киселина се отлага под формата на кристали в ставите. След това тези отлагания предизвикват възпалителни процеси, които причиняват болка. Пикочната киселина е крайният продукт от разграждането на пурините.

 

Съществува тясна връзка между инсулиновата резистентност, храните с високо съдържание на пурин, хиперурикемията и пристъпите на подагра.

 

Затлъстяването и метаболитният синдром са рискови фактори за подагра. Контролът на телесното тегло може да помогне за намаляване на риска от пристъпи на подагра.

 

Въпреки това, твърде бързата загуба на тегло и високият прием на белтъчини могат да стимулират производството на пикочна киселина.

 

Препоръчителна е постепенна загуба на тегло.

 

Как да намалим нивото на пикочната киселина чрез храненето?

Важно е да приемаме храни с ниско съдържание на пурини, за да се намалят нивата на урея и пикочна киселина. Приемът на витамин С, Омега-3 и други полезни храни помагат за предотвратяване на пристъпите на подагра и подобряват качеството на живот.

 

Храни с ниско съдържание на пурини

  • Чай, кафе, вода;
  • Сирене;
  • Плодове;
  • Бадеми;
  • Обезмаслени млечни продукти;
  • Зелени зеленчуци;
  • Яйца;
  • Хляб и зърнени храни, с изключение на пълнозърнест хляб;
  • Зеленчукови супи.

Няколко проучвания са показали, че ниското съдържание на мазнини в млечните продукти може да помогне за намаляване на риска от подагра.

 

Също така се препоръчва да се разпредели приемът на протеини, въглехидрати и мазнини през целия ден и да се консумират 3 балансирани хранения.

 

Смята се, че приемът на витамин С е свързан с нивата на пикочна киселина.

 

Най-добрите източници на витамин С са:

  • Червен пипер;
  • Папая;
  • Киви;
  • Портокал;
  • Манго;
  • Броколи;
  • Брюкселско зеле;
  • Ягоди;
  • Грейпфрут.

Защо е важно да приемаме достатъчно течности?

Добрата хидратация помага за намаляване на пристъпите на подагра.

 

Препоръчително е да се приемат поне 2 литра вода на ден, защото обезводняването е рисков фактор, който може да предизвика пристъпи на подагра.

 

Достатъчното количество благоприятства елиминирането на пикочната киселина.

Омега 3

За разлика от наситените и трансмазнините, които увреждат здравето на черния дроб, Омега-3 помагат в борбата с възпалението и са важна част от диетата при подагра.

 

Препоръчителни са растителните източници на Омега-3, тъй като морските източници на Омега-3 са храни, които обикновено са с високо съдържание на пурини.

 

Храни, богати на Омега-3

  • Ленено масло;
  • Ядково масло;
  • Масло от рапица;
  • Авокадо;
  • Чиа и ленено семе.

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/Dietes/Fiche.aspx?doc=diete-goutte