Липсата на енергия нарушава качеството на живот на пациентите и нивата на желязо имат важно значение за тонуса и енергията.
Този минерал е от ключово значение за синтеза на хормони, за транспортиране на кислород до всички клетки на тялото и за поддържане на нивата на енергия.
Въпреки че тялото ни обикновено има своите запаси от желязо, диетата е важна за тяхното поддържане.
Ако диетата ни е с дефицит на този минерал, запасите се изчерпват и тогава се появява желязодефицитна анемия.
Хемово и нехемово желязо
За да се избегне дефицитът на желязо, е ключово да се консумират храни, богати на този минерал всеки ден.
Желязото е еднакво, затова е важно да се приема в правилните пропорции.
Препоръчително е да се приема малко „хемово“ желязо - от животински произход всеки ден.
Това желязо се съдържа в червеното месо, пилешкото, пуешкото и заешкото месо, морските дарове и в яйчния жълтък.
Важно е и "нехемовото" желязо - от растителен произход.
То се съдържа в ядките, зеленолистните зеленчуци, бобовите растения и сушените плодове.
Храни, които подобряват усвояването на желязо
Важно е не само желязото, което се приема, но и начинът, по който се усвоява.
При всяко хранене трябва да се смесват храни, богати на желязо с други хранителни вещества, които подпомагат усвояването му.
Витамин С благоприятства усвояването на желязото.
Затова към ястията е важно да се добавя магданоз, домат, пипер, лимон.
Препоръчително е през по-голямата част от дните да се приемат плодове за десерт.
Витамин А и бета-каротинът също имат важна роля в усвояването на желязото.
Първият се съдържа в яйцата и сьомгата, а вторият - в морковите, тиквата и сладкия картоф.
Правилните комбинации при хранене
- Бобови растения с кръстоцветни - нахут, боб или соя осигуряват оптимални количества желязо. Препоръчително е да се приемат със зеленчуци като брюкселско зеле, броколи, карфиол или червено зеле, които са много богати на витамин С.
- Червен пипер като подправка към месото - той е един от основните източници на витамин С. При анемия се препоръчва консумацията на червено месо веднъж седмично.
Избягване на храните, които забавят усвояването на желязото
Някои храни блокират усвояването на желязото.
- Танините в кафето и чая блокират усвояването на желязото, така че трябва да се избягват след хранене.
- Шоколадът съдържа и танини, ето защо не трябва да се приема като десерт.
- Калцият в киселото мляко или изварата затруднява правилното усвояване на желязото.
- Храните, които са много богати на фибри, също не позволяват желязото да се усвои добре.
- Оксалатите - спанак или манголд не позволяват доброто усвояване на този минерал.
Добавки с желязо
Бирената мая се получава от ферментацията на ечемик или пшеница.
Съдържа пълноценни протеини, които осигуряват всички незаменими аминокиселини.
Освен това е източник на желязо и селен.
Пшеничният зародиш се получава от смилането на чиста пшеница и е изключително хранителен.
Това е много пълноценна храна, богата на протеини и много желязо.
Може да се консумира добавен към портокалов сок, за да се подобри усвояването му.
Симптоми на дефицит на желязо
Има 8 симптома, които са характерни за дефицита на желязо:
- Умора - поради недостатъчното количество кислород, което достига до мускулите.
- Раздразнителност - липсата на желязо засяга невронната комуникация и повишава нервността.
- Тревожност и чувство на тъга - желязото участва в метаболизма на някои невротрансмитери, отговорни за настроението.
- По-бледа кожа - поради понижените нива на хемоглобин.
- Чупливи нокти и изтощена коса - поради недостиг на хранителни вещества.
- Главоболие - появява се поради липсата на кислород, достигащ до мозъка и е един от първите признаци на анемия.
- Тахикардии - може да се появи и сърцебиене. Желязото е ключът към правилното функциониране на сърдечния мускул.
- Податливост към инфекции - липсата на този минерал отслабва имунната система и благоприятства инфекциите.
Референции:
https://www.sabervivirtv.com/nutricion/menu-descargable-dieta-necesitas-falta-hierro-recetas_4970