Газовете в червата могат да причинят както лек дискомфорт, така и по-силна болка.

 

Всъщност, когато газовете причиняват болка, понякога тя е толкова силна, че е трудно дори да се разбере какъв е проблемът.


 

Тези болезнени газови спазми, независимо дали са по-леки или по-интензивни, обикновено се дължат на излишък на газове, причинен от лоши навици на хранене и дисбаланс в диетата.

 

Коригирането на причините, подобряването на начина на хранене и дори временното спазване на малко по-рестриктивна диета, може да помогне, заедно с други мерки, за предотвратяване и облекчаване на газовете по естествен начин.

 

Защо се появяват газовете?

Производството на газове в червата е обичайно и нормално, тъй като е резултат от чревна ферментация и гниене: ферментацията възниква при консумация на храни от растителен произход, а гниенето - при консумация на храни от животински произход.

 

Излишъкът на тези процеси в червата и стомаха може да се дължи на някои лоши навици на хранене и други фактори, като:

 • По-малко и неефективно дъвчене;
 • Разговяране и поглъщане на въздух по време на хранене;
 • Консумацията на бонбони или дъвки;
 • Прием на много течности, особено газирани напитки, по време на или веднага след хранене;
 • Промени в чревната флора поради неправилна диета;
 • Консумация на някои храни.

Болки от газове

Болката се дължи на разтягане на нервните окончания в храносмилателната лигавица поради задържане на газове, които в повечето случаи са следствие от хроничен запек.

 

Много дългото дебело черво: 

 • Долихоколон или разширеното черво
 • Мегаколон улесняват натрупването на газове и така се благоприятстват чревните колики.

 

Небалансираната диета и промененият чревен микробиом могат да причинят чревно възпаление, но това обикновено не е само по себе си обичайната причина за поява на газове.

 

Понякога силната и постоянна болка, свързана с чревни газове, може да се дължи на дивертикулит или хронично възпалително заболяване на червата, като улцерозен колит или болест на Крон.

 

Облекчаване на болката

Важно е да се избягва запекът.

 

Необходимо е да се поддържа добра хидратация и да се приемат течности извън храненето, тъй като това също ще помогне при запек.

 

В тези случаи са идеални запарки от ветрогон с копър, кимион, зелен или звездовиден анасон, заедно с лайка - изключително растение с противовъзпалителни и ценни за храносмилателната система свойства.

 

Много полезни са и препаратите с тези растения, придружени от активен въглен и пробиотици.

 

Важно е да намалим консумацията на храни, съдържащи газове.

 

Препоръчително е да се приемат храни, които помагат за премахване на газовете.

 

Може да е подходящо временно да се спазва по-строга диета срещу метеоризъм, докато симптомите се подобрят.

 

За бързо облекчаване на болката, когато тя е силна, върху корема могат да се приложат два горещи мокри компреса - един на всеки 15 минути, последвани от студен компрес - отново на всеки 15 минути.

 

Диета срещу газове

При честа поява на газове, първоначално се препоръчва да се следва балансирана диета, която изключва храни, съдържащи газове и включва пробиотични храни и плодове, богати на храносмилателни ферменти.

 

Храни, предизвикващи газове и подуване: бобови растения, зеле, карфиол, артишок, суров лук, чушки, краставици, захари и рафинирани продукти.

 

Препоръчително е временно да се намали консумацията на тези храни, докато симптомите се подобрят.

 

Полезни храни за намаляване и предпазване от газове са:

 • Пробиотични храни - кисело зеле, кимчи, воден кефир или мисо;
 • Плодове и зеленчуци, богати на храносмилателни ензими - ананас и папая;
 • Водорасли, които съдържат пребиотични разтворими фибри и глутаминова киселина, която е важна за възстановяване на храносмилателната лигавица.

За да бъде диетата освен това противовъзпалителна, препоръчително е временно да се изключи консумацията на млечни продукти и глутен.

 

Тази диета трябва да се спазва, докато симптомите изчезнат, а след това да се въвеждат в умерени количества бобови растения, зеленчуци и немодифициран глутен от зърнени култури.

 

Референции:

https://www.cuerpomente.com/salud-natural/tratamientos/aliviar-gases-intestinales-dolorosos_9770