Уролитиазата, или образуването на камъни в бъбреците, е многофакторно заболяване. В основата му лежат причини от вътрешен и външен характер.
  • Вътрешни фактори – това са повишеното отделяне на относително неразтворими уринни соли, pH реакция на урината различна от нормалната (която е около pH 6), наличие на органичен матрикс за кристализация (увреждания на бъбречните чашки и легенче например от бактерии или пък вродени аномалии в анатомията им; друг пример е повишено отделяне на албумин) и намалено отделяне в урината на вещества, които потискат образуването на кристали.
  • Външни фактори – повишено съдържание на соли в урината, питейната вода, режима на хранене и климата.
В произхода на заболяването има и известна наследствена компонента, но тя не е толкова силно застъпена. Изобщо образуването на камъни в бъбреците не е изолирано заболяване, а е изява на други нарушения в организма на човека и отклонения от здравословния стил на живот.
 
Камъните в бъбреците са два вида – органични и неорганични. Органичните биват пикочокиселинни, цистинови,  ксантинови и холестеринови, а неорганичните – калциевооксалатни, калциевофосфатни и магнезиевофосфатни. Калциевите оксалати са най-честите камъни.
 
Всичко в урината идва от кръвта, веществата в кръвта пък зависят от постъпленията в стомаха. По този начин моделът на хранене оказва влияние върху процесите на уролитиазата.

Общи препоръки

При боледуване от уролитиаза се изисква физическа активност и значителен прием на течности. Последният трябва да осигурява отделяне на повече от 2000 мл урина на денонощие (стига друго заболяване да не изисква ограничен прием на течности). Храната подлежи на някои ограничения в зависимост от вида на камъните и причините за образуването им.
 
Билколечението се основава на диуретичното, противовъзпалително и спазмолитично действие на екстрактите от лечебни растения. Използват се мечо грозде, кора от бяла бреза, свила от царевица, дръжки от череши, гръмотрън, магданоз, лен, коноп и др. За удобство са създадени стандартизирани екстракти под формата на таблетки.
 
Конкрементите от пикочна киселина могат да бъдат напълно разтворени чрез системно алкализиране на урината. Важно е пациентът да ограничи пурините. Те се съдържат в месо, вътрешности, варива.
 
За магнезиевофосфатните камъни е характерно, че се образуват при инфекции на бъбреците в алкална урина. Там за лечението е необходим антибиотик, а помощна мярка е подкиселяването на урината чрез прием на аскорбинова киселина (витамин С).
 
NEWS_MORE_BOX

При оксалатни конкременти

Трябва да се приемат не повече от 50 мг оксалати дневно. Мазнините трябва да се ограничат, тъй като те спомагат абсорбцията на оксалатите в червата. 
  • Млечни продукти – всички, но по 1 порция дневно; соевите заместители са забранени;
  • Меса – всички чисти меса и риби, да се ограничи приемът на вътрешности;
  • Леща и кестени; да се  избягват грах, бадеми, боб, фъстъци, слънчогледови семки;
  • Плодове – обелени ябълки, авокадо, банани, пъпеш, череши, бяло грозде, манго, нектарини, диня; ограничаване на кайсии, касис, праскови, круши, ананас, портокал и грейпфрут, а забранени са дребни горски плодове (ягоди, малини и др.), киви, мандарини, кори от лимон, лайм и портокал;
  • Хляб и тестени– всякакъв хляб, юфка и макарони, ориз; да се избягват царевичен хляб и царевични продукти, овесени ядки, кафяв ориз, пандишпан; забрана над грухана пшеница, грахамени и соеви крекери, сладкиши с мармалад или смокини;
  • Зеленчуци – неограничен е приемът на зеле, карфиол, червени чушки, репички и тиквички; ограничаване на аспержи, броколи, моркови, царевица, краставици, марули, гъби, лук, картофи и домати; да се избягват боб, цвекло, целина, праз, бамя, магданоз, зелени чушки, спанак, сладки картофи, маслини;
  • Подправки – всички без канела, джинджифил, соев сос; черен пипер и пресен босилек да се ограничат;
  • Напитки – ябълков сок, бира (бутилирана или в кутийка), дестилиран алкохол, сок от грейпфрут и лимон (без корите), и вино; ограничение на кафето (до 3 броя на ден), колата (до 2 чаши на ден), гроздов и портокалов сок; да се избягват наливната или тъмна бира, разтворимо кафе, какао (и шоколад!), черен чай и всички сокове от забранените плодове.
Борбата с уролитиазата трябва да се води на всички фронтове, защото пред пациента лежи не само угрозата от бъбречна колика, но и риск от усложнения от страна на бъбреците.