Начинът на хранене, включването и изключването на определени храни, е изключително важно при стомашна язва.
Това, което консумираме, може да помогне за намаляване на дискомфорта или да го влоши.
Отдавна е известно, че повечето пептични язви се появяват поради инфекция с бактерията Helicobacter pylori, чието присъствие е много разпространено при голяма част от населението.
Тази бактерия причинява възпаление в стомашната лигавица, което в повечето случаи не продължава да се развива.
Въпреки това, при някои хора може да се увреди стомашната стена и инфекцията да причини пептична язва.
Язвата е стомашна, ако се намира в лигавицата на стомаха. В този случай болката се увеличава при хранене.
Язвата засяга дванадесетопръстника, ако се появи в началния отдел на тънките черва, а именно - дванадесетопръстника.
За разлика от стомашната язва, при язвата на дванадесетопръстника, болката се облекчава при хранене и дискомфортът се засилва, когато минат повече от 3 часа след хранене.
Кои храни е добре да се консумират при язва на стомаха?
Въпреки че всеки случай е различен и лекарят винаги трябва да го проследява, по принцип трябва да се назначи антибиотично лечение, което води до дисбаланс на чревната флора.
Някои храни помагат за намаляване на страничните ефекти.
Храни - пробиотици
Основни източници на пробиотици са ферментиралите храни.
Кисело мляко, ферментирало зеле (кисело зеле), чай от мисо или комбуча могат да помогнат за повторното заселване на полезните за храносмилателната система бактерии, способни да намалят присъствието на Helicobacter pylori.
Храни, богати на фибри
Храните, богати на разтворими фибри са: овесени ядки, бобови растения, ленено семе, ечемик, ядки и някои зеленчуци и плодове, като артишок, ябълки и моркови.
Тези храни помагат за намаляване на количеството киселина в стомаха, което помага за намаляване на болката в корема.
Те са подходящи не само когато язвата вече е налице, но и превантивно, тъй като е доказано, че могат да предотвратят появата на язви, особено сред пациенти с фамилна анамнеза за язва, пушачи или при пациенти, които трябва да следват продължително лечение с противовъзпалителни средства.
Храни, богати на флавоноиди
Някои от флавоноидите изглежда имат способността да забавят растежа на Helicobacter pylori.
Списъкът с храни, богати на този вид фитонутриенти, е дълъг и е препоръчително да се вземат предвид повечето от тях, за да се променя източникът на флавоноиди.
Полезни храни в случая са: чесън, лук и силно оцветени плодове и зеленчуци като боровинки, ягоди, броколи и череши.
Зеленчуци, богати на витамин А
Витамин А се грижи за храносмилателната лигавица и въпреки че обикновено не липсва в диетата на жителите от напредналите страни, може да се появи дефицит при чернодробни заболявания или малабсорбция на хранителни вещества.
Това най-вероятно се дължи на чревен възпалителен процес, хирургична интервенция или затлъстяване.
Съдържа се в зеленчуци като тиква и сладки картофи - сварените обикновено са много подходящи, моркови, спанак, броколи, манго и пъпеш.
Кои храни трябва да се избягват при язва на стомаха?
- Мляко - известно е, че в някои случаи влошава симптомите. Причината е, че кара стомаха да произвежда повече киселина.
- Подправки - не са в състояние да причинят язва, както се смяташе дълго време, но значително влошават дискомфорта, когато вече е налице.
- Мазнини - ако се набавят от червено месо или пържени храни, се наблюдава тежест в корема, заедно с болка, защото мазнините изискват повече време за храносмилане.
- Алкохол - увеличава дискомфорта, дори ако приетото количество е малко.
Стресът увеличава дискомфорта
В днешно време стресът не се разглежда като важна причина за появата на стомашна язва, но той може да влоши дискомфорта.
Когато сме стресирани, ние сме склонни да правим по-лош избор на храна и да дъвчем по-бързо, което може да увеличи дискомфорта.
Важно е да се обърне внимание на това, което приемаме и как го приемаме, защото това, заедно със спазването на указанията и лечението, може да помогне за облекчаване на болката.
Референции:
https://www.passeportsante.net/fr/Maux/Problemes/Fiche.aspx?doc=ulcere_gastroduodenal_pm