Когато сме болни последното нещо, за което можем да мислим е храна, нямаме апетит и консумираме по-малко. Не е толкова страшно, че ядем по-малко, стига храната ни да е добре балансирана и да ни осигурява нужните хранителни вещества, които да ни дават енергия, докато се възстановим.

 

Ето няколко храни, които е хубаво да присъстват в менюто ни:


 

Бульон. Без значение дали е пилешки, телешки или зеленчуков. Няма да сбъркате, ако си го приготвите. Топлият бульон ще подейства добре на възпаленото и раздразнено гърло, ще ви държи хидратирани, повлиява добре и хремата.

 

Пилешка супа. Подобно на бульона, тя ще хидратира организма ви, месото осигурява така важните протеини за имунната система, а зеленчуците осигуряват ценни витамини и минерали.

 

Чесън. От векове се използва като силен антимикробен агент. Има много проучвания относно влиянието на чесъна по време на инфекция. Има данни, че той подпомага дейността на имунната система и намалява симптомите по време на инфекцията. Не е нужно да вземате хранителни добавки. Редовната консумация на чесън през грипния сезон ще подсили имунитета ви и ще намали времето на боледуване.

 

Кисело мляко. Живите култури и протеините в киселото мляко подпомагат организма в борбата му с нашествениците. То има добър ефект при възпалено гърло.

 

Много плодове и зеленчуци. Традиционно плодовете и зеленчуците са източник на витамин C. Той засилва имунитета, което е важно, когато сте болни. Винаги можем да си купим таблетки витамин C от аптеката, но усвояваме витамина, а и не само него, в по-големи количества, когато си го набавяме чрез храната.

 

Кои храни да избягваме?

  • Алкохол. Той ще ви дехидратира и намалява дейността на имунната система.
  • Кофеинови напитки. Те също могат да причинят дехидратация.
  • Твърди и хрупкави храни като чипс, ядки, пуканки дразнят гърлото и провокират кашлица.
  • Обработени храни. Наденички, полуфабрикати, бургери, пици и всякакви храни, които са приготвени чрез добавяне на химични подобрители не носят ползи за организма. А когато той е подложен инфекция има нужда от храни с висока хранителна стойност.